Skip to main content
Til toppen
Tips og råd om bruk av kjetting

Kjetting er nødvendig for god framkommelighet i vinter-Norge. Her deler Lilleseth Kjetting sine beste tips for lang levetid og en problemfri hverdag.

Tips og råd om bruk av kjetting

Lilleseth Kjetting er en av de største kjettingleverandørene i Norge. De har gode råd om montering, tilpasning og vedlikehold – og noen tips om bruk – for å få lengst mulig levetid på din kjetting.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lilleseth Kjetting

– I dag vil et flertall ha lett-kjetting, og det stiller høyere krav til stålkvaliteten slik at bruddstyrke og slitestyrke er optimal for snøbrøyting og kjøring på islagte veier. Designet på gripeelementene er også viktig. Vi leverer markedslederen Easy On i 5,7 mm og 7 mm med U-brodd, som er veldig aggressiv og tar seg ekstremt godt på is og snø. Samtidig ønsker noen flatbrodd med firkantknaster, som gir jevn slitasje ved transport og kjøring på gulv, forklarer Stine Lilleseth, markedssjef i Lilleseth Kjetting.

– Større traktorer som benyttes i anlegg og skogen har gitt etterspørsel etter grøvre kjetting med samme kjørekomfort, grep og slitestyrke som Easy On. Derfor lanserte vi 9 mm med U-brodd i fjor, og den har blitt en favoritt i det profesjonelle markedet.

Lilleseth Kjetting er en av landets største kjettingleverandører. Fra årets sesong tilbyr det også kjetting fra Tellefsdal i tillegg til sitt eget sortiment, og har dermed ett av Norges bredeste utvalg av hjulgående kjetting. Med sin suveren gripeevne har Tellefsdal Quatro T70 og T90 i mange år vært Eiksenteret sin bestselgende kjetting for proff brøytere.

– Vi har et komplett lager i sesongen med kjettinger som er tilpasset ulike dekkdimensjoner. Med Lilleseth Kjettinger slipper du også å kappe og skjøte for å få den til å passe til hjulet. Du bestiller hos Eiksenteret og får tilsendt kjettingen direkte fra oss, så sparer du tid også.

Rask montering

Lilleseth har gode råd om hvordan du er både effektiv og smart når du bruker kjetting.

– Vi anbefaler at du bruker tau til påkjøring, selv om du bruker lett-kjetting. Da legger den seg bedre på dekket. Først legger du kjettingen med piggene opp bak traktoren og strammebjørnene mot dekket, så trer du et tau i enden på sidekjettingene og så kjører en person framover mens den andre styrer kjettingen midt på dekket fram til skjøten står midt på dekket sett bakfra, forklarer hun.

Med kjettingen på hjulet er det bare finjusteringen igjen.– Pass på at de koblingslenkene ikke er sammenviklet. Når de er sjekket fjerner du tauet og kobler på strammebjørnene på hver side. Unngå en lang, løs ende som kan skade skjermer og andre deler på traktoren. Denne bør eventuelt kappes. Når alt er på plass kjører du en prøvderunde for å sjekke at kjettingen sitter som den skal. Sannsynligvis bør du etterstramme, og normalt skal du få inn en knyttneve mellom dekket og kjettingen. Lufttrykket påvirker omkretsen på dekket, så du bør ha samme lufttrykk hver gang du bruker kjetting.

Viktig vedlikehold

Kjetting utsettes for store belastninger og du må påregne vedlikehold.

– Du reduserer slitasje ved å redusere hastigheten. Det er spesielt viktig hvis du kjører på bar vei. Det er viktig å stramme kjettingen ved behov, men likevel la den flyte lett på dekket, forklarer Lilleseth.

Kjettingen har en rotasjonsretning, men du får 20 til 30 prosent lengre levetid på kjettingen hvis du snur den på hjulet når den er 50 prosent slitt. Hvis kjettingen ryker er det viktig å reparere brudd umiddelbart.

– Ha med deg en hammer, stiftkoblinger, kjettingtang og en kvikk-link til å fikse sidekjettingen. Hvis kjettingen ryker bruker du en herdet stiftkobling som gir en slitesterk skjøt. Denne skal ha en litt større dimensjon enn kjettingen.

Det finnes egne verktøy for å åpne stiftkoblinger, så slipper du å slå ut splinten med hammer og meisel i kulda. Det finnes også spesialverktøy for å binde sammen sidekjettingen og tverrlenken.– I følge dagens regelverk plikter du å ha med kjetting hvis du tror du skal kjøre på snø- eller isdekket vei. Du må ha minst én kjetting til traktorens framhjul, to til drivhjulene og to kjettinger til tilhengeren hvis du bruker det. Vi har en egen linje med Easy On hengerkjettinger tilpasset dekkdimensjonen, uten behov for verktøy eller kapping. Kontakt Eiksenteret hvis du har spørsmål om kjetting, oppfordrer Lilleseth.

Huskeliste

  • Velg kjetting etter behov
  • Bruk tau til påkjøring av kjettingen – monteringstau, tre stiftkoblinger og monteringsanvisning følger med hvert kjetting-par
  • For lite luft i dekkene gir bulende dekksider som gjør kjettingen mer utsatt for skade
  • Pass på at kjettingen er riktig montert og flyter lett på hjulet og «vandrer» for å hindre dekkslitasje
  • Reduser hastigheten, spesielt på bar vei
  • Ha med deg redskap til å reparere brudd
  • Alle Lilleseth-kjettinger har artikkelnummer innslått i låsearmen slik at de er enkle å spore
Lenker
Min side