Skip to main content
Til toppen
Enorm pakkekapasitet

Arne Bøhler fra Spydeberg presser 140 baller i to meters lengde på én time med sin Fendt 1290 Big Baler firkantballepresse. Foto: Lars Ovlien.

Enorm pakkekapasitet

Arne Bøhler har investert i en Fendt 1290 Big Baler firkantballepresse. Den bruker han til å presse gras til hestefôr på hjemgården. Han klarer opp mot 140 baller i to meters lengde på en time, og har tatt unna et jorde på 50 mål i løpet av tre kvarter.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg må jo si at Fendt 1290 Big Baler firkantballepresse har en sinnssyk kapasitet. Jeg lager høyballer à 120x 90 cm i to meters lengde, og presser opp mot 140 slike baller på en time. Det er dobbelt så mange tonn som tidligere, forteller Arne Bøhler fra Spydeberg.

Han fikk den nye pressa fra Eiksenteret Mysen før årets sesong. I fjor brant nemlig den gamle Big Baleren hans opp da låven gikk opp i flammer. Heldigvis driver Bøhler snekkervirksomhet, og har 3,5 årsverk ansatt på gården.

– Hjemgården er på 270 mål, men jeg leier nesten 2000 mål i tillegg. Av dette er 1300 mål gras, og resten korn. Så langt i år har vi presset 3500 baller, der 3000 er med høy. Med andreslåtten burde det ha vært 7000 baller, men vi får ikke gjort noe med været. Ballene går til hestefôr, og jeg stod litt opprådd da låven brant i fjor. Heldigvis har jeg flinke folk rundt meg, og vi stod virkelig på for å få låven klar til årets sesong, forteller han.

En bedre modell

Bøhler har en Fendt 724 med Profi frontlaster til å trekke firkantballepressen, samt en Fendt 415 som skal byttes i en ny Fendt 516 i høst. Det var naturlig for ham å kjøpe en grønn presse også.

– Fendt 1290 Big Baler er en virkelig bra presse, og en klar forbedring fra den gamle Fendt 990-traktoren. Jeg styrer den via ISOBUS-tilkobling på terminalen inne i traktoren. Pilen på skjermen viser om du kommer skeivt på strengen, og sensorer i stempelstengene varsler hvis noe er feil. Så alt jeg trenger å tenke på er å styre, forklarer han.

– Skulle det skje noe med bindeapparatet kommer det opp på skjermen også. Fendt 724 Vario er sterk nok, men litt for lett i forhold til pressa, men det har jeg enkelt løst med 600 kg hjulvekter bak og 1300 kg lodd i front.

Godt fornøyd

Etter snart ti år med Fendt på gården er erfaringene gjennomgående gode. For å være effektiv og planlegge for fremtiden har Bøhler valgt VarioGuide RTK både på den gamle 724-modellen og den nye Fendt 516.

– Fendt er bra utstyrt. Traktorene er lettbetjente og smidige. Så har jeg forelsket meg i VarioGuide, som jeg helt klart ser nytteverdien av. Med GPS på den nye traktoren får vi en jevnere streng og enda finere baller. Så må jeg jo skryte av Eiksenteret Mysen, som er fantastiske på service, salg og verksted. Jeg har alltid fått den hjelpen jeg trenger og de kommer på kort varsel hvis jeg har behov for det. Det er kanskje like viktig som kvaliteten på utstyret, understreker Bøhler.

 

Ønsker du et tilbud på en Fendt BigBaler? Be om tilbud her.

 

Lenker
Min side