Skip to main content
Til toppen
– Et suverent system

DALEN snøfres håndterer effektivt store snømengder og tung snø. Foto: Dag Rune Lid.

– Et suverent system

Entreprenør Ragnar Brunes fra Stavn i Hallingdal jobber med snøbrøyting om vinteren, og med graving og hyttebygging om sommeren. Han har virkelig fått sansen for den nye oljebaserte automatkoplingen som nå benyttes på en del av 2-trinnsfresene fra DALEN.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Dag Rune Lid

– Hit kommer det hyttefolk fra både Oslo og Drammen, og de siste årene starter helgen allerede på torsdagen for mange. Det er et populært område, og jeg har ikke problemer med å bli kvitt hyttetomtene her oppe, forteller entreprenør Ragnar Brunes.

Han holder til i Stavn i Flå kommune i Hallingdal. Om sommeren bygger han hytter, og om vinteren går det i snøbrøyting med Fendt-traktorer og DALEN redskap. Han har en Fendt 720 med en Tellefsdal K70 plog foran og en DALEN 2034-W strøkasse bak, samt en Fendt 516 med DALEN 3025 plog foran og en DALEN snøfres 2007 bak.

– Det blir gjerne 700-800 timer til sammen med brøyting gjennom vinteren, og mest med Fendt 720-traktoren. Når det er mindre snømengder benytter vi et DALEN 2022 traktorskjær.

God på våt snø

– Jeg kjøpte en DALEN 2011 snøfres sist vinter. Den har jeg i bakhånd og bruker når det er mye snø. Det nye systemet med automatkopling på disse 2-trinnsfresene er helt suverent, forklarer den erfarne snøbrøyteren.

Han har en femårskontrakt med Veidekke på hovedveien. De har rapportering via systemet Zeekit, og har kontakt med senderen og GPS-en i traktoren. I dette systemet rapporteres data automatisk inn når sjåførene er ute og brøyter eller strør. I tillegg rydder han hyttefeltet.

– Jeg får en SMS torsdag formiddag om kundene skal på fjellet i helgen, slik at jeg kan rydde parkeringsplassene foran hytta.

Entreprenør Ragnar Brunes fra Stavn i Hallingdal er godt fornøyd med DALEN snøfres og Fendt traktor. Foto: Dag Rune Lid.

Travle dager

Sist vinter var det svært mye snø i området. Både DALEN 2011- og DALEN 2007-fresen har fått nok av utfordringer å bryne seg på. I løpet av bare to helger etter jul kom det over en meter snø. Brunes er lommekjent på veien, men for en fremmed vil det ikke bli like lett å se veien som snor seg innover fjellet.

– Brøyteruten tar 8-9 timer å komme gjennom, så det blir ikke alltid like mye søvn når snøen laver ned. Jeg fikk brøytestikker til denne sesongen, men tidligere hadde jeg heller ikke noe problem med å finne veien, sier han med et lurt smil.

Komfortabelt å jobbe

Snøen viker lett for plogen, og det som raser ned igjen i veien, kastes bort av freseren bak. Snøen er lett, og det merkes knapt at snøfreseren bak går. Kjettingene ble byttet ut med pigger sist vinter, og det har han ikke anget på.

– Før kunne jeg slite ut både og tre og fire kjettingsett gjennom vinteren, og pigger er i tillegg langt mer behagelig å kjøre med.

Økonomien er han godt fornøyd med.

– Jeg har hatt mange snøfresere opp gjennom årene, og bytter vanligvis hvert tredje til fjerde år. DALEN har høy annenhåndsverdi og er lette å selge, forteller han.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lenker
Min side