Tekst: Lars Ovlien | Foto: Espen Øvremo
– Jeg ønsket en større sprøyte slik at jeg kunne kjøre på mer vann og komme lettere gjennom fiberduken. Under dårlige forhold er det en stor fordel å kunne kjøre på litt mengder. Jeg syntes Fendt Rogator var et interessant konsept som fanget interessen min, og dermed ble det handel, forteller Alt Utby.
Han holder til på gården Lunvang i Målselv, der han har 44 ammekyr og drøye 450 mål poteter som han leverer til Troms Potet.
– Vi har en kort sesong her oppe i nord, med tidlig nattefrost om høsten samtidig som vi kanskje ikke får satt potetene før i månedsskiftet mai/juni. Da er det viktig å ha utstyr som gjør at vi kan jobbe effektivt. Så har vi jo midnattssol – og vi som dyrker potet her oppe har et veldig godt miljø.
Stor kapasitet
Det var under Agroteknikk i fjor at Utby så Fendt Rogator for første gang, og han valgte en godt utstyrt modell med automatisk bomjustering, seksjonskontroll og OptiControl joystick i førerhuset. Sprøyta trekker han med en Fendt 516 Vario og han bruker Auto-Guide med RTK-signaler for best mulig presisjon og utnyttelse av seksjonskontrollen. Alt styres fra Varioterminalen inne i traktoren. Erfaringene etter noen måneders kjøring er gode.
– Siden jeg er vant til å kjøre Fendt, gikk det fort å få kontrollene inn i fingrene. Den automatiske bomjusteringen fungerer godt, og ikke minst er stabiliteten i bommen fenomenal. For første gang har jeg satt poteter på vendeteigen, både for å utnytte arealet og slippe å legge inn bommene på sprøyten. Vi kan også sprøyte gjennom fiberduken hvis vi ønsker det.
Enkel i bruk
– Dette er en revolusjon i forhold til sprøyta vi hadde før. Fendt Rogator 355 har vært lett å sette opp og er enkel å betjene. Selv om sprøyta er stor er den utrolig stødig og fin og kjøre, og den følger traktoren veldig bra. En stor fordel er at den er like enkel å koble på og av som en henger, det tar bare noen få minutter. Det gjør at vi utnytter traktoren bedre.
Fendt Rogator har lavt tyngdepunkt på grunn av at akslingen er plassert langt bak. Opplagringen til bommen er plassert foran bakakslingen, noe som har mye å si for stabiliteten. Den universelle trekkdragløsningen gjør at du kan bytte mellom høyt og lavt drag på traktoren. På gården har Utby i tillegg til 516-modellen han trekker sprøyta med en Fendt 313 Vario som sønnen på 16 år kjører, en Fendt 724 fra 2016 og en eldre Fendt 818 fra 2006. De tre nyeste er alle utstyrt med GPS.
– Sprøyta har et fint design, uten slanger som henger og slenger. Hvis en dyse går tett har du både luft og vann med deg, og den er enkel å rense. Dessuten har sprøyta en rekke smådetaljer som gjør hverdagen enklere.
Tilpasset behov
Rogator-sprøyten i Målselv har smal hjulgang med 170 cm avstand, men for å bedre stabiliteten er planen å øke hjulgangen til 255 cm. Avhengig av type dekk, gjør det strømlinjeformede enkelbom-chassiset med OptiSteer-konseptet mulighet til å gi en svingsvinkel på 30°, men Utby har valgt å sette dette ned til 25°. Dyseavstanden er 50 cm og tanken tar 5500 liter. Den har også en 900 liters rentvannstank til skylling og rengjøring av sprøyta.
– Jeg kan stenge ned én og én dyse hvis jeg ønsker det, men jeg har lagt meg på to og to dyser. Kapasiteten var jo en viktig faktor for oss. Vi kjører både vann, gjødsel og plantevernmidler, og fyllingen av kjemikalietanken er veldig enkelt å få til, forklarer han.
Den viktige servicen
Selv om Utby har kjørt Fendt i en årrekke og er strålende fornøyd med både traktor og redskap, er det servicen hos Eiksenteret Målselv som er det aller viktigste for ham.
– Vi kjører et sted mellom 1700 og 2000 traktortimer i året, og med den korte sesongen må utstyret fungere når vi skal bruke det. Eiksenteret ligger bare en halvtime unna oss, og kombinasjonen av god service og tilgjengelighet har vært avgjørende for at vi kjører Fendt, forteller han.
– Det er artig å ha et produkt som andre er interessert i, og vi deler gjerne erfaringene våre med andre, legger han til.
KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING