Til toppen
Slik vedlikeholder du motorsagen
Foto: Husqvarna

Slik vedlikeholder du motorsagen

En motorsag er bygd for et harde oppgaver og stort press. Motorsagen har derfor behov for litt omsorg og kjærlighet i blant. Om du gir motorsagen service og passer på den skikkelig vil den gå godt og lenge. Men hvor ofte trenger en motorsag vedlikehold, og hvordan vedlikehodle rman en motorsag??

Hvor ofte trenger en motorsag service?

Hvor ofte en motorsag trenger vedlikehold, avhenger av hvordan og hvor mye den brukes. Om du tar en kikk i instruksjonsboken står det angitt i hvilke intervaller sagen bør ses over og hva som bør gjøres. En godt vedlikeholdt motorsag går både lengre, bedre og sikrere.  Jevnlig service og vedlikehold minsker også risikoen for uforutsett nedetid. For de som bruker sagen profesjonelt forårsake nedetid store kostnader, og ellers er det jo irriterende med en sag som ikke virkernår du behøver den. 


Rengjør motorsagen etter bruk

3 tips for rengjøring av motorsag

 • Gjør det til en vane å alltid rengjøre sagen etter bruk.  Sørg i det minste for å fjerne støv og sagflis.
 • Bruk en børste, eller blås rent med trykkluft.  
 • Det viktigste er å holde området rundt forgasseren og luftfilteret rent. Ved å holde dette området rent minimeres risikoen for feil og uønsket nedetid. En motorsag er en luftkjølt motor, derfor er det også viktig å holde kjølesystemet rent. Det er svært viktig for å holde motortemperatur nede. Rengjør utvendig rundt luftinntaket.

 

For å rengjøre motorsagen din, kan du gjøre følgende trinn:

 1. Slå av motorsagen og la den kjøle seg ned før du begynner å rengjøre den.

 2. Bruk en ren klut eller børste til å fjerne skitt og smuss fra motorsagen. Vær forsiktig med å ikke skade noen av de bevegelige delene.

 3. Bruk en børste eller en skrape til å fjerne hardt sittende skitt fra kjedet og sverden.

 4. Smør kjedet og sverdet med en god motorsagolje etter rengjøringen.

 5. Kontroller at luftfilteret er rent og fungerer som det skal, og rengjør det om nødvendig.

 6. Sørg for at motorsagen er tørr før du setter den vekk, slik at den ikke blir skadet av fuktighet.


Sjekk filter

En motorsag trenger luft. Noe av det viktigste er derfor å sørge for at luftfilteret ikke er tildekket av sagflis og støv. Det er en god vane og alltid starte med å åpne sylinderdeksel for å se til at det er rent før du starter.  Gjør dette til du får en følelse av hvor ofte filteret trenger rengjøring – om det er ukentlig eller månedlig.

Om du bruker en bensindrevet motorsag har også bensinfilteret har behov for jevnlig kontroll og utskifting ved behov. Det er ofte enkelt å bytte bensinfilteret selv. Du vet det er på tide å skifte når filteret begynne å bli mørkt.

Bytt tennplugg regelmessig

Det er også bra å bytte tennpluggen regelmessig. En ny tennplugg gir bedre gnist og dermed bedre forbrenning, noe som igjen gjør at sagen går bedre og får mer kraft.

Det er viktig at du følger manualen og bytter til riktig tennplugg, for tennsystemet på en moderne motorsag er følsom og om du bruker feil type tennplugg risikerer du at sagen går merkelig og til og med at tennspolen ryker. 

Se over slitedelene

Sverd og kjede de delene på en motorsag som slites raskest. Når du ser over skjæreutstyret, start med å se over drivhjulet som gjør at kjedet går rundt. Det finnes små markeringer som viser en grense for slitasje og når det er tid for utskifting.

Man kan lett skifte sverd og kjede selv, men ofte er det enklest å levere sagen inn til ditt lokale Eiksenter for å la profesjonelle gjøre det. 


Rengjør sverdet

Siden det samles mye sagflis og skitt på sverdet trengs regelmessig rengjøring. Skrap bort skitt i kantene og i sporet til kjedet. Kjenn med en finger langs sverdet (så klart når sagen er av!). Kjenner du skarpe kanter, ta en fil og fjern kantene 45° ut fra sverdet. Disse kantene oppstår på grunn av friksjonen mellom sverd og kjede – selv om du bruker en god kjedeolje. Dersom de ikke tas bort kan det føre til at større sverdstykker faller av og sverdet må kastes før tiden.


Slip kjedet

Et sløvt kjede gjør ikke bare sagen dårlig, det er også farlig:

 • Det er lettere å glippe når du jobber med et sløvt kjede på motorsagen (omtrent som når du bruker en sløv kniv)
 • Et  skarpt og velslipt kjede sørger for at motorsagen kan jobbe uten at du behøver legge for mye trykk på sagen.
 • Et sløvt kjede gir også en høyere friksjon slik at motoren må jobbe hardere, dette gir både økt slitasje og bensinforbruk.
 • Dette igjen gjør at et søvt kjede kan gjøre at sagen blir altfor varm, noe som kan ende i sylinderhavari.

For å slipe motorsagkjedet, må du følge produsentens anvisninger. Generelt sett vil du gjøre følgende trinn:

 1. Slå av motorsagen og la den kjøle seg ned før du begynner å slipe kjedet.
 2. Fjern kjedet fra motorsagen, enten ved å bruke verktøy som følger med motorsagen eller ved å følge produsentens instruksjoner.
 3. Plasser motorsagkjedet på en slipekloss eller et annet flatt underlag.
 4. Bruk en slipekam eller en annen slipeverktøy til å slipe kjedet, følgende produsentens anvisninger for hvordan du skal slipe kjedet på riktig måte.
 5. Når kjedet er slipt, kan du montere det tilbake på motorsagen og sjekke at det kutter jevnt og effektivt.

Husk at det er viktig å bruke riktig verktøy og teknikker når du sliper motorsagkjedet, slik at du ikke skader kjedet eller motorsagen. Det kan også være lurt å lese bruksanvisningen til motorsagen din for å få mer detaljert informasjon om hvordan du skal slipe.

Sørg for å slipe kontinuerlig, en gang om dagen og gjerne mer. Det er mindre krevende både i tid og arbeid, enn om man skal slipe et veldig sløvt kjede. Du skal bruke rundfil, flatfil og mal for å få riktig vinkel. Vær nøye med å bruke riktig mal og fildiameter for kjedet, ellers kan det fort bli feil. Er du usikker på hvordan finnes det kurs du kan ta, men det finnes også instruksjonsfilmer på YouTube. Elektriske slipemaskiner fungerer også bra, om de brukes riktig.

 

Er du i tvil om hvordan du sliper kjedet? Eiksenteret kan lære deg hvordan du gjør det hvis du ønsker det. 


Eiksenteret har eget verksted for motorsager, gressklippere og småmaskiner. Her utfører fagfolk service, reparasjoner og sjekk/klargjøring før sesongen for deg dersom du ønsker.