Skip to main content
Til toppen
Graskvalitet påvirker metangassutslipp fra kuer

Graskvalitet påvirker metangassutslipp fra kuer

Å produsere et godt surfôr som gir mindre klimabelastning er målet til storfebonden, Kim Viggo Weiby, som skriver doktorgrad om temaet. Med grasutstyr fra Massey Ferguson har han og ektefellen Hans Johan Grjotheim full kontroll på prosessen.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

 – Vi møttes i 2016, og fant raskt ut at vi hadde en felles interesse for gårdsdrift og kuer. Da vi fant den perfekt gården på Enebakkneset, falt valget på alpekua Tiroler Grauvieh, eller Gråfe som den også kalles. Den passer godt inn på beitet vårt som har bratt landskap og mye ravinedaler. Gråfe tar seg lett frem og tråkker ikke beitet i filler. Dessuten falt vi pladask for denne sjarmerende rasen, de er sosiale dyr med et godt lynne, og tar godt vare på kalvene sine, sier Kim Viggo Weiby.
Han har en mastergrad i husdyrernæring fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet på Ås, og er halvveis inne i en doktorgrad om graskvalitet og hvordan det påvirker metangassutslipp hos kuer.

Fiberinnhold påvirker metanutslipp

– At kua slipper ut metan er en naturlig prosess som oppstår når den fordøyer blant annet fiber, og metan er en potent klimagass. Så målet er å kunne produsere et godt surfôr som gir mindre klimagassutslipp. At vi produserer alt graset vi trenger selv til besetningen vår, gir oss en ypperlig anledning til å teste ut funnene i doktorgraden i praksis med eget fôr og på egne kuer, så det er ekstra spennende, sier Kim Viggo.
Så langt i forskningen har han oppdaget at fiberinnholdet i graset har en stor påvirkning på metangassutslippet, og da handler det i stor grad om høstetid på graset. Dessuten ser han at sukkerinnholdet i graset spiller en rolle, og da handler det blant annet om hvilken tid på dagen du slår graset og hvilke grastyper man velger. 
På grunn av doktorgraden, men også fordi de vil være selvforsynte med gras, har det vært viktig for de to bøndene å ha full kontroll over grasproduksjonen. I 2020 kjøpte de inn redskapen de trengte til hele produksjonslinja. Valget falt på redskaper fra Massey Ferguson fra Eiksenteret; en tremeters bakmontert slåmaskin, en rive på 6 1/2 meter, en singelpresse med variabelkammer og en pakkemaskin. 

Alfa og omega med oppfølging

 – Massey Ferguson er et velkjent merke som er kjent for solid utstyr, og ikke minst har Eiksenteret et velfungerende serviceapparat som er viktig for oss. Spesielt Erlend Lysaker fra Eiksenteret på Bjørkelangen var uvurderlig da vi som ferske bønder skulle lære oss hvordan maskinene fungerte, smiler Hans Johan Grjotheim.
I fjor var første sesong de brukte utstyret, og Erlend har fulgt opp hele veien i prosessen fra å velge riktige redskap til innkjøring av utstyret og videre drift. 
– Heldigvis er utstyret brukervennlig og intuitivt, samtidig har det vært veldig fint å kunne ringe Erlend når som helst og spørre om hjelp. Som da vi hadde innkjøringsproblemer med pakkemaskinen og sto midt i prosessen, da var det fint å bli geleidet gjennom telefonen slik at man vet hvilke knapper man skal trykke på for å løse problemet.

Bratt læringskurve

Som relativt ferske bønder er Hans Johan og Kim Viggo takknemlige for at hjelpen bare er en telefonsamtale unna. Om nødvendig, tar Erlend eller hans kollegaer turen til gården, og de to bøndene har unektelig hatt en bratt læringskurve.
– Hans Johan kjører pressa mest, mens jeg raker og pakker, og så slår vi begge to, så vi har jo funnet oss en grei fordeling på hva vi er best på. I år får vi brukt erfaringer vi gjorde i fjor, for eksempel at man stiller inn riva så man ikke får inn for mye jord. Og så har vi virkelig fått testet ut pressa på ulike graskvaliteter og på halm, og ikke minst i ulendt terreng. Den fungerer på alt av kvalitet og er veldig lettkjørt, så det er vi svært fornøyde med, smiler Kim Viggo.  
– Å ha utstyr med mye driftsstopp har vi rett og slett ikke tid til. Ofte har du et lite høstevindu på kanskje bare noen få timer før det kommer regn. Konsekvensene av at redskap stopper opp kan gjøre at vi taper mye penger fordi vi ikke får produsert det fôret vi trenger til vinteren. Det vil igjen kunne føre til lavere tilvekst på dyra og økt kraftfôrforbruk. Så her handler det om kroner og øre for hvert minutt når man først er i gang, understreker han. 
At paret har kommet på rett hylle, er tydelig. De stortrives med gårdslivet og en variert hverdag. Nå gleder de seg til å få testet ut funnene Kim Viggo gjør i forskningen på eget gras og med egne dyr i årene fremover.
 

Lenker
Min side