Skip to main content
Til toppen

ROBOTKLIPPERGUIDE

HVORDAN VELGE RIKTIG ROBOTGRESSKLIPPER?

Har du en større tomt med stor plen? Med en vanlig gressklipper kan det føles som en utfordrende jobb å takle gressklippingen. Når solen og regnet veksler på å skape gode vekstforhold, krever det hyppig bruk av gressklipperen for å holde plenen velstelt.

Den største fordelen med robotgressklipperen er selvfølgelig det åpenbare - at du ikke trenger å gjøre jobben selv og får mer tid til andre ting. Hvis du vurderer å skaffe deg en robotklipper, men ønsker mer informasjon før du bestemmer deg, kan denne artikkelen gi deg nyttige svar. 

Robotklipper - gjør jobben for deg

Hvorfor velge robotklipper? Den største fordelen med robotgressklipperen er selvfølgelig det åpenbare: Du ikke trenger å gjøre jobben selv. Men her er noen andre viktige aspekter:

  • Det er veldig stillegående.
  • Fordi klipperen går på batteri, trenger du ikke kjøpe og fylle drivstoff eller inhalere noen eksosgasser.
  • Den klipper litt hele tiden, noe som betyr at plenen alltid er nyklippet. Det er ikke bare fint, men også bra for gresset fordi de korte gressklippene går tilbake til plenen som næring. Regelmessig klipping reduserer også mosedannelse i plenen.
  • Du kan velge robotklippere med mange instillingsmuligheter, som når roboten skal klippe, hvilken klippehøyde gresset skal ha, og hvor i hagen den skal klippe ekstra. 
  • En robotklipper tar veldig lite lagringsplass.

Noen punkter å tenke på når du skal velge robotklipper

Når du vurderer å kjøpe en robotklipper, er det flere viktige ting å tenke på. Her er noen punkter du bør vurdere:

  1. Plenens form & størrelse: Sørg for at robotgressklipperen kan håndtere formen og størrelsen på plenen din effektivt. Noen modeller er bedre egnet for komplekse eller skrånende plener, mens andre er ment for enklere layouter. Velg en gressklipper tilpasset størrelsen, utformingene og hellingene på plenen din. 

  2. Klippekapasitet og batterilevetid: Vurder hvor lenge robotklipperen kan klippe før den trenger å lades på nytt, og hvor lang tid den tar på å lade. Dette er spesielt viktig for større plener. Kjøp gjerne en klipper som har støtte kapasitet enn størrelsen på plenen din, så slipper den å gå døgnet rundt for å holde plenen nedklippet. 

  3. Sikkerhetsfunksjoner: Sjekk om robotgressklipperen har funksjoner som hindrer den i å skade seg selv eller andre gjenstander i hagen. Dette kan inkludere sensorer for å unngå kollisjoner eller fall. En gressklipper med beskyttelsesplate og svingbare blader gir ekstra sikkerhet for barn og dyr.

  4. Brukervennlighet og programmering: Sjekk hvor enkelt det er å sette opp og programmere robotklipperen til å klippe plenen din. Noen modeller kan styres via en app på smarttelefonen din. Forsikre deg om at displayet er lett å forstå.

  5. Anti-tyveri: Sørg for at roboten har pinkodelås, alarm og helst også en GPS-sporer

  6. Vedlikehold og service: Tenk på vedlikeholdsbehovet til robotgressklipperen og tilgjengeligheten av reservedeler og service. Det er viktig å kunne opprettholde maskinens funksjonalitet over tid. En god forhandler eller verksted hjelper deg med reparasjoner, vedlikehold, programvareoppdateringer og vinteroppbevaring.

GPS eller kanttråd?

Robotklippere må ha en måte å navigere på, så den kan vite hvilken område den skal klippe på.

Per i dag er det vanligst at robotklippere sytrer etter en begrensningskabel, også kant kanttråd. Dette er en ledning som legges i hagen for at robotgressklipperen skal navigere i hagen og vite innenfor hvilket område den skal klippe.   Kantrråden legges på gresset og festes med små plugger som bankes i jorden eller du kan grave den litt ned i jorden.  Plassering av kabelen er avgjørende for at robotklipperen skal fugnere optimalt. 

å får du også rototklippere som bruker GPS til å orientere seg. Et stort pluss med GPS-navigering er at du slipper grensekabel for at maskinen skal vite hvor den skal klippe. En ting er jobben som kreves ved å grave den ned, men mange har nok opplevd å måtte søke etter brudd i kabelen når robotklipperen står strandet på plenen. Et eksempel er Automower® NERA robotgressklippere med Husqvarna EPOS™ Plug-in-sett som tillater en fullstendig kabelfri installasjon. Dette gir deg full fleksibilitet og kontroll slik at du enkelt kan justere de virtuelle grensene dine i henhold til hagens behov for hver sesong.

Ta hensyn til små dyr!

Robotklippere kan programmeres til å kjøre hele døgnet. Men før setter klipperen til å kjøre på natten er, tenk på nattaktive dyrr som for eksempel pinnsvinet. 

Disse dyrene er små nok til at sensoren i støtfangeren ikke treffer dem. De roterende knivene under robotklipperne kan resultere i stygge og potensielt også dødelige skader dersom dyrene blir kjørt over av klipperen. Heldigvis har mange robotklippere har flere sensorer utenom den som sitter i støtfangeren for å fange opp disse dyrene. Men det er uansett en god regel er å sette roboten til å kjøre på dagtid om du har pinnsvin eller andre smådyr i området.

Service hos en faghandel

Eiksenteret er en faghandelsbutikk som tilbyr en helhetlig service fra befaring til salg og  montering. Mange Eiksenter tilbyr også vinterlagring.

"Vi hjelper kunden med å finne riktig robot ut ifra plenens størrelse ved hjelp av kart, eller en fysisk befaring på tomten. Vi reiser ut til både hus og hytter i hele vårt distrikt. Da legger vi en plan og ser på muligheter for å eventuell koble sammen dersom det er flere plener. Om kunden ønsker kommer vi gjerne ut og legger grensekabel med vår egen kabellegger, monterer ladestasjon og igangsetter roboten. På høsten tilbyr vi robothotell hvor roboten vinterlagres hos oss, oppdateres med siste programvare og leveres fulladet og klar for ny sesong våren etter." forteller Svein og hans kollega Espen Hansen hos Eiksenteret Sarpsborg.

Det er fullt mulig å installere robotgressklipperen selv etter instruksjonene som følger med i pakken. Men mange, og stadig flere kunder ser verdien av å få roboten ferdig installert av fagfolk. Robothotellet blir også mer og mer populært, og lagringsplassen må stadig utvides hos oss. "Vi ser en økende trend at kunden ønsker å få alt ferdig, og det er nettopp her vi kommer inn i bildet" forteller de to glade guttene på Eiksenteret Sarpsborg.

Svein Dahl og Espen Hansen hos Eiksenteret Sarpsborg.

Vi tar forbehold om feil på nettsiden, det være seg feil med priser eller andre forhold som innebærer at vi ikke kan levere i henhold til informasjon gitt på våre nettsider.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM ROBOTKLIPPERE

Lenker
Min side