Skip to main content
Til toppen
Bedre bunnlinje med Fendt-traktorer

Fendt 728 - det økonomiske valget

Bedre bunnlinje med Fendt-traktorer

Fendt er kjent som premiumtraktorer, hvor det ikke spares på komfort og kvalitet. Men en ting det spares på, er diesel! Fendt 728 Vario Gen7 markerer en ny æra i effektivitet og økonomi. I den prestisjetunge DLG PowerMix-testen demonstrerte denne traktoren en enestående overlegenhet sammenlignet med andre traktorer i sin klasse, og nå begynner resultatene å komme inn fra bøndene og entreprenørene som bruker den i praksis.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Når du prater økonomi på drivstoffkostnad etter å ha kjørt en strekning på eksempelvis 15 mil med plogkjøring, og du har brukt x antall liter med drivstoff. Så er det to streker under svaret; Fendt 728 bruker merkbart mindre diesel enn andre traktorer i samme segment. Det er en ting som ikke går an å diskutere, forteller Arild Østby, entreprenør på Toten.

Arild Østby driver Bygg- og Tømmermester Arild Østby AS på Toten, og leverer alt fra tømrertjenester til grunnarbeid og brøyting. Dette betyr at han trenger traktorer som kan fungere til en rekke oppgaver og som leverer dag etter dag. Da falt valget på Fendt.

-    Vi har kjørt Fendt en årrekke. Det er flere grunner til det, men i bunn og grunn er det den gode kvaliteten på Fendt. Det er en traktor som leverer år etter år, uansett hvilken oppgave du bruker den til. Den gode komforten kommer også godt med når dagene og nattetimene blir lange i traktoren, sier Arild.

Etter kjøpet av Fendt 728 har også økonomien i det å kjøre Fendt blitt enda bedre for Arild enn hva den var før.

-    Fendt-traktorene har alltid vært drivstoffgjerrige og hatt lave kostnader, men med Fendt 728 har de tatt det et steg videre. Forbruket er nok 10-15% lavere på Fendt 728-en enn 
Gjennom traktorens levetid blir besparelsen ved å kjøre Fendt stor, forteller Arild.

-    Hvis man tar utgangspunkt i en drivstoffbesparelse på tre liter i timen, og man regner en leasingperiode på 6000 timer så blir det mange hundre tusen i spart drivstoffkostnad gjennom en leasingperiode, forteller Arild.

Allsidig bruk av traktorene

For de fleste entreprenører og bønder benyttes traktorene til en rekke oppgaver i hverdagen, alt fra brøyting til massetransport og lastearbeid. Da er det viktig å ha en traktor som er allsidig og enkelt kan tilpasses de ulike oppgavene og sjåførene som bruker traktoren.

-    Vi har en Fendt 900 og en Fendt 700 i utstyrsparken i dag, og bruker disse til en rekke oppgaver. Begge traktorene går i brøyting om vinteren, samt til massetransport og flytting av gravemaskinene vi har. Når man driver med såpass variert arbeid som vi gjør, er traktoren den ultimate maskinen å bruke. Det å ha to fra samme leverandør gjør det også veldig lett å bytte mellom traktorene, forteller Arild.

FendtOne-systemet er integrert i alle nye Fendt-traktorer og gir en uniform utforming av hytta slik at man kjenner igjen spakene og kontrollene både i de minste og største modellene. Dette gjør det enkelt for sjåføren å bytte mellom ulike traktorer i utstyrsparken. FendtOne gjør det også sømløst for den enkelte sjåfør å tilpasse sine egne sjåførprofiler.

-    I hver av traktorene kan den enkelte sjåfør opprette en sjåførprofil. Når man setter seg inn i traktoren, stilles da alle kontrollene inn slik den sjåføren ønsker å ha dem. Det gjør det mye lettere å bruke traktorene effektivt og ergonomisk, sier Arild.

Fendt har som mål å være ledende på teknologi og brukervennlighet. Nylig ble Fendt ErgoSteer lansert, som revolusjonerer måten man bruker traktorene på. Les mer om det i artikkelene "En revolusjon for alle som kjører Fendt".

Fendt - det økonomiske valget

Fendt 728 Vario Gen7 er designet for å oppfylle alle behov en bonde eller entreprenør måtte ha. Med en 6-sylindret, 7.5-liters AGCO-Power motor som leverer 283 hk, og med en ekstra effektøkning på 20 hk under alle forhold, står denne traktoren ut som en kraftpakke i sitt felt på hele 303 hk totalt. Men det som virkelig skiller den fra konkurrentene, er dens drivstoffeffektivitet. Salgssjef for Fendt i Eikmaskin, John Henrik Stadtler, fremhever viktigheten av dette, ettersom drivstoff utgjør den største utgiften i traktordrift.

-    Fendt 728 Vario Gen 7 ble designet for å være alt bønder og entreprenører kunne ønske seg i en traktor, og da blir drivstofforbruket viktig. I kostnaden ved å drifte en traktor utgjør drivstoff over 50% av kostnaden, og lavt forbruk blir derfor en nøkkel, forteller John Henrik Stadtler, salgssjef for Fendt i Eikmaskin.

DLG PowerMix-testen bekrefter Fendt 728 Vario Gen7s overlegne egenskaper. Med en drivstoffeffektivitet på 242 g/kWh og et AdBlue-forbruk på 24.2 g/kWh, har denne traktoren vist seg å være ekstremt økonomisk i drift. I feltarbeid registrerte den et drivstofforbruk på kun 5.4 l/ha og en arbeidskapasitet på 10.4 ha/h. Under transportmodus viste den et forbruk på 3.8 l/100tkm. Disse tallene er ikke bare imponerende, de representerer også en økonomisk fordel for brukerne.

For bønder som driver stor-skala kornproduksjon, kan Fendt 728 Vario Gen7s drivstoffeffektivitet resultere i betydelige besparelser. Med et redusert forbruk på 5.4 liter per hektar sammenlignet med eldre modeller, oversettes dette direkte til reduserte driftskostnader og økt lønnsomhet. For entreprenører, er traktorens transporteffektivitet også en kritisk faktor. Med et forbruk på bare 3.8 liter per 100 tonnkilometer i transportmodus, kan det bety store kostnadsbesparelser over lange distanser.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side