Skip to main content
Til toppen
Teleskoplasterne inntar Norge

Teleskoplasterne inntar Norge

Teleskoplastere har vært et sjeldent syn på norske gårdsbruk, men vi skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark før vi ser disse praktiske maskinene på de fleste større gårdsbruk. Men med Massey Ferguson sin nye teleskoplaster-serie, blir nok synet også vanlig i Norge.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Byttet ut traktor med teleskoplaster

På Østre Toten, nærmere sagt Åserud Gård, treffer vi Gard Lerud en varm februar-morgen. Gården ser ut som en hvilken som helst annen gård på Toten, foruten en forskjell - traktoren er byttet ut med en teleskoplaster.

-    Min far kjøpte den første teleskoplasteren til gården for 22 år siden, og siden det har vi aldri tenkt tanken om å skulle bytte tilbake til traktor.  Så og si alle oppgaver her på gården går raskere ved bruk av teleskoplasteren, enn om vi skulle brukt en traktor. Vi bruker den til alt fra å fore dyra til å rydde gårdsplassen for snø, forteller Gard.

Og med 22 års erfaring med teleskoplaster, har gården blitt optimalisert for nettopp dette.

-    Fjøset her er designet med teleskoplasteren i tankene. Lasteren svinger seg enkelt fra forbrettet og inn i bingene, og vi kan avse mindre plass til kjøreområde enn om vi skulle brukt traktor her inne. Vi får også utnyttet takhøyden på en mye bedre måte, forteller Gard.
 

En ny generasjon frontlastere

På gården hos Gard har de hatt teleskoplaster i over 20 år, men det er mye som har endret seg på disse årene. I dag har Gard en tre år gammel MF teleskoplaster, men merker at den nye serien har en rekke forbedringer.

-    Den er veldig mye lettere på rattet en forgjengeren. Man trenger kun bruke en finger for å snu rundt, noe som gjør den behagelig å kjøre. Også den nye spaken som er innebygd i armlenet gjør den veldig lett å kontrollere, mens man fortsatt kan sitte helt rolig i setet, forteller Gard.

Den nye teleskoplaster-serien til Massey Ferguson leveres i tre utstyrsnivåer; Essential, Efficient, og Exclusive. Det er Exclusive utgaven som leveres med den nye lasterspaken innebygd i armlenet.

-    Også den nye touch skjermen gjør det veldig enkelt å kontrollere maskinen. Den er enkelt oppbygd, så man finner lett frem i menyene. Det har rett og slett vært en generell forbedring i komforten med denne maskinen! Man sitter godt, og har godt utsyn, sier Gard.

Føreren er satt i fokus med den nye teleskoplaster-serien fra Massey Ferguson. Førerhuset er på hele 2m3 og en 4,6m2 glassflate sikrer 360o utsyn. 

Produktivitet, smidighet og manøvreringsevne.

Det er mye som er nytt på den nye teleskoplaster-serien, blant annet en helt ny hydrostatisk transmisjon, og et nytt krabbestyringsystem, som gjør det mulig å låse retningen på frem og bakakslingen individuelt. 

-    Den nye serien er en fryd å kjøre. Den nye hydrostatiske driften er utrolig myk og presis. Dette gjør det behagelig å kjøre maskinen, og man kan føle seg helt trygg på hvor den stopper og drar i gang, noe som er viktig når man skal sikte seg inn på ting med lasteren, forteller Syver Bjørgo - områdesalgsjef for Massey Ferguson.

Men det er ikke bare den hydrauliske driften som er oppgradert, også resten av hydraulikken har fått en oppgradering.

-    Når man skal operere i høyden, er det viktig å ha en presis hydraulikk som garanterer sikkerhet og kontroll. Alle de nye modellene har et spoleventilsystem som registrerer belastning. Alle funksjonene er elektrohydrauliske og proporsjonale, takket være hydraulikksystemets evne til å registrere belastningen. Disse funksjonene kombinert gir et svært presist hydraulikksystem, som gir deg muligheten til å bruke 3 funksjoner simultant. Alle modellene er utstyrt med et ‘’Smart Handling System’’ som gjør at du på en enkel måte kan tilpasse hastigheten på alle bevegelser til oppgaven som skal gjøres. Dette gjelder både bombevegelser og transmisjonen. Dette er viktig både for komfort, nøyaktighet og sikkerhet.

Det leveres optimal pumpekapasitet over hele serien med 100 l/min på MF TH.6030-, MF TH.7030- og MF TH.7035- modellene, og en markedsledende pumpekapasitet på 190 l/min på MF TH.6534, MF TH.7038 og MF TH.8043

Perfekt for norske gårdsbruk

Teleskoplastere kan brukes til mer enn bare å løfte - de kan faktisk brukes til det meste som må gjøres på gårdsplassen og i fjøset. Den kraftige hydraulikken, gjør de ypperlig til å håndtere de tøffeste grave- og materialhåndteringsoppgavene og med volumskuffen blir den svært effektiv til å rydde snø.

-    Jeg tror mange ikke tenker over hvor mye man faktisk kan bruke en teleskoplaster til. Med denne nye serien tror jeg fler og fler kommer til å få øynene opp for nettopp det, forteller Syver.

Teleskoplastere er ikke bare smidige pga 4-hjulsstyringa. De er også mer kompakte enn en traktor, selv om løftekapasitet og rekkevidde er større. De minste modellene er 2 m brede, og kan leveres med totalhøyde helt ned til 2,1 m. De største modellene er 2,3 m brede og 2,5 høye. Det betyr at de kommer inn i bygninger hvor de fleste traktorer blir for høye.
Under panseret på den nye serien finner vi en 3,4-liters, 4-sylindret motor, som gir maksimalt ut av fordelene med det mest miljøvennlige avgassystemet på markedet, slik at du forbedrer luftkvaliteten, reduserer effekten på klimaet og bidrar til et stillere miljø for føreren og nærområdet i arbeidstiden. Det er også en markant diesel-besparelse ved bruk av teleskoplaster kontra ved bruk av en traktor til de samme oppgavene. Nye MF TH er den ubestridte bærekraftlederen, og er nummer én på både effekt, dreiemoment og total eierkostnad i sin klasse.

Ønsker du mer info?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenteret. De nye teleskoplasterne fra Massey Ferguson kommer til å bli din mest brukte maskin på gården!
 

Lenker
Min side