Skip to main content
Til toppen
Massey Ferguson over hele rekka

Sikrer kvalitet på foret med eget utstyr.

Massey Ferguson over hele rekka

På Søndre Ødeby Gård på Enebakkneset er det et merke som gjelder, nemlig Massey Ferguson. Med MF-traktorer og full MF-grasutstyr rekke, sikrer gutta best mulig surfôr til sine Tiroler Grauvieh.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Hans Johan Grjotheim og Kim Viggo Weiby kjøpte gården på Enebakkneset i 2017, og har siden den tid kjøpt inn både kuer, traktorer og grasutstyr. Valget med å skulle eie utstyret selv, falt de tidlig på.

-       Vi har lært mye siden vi kjøpte gården her i 2017, og fant tidlig ut at vi ønsket å eie utstyret selv. Det gir oss god kontroll på tidspunkt for slått og tørketider, forteller Kim Viggo.

Kim Viggo har en mastergrad i husdyrernæring fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet på Ås, og er snart ferdig med en doktorgrad i graskvalitet og hvordan dette påvirker metangassutslipp fra kuer. Her på gården setter de forskningen på prøve.

-    Det er veldig spennende å kunne teste teoriene i praksis, og se hvordan slåtte- og tørke-tider påvirker graskvaliteten og i neste ledd metangassutslippet fra kuene, fortsetter Kim Viggo.

Eget utstyr gir spillerom

Hans Johan og Kim Viggo gikk i 2020 til innkjøp av en tremeters bakmontert slåmaskin, en samlerive på 6,5 meter og en variabelkammer singelpresse samt en pakker fra Massey Ferguson. I 2022 oppgraderte de maskinparken igjen.

-    Siden dere var her sist, har vi gått til innkjøp av en DM 316 FQ Frontmontert slåmaskin samt en TD DN Sprederive, begge fra Massey Ferguson, forteller Hans Johan. 

Med det nye utstyret, sikrer de en enda bedre kontroll over slåttetidspunkt og tørking.

-    Med den frontmonterte slåmaskinen, kombinert med den bak, så har vi jo nesten doblet kapasiteten. Det gjør at vi kan få ned graset fortere, og slåttetidspunktet blir likt på alt. I tillegg så er det jo veldig dieselbesparende - kjøringen blir jo halvert, fortsetter Hans Johan.

Den 3-punktmonterte sprederiva gir dem også en bedre kontroll over tøkreprosessen.

-    Vi bestemte oss for å kjøpe en sprederive allerede i fjor, for å kunne få en jevnere og bedre tørk på gresset. Før vi hadde sprederiva, så tørket gresset ofte ujevnt, da noe lå i hauger og ikke fikk sollys på seg. Nå fordeles alt jevnt, og vi får også bra med luft i gresset, forteller Kim Viggo.

Det er nemlig optimalisering av grasproduksjonen, med riktig slåttetidspunkt og tørk, som er viktig for gutta på Enebakkneset. Gjennom driften på gården, får Kim Viggo satt kunnskapen og forskningen sin ut i praksis.

-    Forskningen har så langt vist at fiberinnholdet i graset har en stor påvirkning på metangassutslippet hos kuene, og at dette i stor grad henger sammen med høstetiden og hvor lenge det tørkes. Sukkerinnholdet i graset kan også justeres i forhold til når på dagen vi slår, sier Kim Viggo.

Én forhandler gir sikkerhet

At valget har falt på Massey Ferguson over hele rekka, er ingen tilfeldighet. Hans Johan er selv oppvokst med Massey Ferguson, og har alltid vært svært fornøyd med traktorene. Men den viktigste årsaken er forhandleren, som er Eiksenteret Bjørkelangen.

-    Det å kunne forholde seg til én forhandler, er svært gunstig for oss. Det gir oss en sikkerhet. Om vi har noe trøbbel, så er de her og fikser det med en gang. Det er en utrolig serviceinnstilt gjeng, og det er veldig lett å kunne forholde seg til de samme mekanikerne og selgerne uansett hvilken del av utstyrsparken det gjelder, forteller Kim Viggo.

Oppfølgingen av nytt utstyr og igangkjøring vektlegger de som viktig på gården.

-    Det var ingen av oss som hadde drevet noen gård tidligere, så vi var avhengig av god oppfølging fra leverandør av utstyr. Der har Eiksenteret virkelig levert! De var med å kjøre i gang, og har gitt oss god innføring i alt av utstyr. Også har vi jo mange behjelpelige naboer rundt her da, konstaterer Hans Johan.

Lyst til å vite mer?

Vil du vite mer om produksjonen på Søndre Ødeby Gård? Da kan du lese og se film her.

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.
 

Lenker
Min side