Skip to main content
Til toppen
Slår mer enn tre ganger så raskt

Christian Seglem foran sin MF 6718S påmontert en MF 8312 TL slåmaskin bak og en MF DM 306 FP-KC frontslåmaskin. Foto: Lars Ovlien.

Slår mer enn tre ganger så raskt

Med kombinasjons-slåmaskin og MF Guide fra Massey Ferguson kan landbruksentreprenør Christian Seglem på Jæren slå tre ganger så mye gras på samme tiden. Siden han fikk slåmaskinen i hus har han slått 3000 mål.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg har kjørt rundballepresse siden jeg var 16 år gammel, men har hele veien jobbet ved siden av grasproduksjonen. I fjor bestemte jeg meg for å si opp jobben for å satse heltid som landbruksentreprenør, og det har jeg ikke angret på, forteller Christian Seglem i Seglem Maskin.

38-åringen fra Eigerøy utenfor Egersund tar på seg oppdrag for lokale bønder, alt fra små produsenter som ikke vil investere i utstyr til større enheter som ønsker å spesialisere seg eller ha fokus på for eksempel husdyrproduksjon. I tillegg slår han 100 mål på eget areal som han selger.  Fra årets sesong har han en kombinasjons-slåmaskin fra Massey Ferguson, den første av sitt slag som ble levert i Norge.

– Jeg hadde to slepemaskiner jeg kjørte med tidligere. Nå har jeg en MF DM 306 FP-KC frontslåmaskin som samler en ranke mellom hjulene og en MF DM 8312 TL slåmaskinkombinasjon på 8,3 meter som sprer graset bredt. Da blir graset enklere å håndtere når vi skal samle, presse og pakke det senere. Det er vi fantastisk fornøyd med.  

Stor kapasitet

Kombinasjons-slåmaskinen fra Eiksenteret Varhaug gir Seglem mye større kapasitet.

– Vi tar på oss flere typer oppdrag, men hovedsakelig er det grasproduksjon med såing, gjødsling, sprøyting og innhøsting. Vi slår mer enn tre ganger så mye som med den gamle slepemaskinen. Så langt i år har jeg slått omtrent 3000 mål, og da driver jeg stort sett alene og får  hjelp av faren min ved behov.

Selv om slåmaskinen virker stor er den svært fleksibel, selv når det er bakkete.

– Med god kjøreteknikk er det ikke noe problem å kjøre denne ekvipasjen i bakker. Noen har nok vært litt skeptiske fordi det ser stort ut, men det er veldig god balanse mellom fronten og bakenden som gjør at den ligger godt.

Sverger til GPS

Seglem bruker MF Guide til det aller meste, og kan ikke tenkte seg å kjøre med noe annet.

– Med en stor slåmaskin er det viktig å være nøyaktig. Med autostyring slipper du overlapp, samtidig som du kan følge med på redskapen uten å måtte tenkte på selve traktoren. Det gjør at du bli mye mindre sliten når dagen er omme, og i sesongen kan det fort bli mange lange dager på rad. Samtidig blir det mye mindre kjøring på vendeteigen, fordi det blir mindre svinging når traktoren velger spor selv, forklarer han.

Alt styres gjennom multispaken inne i traktoren.

– Det er enkelt å styre når du kan tildele spaken ulike funksjoner etter behov, enten det er vendeteigsautomatikk eller hev og senk foran og bak på slåmaskinen.

Glad i Massey Ferguson

På gården har det alltid vært Massey Ferguson, og Seglem har en MF 6455 og en MF 135, samt en MF 6718S fra 2018.

– Grunnen til at jeg valgte en MF 6718S var behovet for en litt sterkere traktor, men fortsatt med fire sylindre så den er kortere enn de større sekssylindrede. Den ble utstyrt med fronthydraulikk med tanke på en frontslåmaskin, og det har fungert veldig bra. Traktoren flyter utrolig godt ute på jordet. Da har jeg 600 60R/28 Xeobib-hjul foran og 710 60R/38 bak med 0,8 bar lufttrykk.

Servicen fra Eiksenteret Varhaug har blitt bare viktigere.

– Jeg får hjelp når jeg trenger det, uansett om det er helg eller kveld. Så langt har jeg aldri måttet vente til dagen etter, og det er klart sånt er viktig når du er ute på oppdrag for andre, sier Seglem.

Lenker
Min side