Til toppen
Perfekt til grashøsting og skogsarbeid

Perfekt til grashøsting og skogsarbeid

Roald Straume driver mjølkeproduksjon på Radøy nord for Bergen. For ham er MF 3600-serien den perfekte traktoren både til grashøsten og i skogen. Derfor har han tre stykker, og nå som de går ut av produksjon bytter han de to eldste i to splitter nye.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– MF 3600 er fantastiske traktorer til mitt bruk. Den er passelig i vekt, lettkjørt og oversiktlig. Hendlene står greit plassert, og den er enkel å vedlikeholde og bruke. Jeg har hatt to stykker med brede 600-hjul bak, og en med smalere hjul. Nå bytter jeg ut to med nye, forteller Roald Straume.

Han driver familiegården med samme navn nord i Radøy kommune, noen mil utenfor Bergen. Traktorene brukes først og fremst i mjølkeproduksjonen.

– Jeg bruker to Serigstad 134 slåmaskiner og en Vossekasse der det er ulendt. I tillegg har jeg to avlesservogner. Så om sommeren kjører jeg alle tre traktorene samtidig med hjelp fra familien. I tillegg driver jeg en del i skogen, og hogger et par lass i året for å tynne ut. Her bruker jeg også traktorene.

Bestefaren til Straume kjøpte i sin tid gården, og faren utvidet med mer dyrket mark og kjørte opp veiene i området. Foreldrene bor fortsatt i huset ved siden av, og de hjelper til med driften ved behov. Han bestilte først en MF 3640 med frontlaster, hydraulisk tilhengerbrems og 540-dekk. Da han fikk tilbud om kampanjepris på en til slo han til, og valgte en med 600-dekk bak og 420 dekk foran.

– Jeg har noe myrland, og der bruker jeg traktorene med bredest dekk. De fungerer selv når det regner og større traktorer ville kjørt seg nedi marka. Mange her kjører med tvillinghjul på grunn av grunnforholdene, men jeg har en del smale veier og da er en mindre traktor og brede dekk bedre. Hydraulisk tilhengerbrems kommer godt med når jeg kjører tømmervogn eller Iglandvogn, forklarer Straume.

Service var viktig for ham da han i sin tid begynte å kjøre MF-traktorer.

– Eiksenteret i Bergen yter veldig bra service, både i butikken og verkstedet. Jeg kan ringe og spørre hvis det er noe jeg lurer på, og det er viktig.

De siste to årene er det solgt mer enn 200 av MF 3600-serien som er en lett og kompakt traktor på 76 hk. På grunn av nye regler vil den kun bli produsert ut 2017.

– Jeg ser fram til å få de to nye traktorene til høsten, og føler meg sikker på at jeg også i fremtiden vil bli godt ivaretatt hos Eiksenteret Bergen, sier Roald Straume.