Skip to main content
Til toppen
Full kontroll over grasproduksjonen

Kim Viggo Weiby og Hans Johan Grjotheim er opptatt av dyrehelse. De har Tiroler Grauvieh og Hereford som får det beste grovfôret mulig. Foto: Lars Ovlien.

Full kontroll over grasproduksjonen

For fem år siden hadde verken Kim Viggo Weiby eller Hans Johan Grjotheim noen tanker om å drive gårdsbruk. Nå har de aktiv avlsbesetning på Tiroler Gråfe med salg av livdyr og kjøttproduksjon på Enebakkneset. De har tatt kontroll over hele grasproduksjonen med redskap fra Massey Ferguson.

Tekst: Lars Ovlien
 
– Jeg har en mastergrad i husdyrernæring fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, og er nå inne i det første året av et fireårig prosjekt om graskvalitet og metangassutslipp hos kuer.  Det skal ende opp med en doktorgrad. Da er det spennende å ha en graslinje selv, med full kontroll over produksjonslinjen, forteller Kim Viggo Weiby.

Han traff Hans Johan Grjotheim i 2016 og de fant snart ut at de hadde en felles interesse for landbruk. Det førte til at de kjøpte gården Søndre Ødeby på Enebakkneset og startet produksjon rett før tørkesommeren 2018.

– Da vi først bestemte oss for å satse på storfe var dette et naturlig område. Vi har i dag 28 ammekyr, og bygger et nytt fjøs slik at vi etter hvert får plass til 48 mordyr og kan ha fremfôring av alt av ungdyr. Med mye bratte bakker bestemte vi oss for rasen Tiroler Grauvieh, som er lette kuer som passer terrenget godt, kombinert med noe Hereford.

Tanken er å bygge opp en avlsbesetning på gråfe og være så gode som mulige på livdyr.

– Vi hadde en nabo som solgte hele besetningen til oss. Nå inseminerer vi så mange kuer som mulig med importert sæd fra Østerrike. Dyrevelferd er vesentlig og må ligge i bunn, og dette er noe som vi hele tiden ønsker å forbedre.

Massey Ferguson over hele linjen

Da det kom til maskinvalg hadde Grjotheim siste ord. Faren hans drev i sin tid Eiksenteret Bjørkelangen og han er oppvokst med røde traktorer. Det er også han som står for den daglige driften.

– Vi investerte i en MF 5712S, men har også to eldre traktorer, en MF 390 Turbo og en MF 135. Så har vi investert i en komplett graslinje med slåmaskin, samlerive, rundballepresse med syreutstyr fra Serigstad og en slept rundballepakker.

Den første slåtten ble gjord med hjelp fra Erlend Lysaker og Christian Ness fra Eiksenteret Bjørkelangen, samt produktspesialist Kristine B. Pedersen og teknisk servicespesialist Tormod Hammer hos Eikmaskin.

– Læringskurven har vært bratt, men med god opplæring og hjelp til igangkjøring har vi kommet godt i gang. Utstyret er enkelt i bruk og både riva og pakkeren er intuitive, og jeg synes pressa er utrolig lettkjørt. Fordi alt utstyret er fra Massey Ferguson er det jo også gjenkjennbare brukergrensesnitt fra maskin til maskin, sier Grjotheim.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Energirikt fôr til oksene

Med grasproduksjonen godt i gang kan Weiby ha fokus på fôrkvaliteten.

– Jeg får en del førstehåndskunnskap om hvilke faktorer i graset som påvirker metanproduksjonen i vomma mest. Er det fiber, protein, fett, tørrstoffprosenten eller bruk av ensileringsmidler? Målet vårt er å lage best mulig grovfôr til okser og kuer etter kalving, og selv om investeringen øker fôrkostnadene mener vi dette er en riktig investering for oss.

Det er mye fokus på nettopp grovfôr og gras om dagen for å få en høyest mulig norskandel i fôret. Dette kan bli spesielt viktig hvis de starter med direktesalg av kjøtt i framtiden.

– På okser er det svært viktig at fôret er energi- og proteinrikt, slik at du får høyere tilvekst med mindre kraftfôr. I en teskje vomvæske er det åtte milliarder mikrober, og fôret styrer hvordan vommiljøet blir. Vi sjekker vomfyllingsgraden og avføringen for å se hvordan kyrne har det, forklarer han.

Lenker
Min side