Skip to main content
Til toppen
Velg riktig lufttrykk

Riktig lufttrykk er lønnsomt både på kort og lang sikt. Du reduserer jordpakking med lavere marktrykk, og holder kostnadene nede med nok luft på landeveien. Foto: NDI AS.

Velg riktig lufttrykk

Ved å velge riktig dekk og lufttrykk sørger du for minimal jordpakking mens du er ute på jordet, og reduserer samtidig dieselforbruket ute på landeveien. Terje Sødal hos NDI AS har gode råd om hva slags dekk du bør velge og hva som er lurt å tenke på.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: NDI AS

– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på hvor mye det har å si å kjøre med rett lufttrykk til arbeidsoppgaven. Ute på jordet er det mye å hente på å ha brede nok dekk. Da kan du senke lufttrykket nok til å redusere marktrykket vesentlig. Med stadig større maskiner er det viktigere enn for bare noen år siden, forklarer Terje Sødal i NDI AS.

De leverer dekk til Eiksenteret og har sett en endring i både maskinstørrelse og dekkteknologi de siste årene. De anbefaler i stor grad IF- (Improved Flextion) eller VF-dekk (Very High Flection) til traktorkundene.

– Med IF-dekk kan du generelt sett bære 20 prosent mer vekt ved samme lufttrykk enn med konvensjonelle dekk, eller redusere lufttrykket med 20 prosent og opprettholde bæreevnen med lavere marktrykk. Med VF-dekk kan du redusere med 40 prosent. Til det moderne jordbruket med store maskiner vil vi ofte anbefale VF-teknologi.

Lavt lufttrykk øker kontaktflaten mellom underlaget og dekkene, noe som gir lavere belastning på jorda fordi kreftene fordeles over en større flate og ikke trenger så langt ned i bakken. Det opprettholder jordas evne til å frakte vann og næringsstoffer, og beskytter viktige mikroorganismer.

– Det er særlig jordpakking et stykke ned i bakken som er vanskelig å gjøre noe med, der du ikke kommer til med plog eller andre redskaper. Med ekstremt våt høst, som vi har hatt de siste årene, kan det være lurt å vurdere tvillinghjul.

Det er nemlig like viktig å ha høyt nok lufttrykk når du kjører på vei. Da reduserer du dieselforbruket og unngår skader på dekkene. Fendt har med sin VarioGrip-teknologi muligheten til å justere dette fra VarioTerminalen, også mens du kjører.

– Vi har dekk spesielt beregnet på store traktorer som kan slippes ned i 0,6 bar og justeres opp til 2,4 bar. Jeg anbefaler alle å snakke med en fagmann og finne riktig dekk og riktig lufttrykk til sitt behov, sier Sødal.

Les også: Anbefaler VarioGrip

Lenker
Min side