Skip to main content
Til toppen
Slik tar du traktorlappen

Pål Ramstad i Hønsen Sjåførskole benytter en spesialtilpasset Fendt 516 Vario i opplæringen. Det gir bedre komfort under lange arbeidsdager. Foto: Lars Ovlien.

Slik tar du traktorlappen

Hønsen Sjåførskole er den eneste i Romerike som kan gi deg traktorlappen. Her er kjøreskolens råd til deg som ønsker traktorlappen.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det er mange flinke ungdommer som kommer til oss for å ta førerkort klasse T for traktor, også kallet traktorlappen. Vår erfaringer er at mange av de som har vokst opp på gård er veldig dyktige og målrettet, forteller Pål Ramstad.

Han eier og driver Hønsen Sjåførskole på Skedsmokorset sammen med Inge Jonstrøm og er også gårdbruker ved siden av.

Traktorlappen aldergrense

– Alle som har fylt 16 år kan ta førerkort for traktor, da med en begrensning på 40 km/t og 25 tonn tillatt totalvekt traktor og henger fram til de har kjørt traktor i minst to år. Et tilleggskurs gir deg mulighet til å kjøre i 50 km/t og uten vektbegrensinger. Dette kan du ta fra du fyller 18 år. De som har bilførerkort med henger klasse BE har samme mulighet til å kjøre traktor som 16-åringene, men når disse skal ta tilleggskurset merker vi ofte at de ikke har samme bakgrunn og erfaring.

Selv om de med BE-førerkort får kjøre i 50 km/t med tilleggskurs er de fortsatt begrenset til 25 tonn samlet tillatt totalvekt. Har du derimot førerkort klasse CE for lastebil med henger kan du kjøre traktor uten vektbegrensninger. Det gjelder også de som har førerkort klasse B før 1. januar 2005.

Les om den unge bonden i Møre og Romsdal som satser på landbruk med moderne traktor og utstyr.

Traktorlappen med Fendt

Hønsen Sjåførskole har nylig kjøpt en ny Fendt 516 Vario fra Eiksenteret Kløfta, og har nå to slike traktorer som de bruker i opplæringen.

– Vario-transmisjonen er veldig bra. Tidligere var det krav om manuelt gir på traktorer som benyttes i opplæring, men i dag holder det med en kløtsjpedal så motoren kan frikobles i tilfelle en nødsituasjon.

Fendt 500-serien er allsidige og kompakte traktorer som kan brukes til en rekke arbeidsoppgaver. Toppmodellen i serien er Fendt 516, med 163 hk. Begge Fendt-traktorene til Hønsen Sjåførskole er utstyrt med ekstra pedalsett, ergonomisk passasjersete og ekstra speil.

Er du interessert i Fendt traktorer? Sjekk ut vårt utvalg her.

– Vi er tre lærere som gir opplæring på traktor. Tidligere har vi hatt ulike traktormerker, men etter å ha kjørt Fendt noen år har vi bestemt oss for å fortsette med det. Med høy innbyttepris og dagens rentenivå er det ingen økonomisk forskjell, og komforten med fjæring og lavt støynivå er viktig når du kjører mye på vei som vi gjør.

Se alle våre traktorer her.

Dessverre kan ikke 16-åringene kjøre Fendt 516 hjemme før de er 18 år og har tilleggskurset.

– Vi stiller ned makshastigheten når vi har ungdom i traktoren, så får de heller kommer tilbake som 18-åringer og ta tilleggskurset på sju timer med tilhørende praksis. Det viktigste er jo at de som kjører traktor er trygge sjåfører. Kjører du traktor uten riktig førerkort kan du risikere bot, utsettelse på førerkort for bil og ikke minst kan de økonomiske konsekvensene bli store da forsikringen ikke vil gjelde. Derfor er det viktig at du tar traktorlappen, understreker Ramstad.

I tillegg til traktor tilbyr Hønsen Sjåførskole også opplæring innen bil, motorsykkel, lastebil og buss.
 

Alt du trenger å vite om traktorlappen

  • Når du er 16 år kan du ta førerkort klasse T med hastigheter opp til 40 km/t og samlet maks tillatt totalvekt for traktor og henger på 25 tonn. Det samme førerkortet kan du kjøre ATV med. Opplæringen består av et grunnkurs, grunnleggende kjøretøykompetanse, en trafikal del, avsluttende opplæring og førerprøve.
  • Har du førerkort klasse BE (personbil med henger) kan du også kjøre traktor  med hastigheter opp til 40 km/t og maks tillatt totalvekt for traktor og henger på 25 tonn.
  • Har du førerkort klasse CE (lastebil med henger) eller førerkort i klasse B (personbil) fra før 1. januar 2005 trenger du ikke ekstrakurs for å kjøre i 50 km/t.
  • Etter to års erfaring med traktorførerkort eller ved fylte 21 år faller vektbegrensingen bort.

Traktorlappen pris

  • Obligatoriske kurs og leie av traktor til førerprøven koster i underkant av 10 000 kroner, så avhenger totalprisen av hvor mange kjøretimer du trenger før du har fått traktorlappen.
  • Ved fylte 18 år kan du ta et tilleggskurs som gir deg rett til å kjøre i 50 km/t med traktor. Dette kurset koster cirka 5 000 kroner for teori og praksis.

 

Lenker
Min side