Skip to main content
Til toppen
Viktig vedlikehold av tilhengerbremser

Viktig vedlikehold av tilhengerbremser

Mange kjører i dag tunge lass i store hastigheter, både med dumperhenger og store rundballehengere. Da er det spesielt viktig å vedlikeholde tilhengerbremsene, siden traktoren ikke er bygd for å ta hele lasset.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det er viktig å gå over hengeren for å etterjustere og eventuelt skifte ut bremser. Det vi gjør er å løfte opp tippen litt og bremse under kjøring, slik at vi ser at alle hjulene bremser. Vi ser på slaglengden og at alle hjulene bremser likt. Vi sjekker også at det er igjen nok belegg, forteller serviceleder Birger Kildal hos Eiksenteret Jaren.

Mange bruker i dag traktoren til tungtransport og har store dumperhengere eller rundballehengere. Markedet stiller strenge krav til effektivitet, og da er det ekstra viktig at utstyret er i orden.

– På bremsesystemer med innvendige sylindere kan det noen ganger oppstå lekkasje i o-ringene på grunn av varmgang. Det går utover bremseeffekten på hengeren, og fordi traktorens bremser da må ta mye mer av nedbremsingen, kan dette igjen føre til overbelastning med bremsehavari, der spon går i hydraulikk eller girsystem, advarer Kildal.

– Kjører du i hovedsak tunge lass med traktoren, er det viktig å bytte oljen på transmisjonen jevnlig. Noen ganger er det oftere en serviceintervallet sier, fordi gammel olje har dårligere smøreegenskaper.

Ditt Eiksenter bistår deg med den hjelpen du trenger.

 

Lenker
Min side