Skip to main content
Til toppen
Ung bonde satser på fremtiden

Den unge bonden Torleif Staknes har tatt over familiegården på Nordmøre. Han har alltid trivdes med husdyrhold og håper å kunne øke produksjonen noe over tid for å skape livsgrunnlag for seg selv og samboeren. Foto: Lars Ovlien.

Ung bonde satser på fremtiden

Torleif Staknes fra Bølandet på Nordmøre tok over familiegården i januar 2020. Den driftige 23-åringen har alltid likt seg godt i fjøset. Med en ny MF 5712S fra Massey Ferguson på gårdstunet håper han å bygge videre på tidligere generasjoners verdiskapning.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg har alltid hatt lyst til å ta over gården og tar nå siste året ved Gjermundsnes landbruksskole ved siden av gårdsdriften. Da faren min Tor Magne hadde lyst til å prøve noe annet før han pensjonerer seg tok jeg sjansen. Noen må satse om vi skal ha mat i fremtiden, sier Torleif Staknes fra Bølandet.

Han har selv vokst opp på gården Staknes, som i dag har 21 melkekyr med en kvote på 150 tonn, samt okser til kjøttproduksjon. I tillegg har de litt skog. Med eid og leid areal har han og samboeren Stine Sofie Rangnes 240 mål gras som går i rundballer og tårnsilo. Da han tok over gården investerte han i en MF 5712S Dyna-4 fra Eiksenteret Midt-Norge avdeling Surnadal, med Massey Ferguson frontlaster, LED-lyspakke og GKN-ventil slik at den slepte slåmaskinen kan kjøres på den elektriske lasterspaken.

Gården Staknes ligger på Bølandet, mellom bratte fjell på Møre. Dette er perfekte forhold for allrounderen MF 5712S med frontlaster. Foto: Lars Ovlien.

– Massey Ferguson har laget en god lastertraktor som dekker behovet vårt. Investeringen handlet først og fremst om sikkerhet og komfort. Både jeg og faren min er kjempefornøyd med den nye traktoren. Den har god kjørekomfort, samtidig som den er enkel å bruke. Vi kjenner også mekanikeren hos Eiksenteret og føler vi får god service og oppfølging derfra.

Den gamle traktoren, en Ford 8340 SLE, ble solgt til et museum, så det var på tide med en ny.

– Den hadde nok et vesentlig høyere dieselforbruk, humrer Staknes.

Korona-situasjonen har satt nytt fokus på viktigheten av norsk landbruk, og Staknes har allerede økt produksjonen.

– Vi driver et helt vanlig bruk på Nordmøre, med tilhørende maskiner og bygninger. Skal vi kunne leve av dette over tid må det nok et nytt fjøs til, og da trenger jeg større melkekvote. I tillegg må maskinparken moderniseres, og det har vi begynt med. Målet er å vokse litt, men ikke så mye at vi drar på oss for mye transport, understreker han.

   

Lenker
Min side