Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå
– Vi møttes i 2016, og fant raskt ut at vi hadde en felles interesse for gårdsdrift og kuer. Da vi fant den perfekt gården på Enebakkneset, falt valget på alpekua Tiroler Grauvieh, eller Gråfe som den også kalles. Den passer godt inn på beitet vårt som har bratt landskap og mye ravinedaler. Gråfe tar seg lett frem og tråkker ikke beitet i filler. Dessuten falt vi pladask for denne sjarmerende rasen, de er sosiale dyr med et godt lynne, og tar godt vare på kalvene sine, sier Kim Viggo Weiby.
Han har en mastergrad i husdyrernæring fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet på Ås, og er halvveis inne i en doktorgrad om graskvalitet og hvordan det påvirker metangassutslipp hos kuer.
Fiberinnhold påvirker metanutslipp
– At kua slipper ut metan er en naturlig prosess som oppstår når den fordøyer blant annet fiber, og metan er en potent klimagass. Så målet er å kunne produsere et godt surfôr som gir mindre klimagassutslipp. At vi produserer alt graset vi trenger selv til besetningen vår, gir oss en ypperlig anledning til å teste ut funnene i doktorgraden i praksis med eget fôr og på egne kuer, så det er ekstra spennende, sier Kim Viggo.
Så langt i forskningen har han oppdaget at fiberinnholdet i graset har en stor påvirkning på metangassutslippet, og da handler det i stor grad om høstetid på graset. Dessuten ser han at sukkerinnholdet i graset spiller en rolle, og da handler det blant annet om hvilken tid på dagen du slår graset og hvilke grastyper man velger.
På grunn av doktorgraden, men også fordi de vil være selvforsynte med gras, har det vært viktig for de to bøndene å ha full kontroll over grasproduksjonen. I 2020 kjøpte de inn redskapen de trengte til hele produksjonslinja. Valget falt på redskaper fra Massey Ferguson fra Eiksenteret; en tremeters bakmontert slåmaskin, en rive på 6 1/2 meter, en singelpresse med variabelkammer og en pakkemaskin.