Skip to main content
Til toppen
Derfor bør du pløye

Jens Iversen i Ploveksperten gir gode råd om hvordan du får optimale resultater når du pløyer. Foto: Lars Ovlien.

Derfor bør du pløye

Når du pløyer får du både gode såbed og bekjemper ugras. Jens Iversen i danske Ploveksperten har gode råd når det gjelder hvordan du skal gå fram. Ett av de viktigste er å vurdere hvor dypt du pløyer.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Den store fordelen med pløying er at du får jorden løsnet og du får ugrasbekjempelse på kjøpet. Da er det viktig å vedlikeholde plogen og sørge for at ingen deler sitter løst og alt er stilt inn riktig, forklarer Jens Iversen i Ploveksperten.

Som en av Skandinavias fremste eksperter på nettopp bruk av plog reiser han land og strand rundt for å hjelpe bønder. Ett eksempel er pløyesåler, som mange tror kommer av traktoren.

– Det kommer av at skjæret på plogen blir slitt og du får feil angrepsvinkel.

Pløy i riktig dybde

Iversen er opptatt av pløyedybde, og driver for tiden forsøk på egen jord.

– Jeg pløyer i tre ulike dybder: 15, 20 og 25 cm. Erfaringen er at spesielt i vårpløyingen holder det med 15 cm. Da tørker ikke jorden ut så dypt, det er enklere å pakke sammen jorden og du pløyer ned plantemateriale i 15 cm som blir til ammonium nitrogen, forklarer han.

Pløyer du dypere råtner plantematerialet på en annen måte, og da blir det til nitrat nitrogen, som ikke er tilgjengelig for plantene.

– Her har konvensjonelle bruk litt å lære av økologisk drift, sier Iversen.

Ploger fra Ovlac

Eiksenteret selger nå ploger fra Ovlac, Spanias største produsent av jordarbeidingsredskaper. De har over 80 års erfaring med utvikling og produksjon av kvalitetsploger.

– Den aller største fordel til Ovlac er plogens unike svingbare bæreaksling. Den gjør at traktorens trekkstenger låses i senterposisjon og plogen følger fritt etter traktoren som en vogn. Dermed holdes bredden på første får konstant, selv ved pløying i kurver, i tillegg til at belastningen på konstruksjonen reduseres, forklarer Kristine B. Pedersen, produktansvarlig hos Eikmaskin.

Hovedrammen er laget av «Domex» høykvalitetsstål og er helt uten sveisepunker. Det eliminerer spenninger og svake punkter. Det fremste stykket av rammen, der belastningen er størst, er forsterket med plater.

– Jeg vil også trekke fram at Ovlac har hydraulisk variabel arbeidsbredde, slik at bredden på fårene kan tilpasses de ulike forhold, sier Pedersen. 

Les også: Riktig justert plog er smart og lønnsomt

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

 

Lenker
Min side