Skip to main content
Til toppen
Velg riktige vinterdekk

Riktige vinterdekk er viktig med tanke på både sikkerhet og effektivitet. Foto: Kr. Faksvåg AS.

Velg riktige vinterdekk

Det er viktig å velge riktige dekk til traktoren, både med tanke på sikkerhet og effektivitet. Vi har snakket med Kr. Faksvåg AS om hva de mener er de beste rådene for deg som kjører traktor på vinterføre.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Kr. Faksvåg AS

– Det er ikke spesielle krav om vinterdekk på traktor, men du er pålagt å ha tilstrekkelig veigrep etter forholdene. Veier traktoren over 3,5 tonn må du også ha med kjettinger i kjøretøyet, forklarer Thomas Bjerkestrand hos Kr. Faksvåg AS.

Bruker du piggdekk er maksimalt antall pigger 50 per løpemeter dekk, og med kjetting er det viktig med god klaring mellom dekk og skjerm.

– Seip er slisser i dekket som forbedrer friksjonen mot underlaget, og er avgjørende på glatt føre. Knastedekk med seip og pigg gir optimalt grep ved alle føreforhold på vinteren. Her er det viktig å kontrollere at dekkene har god nok hastighetsmerking. Knastedekk for vinterbruk er som regel merket for kjøring opp til 65 km/t.

På traktorer med firehjulstrekk bør alle hjul være av lik konstruksjon for best mulig kjøreegenskaper på vinteren.

– Det er svært viktig at du beregner riktige dimensjoner på vinterhjulene når du har firehjulstrekk. Den kobles inn og ut i alle hastigheter, for eksempel under oppbremsing. Knastedekk har stor kontaktflate med underlaget, og overfører høye moment til traktorens drivverk. Feil valg av dimensjoner kan medføre unødig slitasje på dekk og drivverk, sier Bjerkestrand.

Husk også å kontrollere og justere lufttrykket i dekkene i forhold til vektbelastning. Hvis du har spørsmål om vinterdekk til traktor, kan Eiksenteret hjelpe deg.

Dette sier loven om dekk

Forskrift om bruk av kjøretøy setter rammene for når du må ha vinterdekk og når du må ha med kjettinger i traktoren. Grunnregelen er at kjøretøy ikke må brukes uten at de er sikret tilstrekkelig veggrep. Her er de viktigste punktene:

  • Alle motorvogner konstruert for fart over 30 km/t må ha mønsterdybde på minst 1,6 mm året rundt, og minst 3 mm fra 1. november til mandag etter 2. påskedag.
  • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg skal, hvis det er ventet kjøring på offentlig veg med snø- eller isdekke eller fra 1. november til mandag etter 2. påskedag, ha med kjetting.
  • Du må ha med minst tre kjettinger når du forventer å kjøre på snø- eller isdekt vei: en tilpasset forhjul og to tilpasset drivakselen. Det er egne regler ved tvillinghjul.
  • Har du henger må du ha med fem kjettinger, og to må være tilpasset drivakselen.
  • Traktorer som er konstruert for fart over 50 km/t må ha piggdekk på hjul som sitter på samme aksel.
  • Traktor er unntatt fra bestemmelsen om at bare vinterdekk kan brukes med pigger.
  • Kjøretøy må ikke volde uforholdsmessig skade på vegbanen.

Du finner hele forskriften på lovdata.no.

Lenker
Min side