Skip to main content
Til toppen
Våronn med Massey Ferguson

Norgestraktoren MF 5S trives godt i våronna.

Våronn med Massey Ferguson

En tidlig maidag møter vi Raymond Langvik som er i full gang med våronna. Raymond er melke- og kornbonde i Skjeberg og driver leiekjøring på siden.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Våronna i år har vært noe seinere enn vanlig, men når vi først kom i gang har det gått unna. Nå holder vi på med å så korn på de arealene vi skal ha det, også kjører vi mye kalking for andre, forteller Raymond.

Totalt drifter Raymond 815 mål, hvorav 230 med eng  og 585 med korn. Hovedparten av driften gjennomføres med hans fire Massey Ferguson 5S-er.

-    Jeg har vokst opp med Massey Ferguson, og er svært fornøyd med traktorene. Det er vel hovedgrunnen til at jeg fortsetter å kjøpe det. Den eldste jeg har er en MF 135 fra 1971, også har jeg en MF 5613, en MF 5713, tre MF 5S 105, en  MF 5S 145, en MF 7718 og en MF 8S 305.

Selv om Raymond har kjørt Massey Ferguson i en årrekke, legger han ikke skjul på at traktorene har fornyet seg veldig til det bedre med den nye S-serien.

-    At jeg er fornøyd beskrives vel best med at jeg har fire stykk MF 5S. Jeg har alltid vært fornøyd med Massey Ferguson, da de er slitesterke og pålitelige. Dette merker jeg at den nye S-serien også er, men nå har de også fått et veldig løft på interiøret og teknologien. Det er en helt annen traktor å kjøre, mye mer komfortabel enn forgjengerne. Når man får så mange timer i traktoren som jeg har, setter man veldig pris på å sitte godt.  

I alle sine S-serie traktorer har Raymond også valgt å montere en ekstra skjerm, for å kunne integrere både sprøyta, vifta og kalkvogna på ISOBUS, samtidig som han har GPS-bildet i skjerm nummer to.

Stortrives i Massey Ferguson 8S

Raymond tilbringer mye tid i traktoren for leiekjøring, og kalking tar mye tid. Dette er en jobb som krever at han hjulkjører traktoren over store arealer på landevei for å komme til kunden, samtidig som jobben på jordet skal gå fort.

-    Jeg dekker et stort område med kalking, og hjulkjører traktoren mellom alle kundene. Derfor var det viktig for meg å få en traktor som ikke bare gikk godt på jordet, men som også fungerte utmerket langs veien. Da falt valget på Massey Ferguson 8S. 
Raymond fikk levert sin Massey Ferguson 8S i august 2022, og er så langt svært fornøyd. Traktoren er utstyrt med Dyna VT girkassen, samt med en motoreffekt på 305 hk. 

-    Massey Ferguson har gjort hverdagen min enklere fra dagen den ble levert. Komforten er upåklagelig, samtidig som Dyna VT transmisjonen gjør traktoren enklere enn noen gang å operere. Velg kjøreretning og gi gass. Så enkelt er det, sier Raymond.

Massey Ferguson kan leveres med tre ulike transmisjoner, Dyna 7, Dyna E-power og Dyna VT, hvorav Dyna VT er det trinnløse valget.

-    Den nye Dyna VT transmisjonen, kombinert med motoreffekten på 305 HK gjør traktoren enkel å kjøre, samtidig som jeg har mer enn nok krefter når det trengs. Motor og girkasse snakker utrolig godt sammen, noe som gjør at man får veldig mye ut av traktoren, forteller Raymond.

Alle tre transmisjonene til Masey Ferguson 8S leveres med motorstyring for å levere mer effekt når det trengs mest. Dette medfører at motor og transmisjon gir maksimal effekt på en mer energieffektiv, noe som medfører at effekttapet reduseres med opptil 26%.

God service er gull verdt

Det er ikke bare av prinsipp Raymond velger å kjøre Massey Ferguson. For han er oppfølgingen og sikkerheten med å handle fra Eiksenteret en utslagsgivende faktor.

-    Man skal ikke legge skjul på at det finnes mange gode traktorer der ute, selv om mitt hjerte slår litt ekstra for MF. Men den servicen og oppfølgingen man får fra Eiksenteret, den vil jeg tørre å påstå at er i en egen klasse. De stiller opp dag og natt for at utstyret skal fungere, noe som er utrolig viktig for min del, forteller Raymond.

Med flere traktorer i drift på en gang og ofte tidskritisk arbeid som skal utføres, har man ikke tid til lange driftsstopp. Derfor har Eiksenteret alltid servicemekanikere på jobb som kan stille opp om det er noe.

-    Det er lite tull med disse traktorene, men de få gangene det har vært noe så er mekanikerne her med en gang. Når man kjører fire og fem traktorer på likt som vi gjør, så må det jo dukke opp feil en gang i blant. Da er det veldig godt å ha Eiksenteret i bakhånd.

Alle Raymond sine S-serie traktorer, er også koblet opp mot MF Connect, som gir Eiksenteret full oversikt over traktoren slik at de kan planlegge servicer, og feilsøke mens traktoren fortsatt står på jordet. 

-    Noen ganger jeg har ringt til Eiksenteret, så har jeg egentlig følt de har bedre oversikt over traktorene mine enn hva jeg har selv. De vet alltid når neste service er, og har tilgang til alt av Live-data fra traktoren. Så om det er noe som skal fikses, tar de med seg delen med en gang, kommer ut til jordet og bytter den. Det kan jo ikke bli så mye mer sømløst enn det, avslutter Raymond med et smil.

MF Connect gir både deg og Eiksenteret full oversikt over maskindriften i sanntid fra mobiler, nettbrett og stasjonære datamaskiner. Dette gjør at du kan administrere driten på en mer effektiv måte og optimalisere driftseffektiviteten gjennom fjerndiagnostikk.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side