Til toppen
Ombygd Fendt 211 til vårløkproduksjon

Bjørge Madsen hos Skjærgaarden Gartneri (inne i traktoren) er godt fornøyd med deres nye Fendt 211 Vario fra Eiksenteret Stokke. Her sammen med svigermor Turid, kona Kristin og datteren Liv.

Ombygd Fendt 211 til vårløkproduksjon

Den gamle Fendt-en til Skjærgaarden Gartneri hadde gått 23 000 timer, så det var på tide å oppgradere. De valgte en ny Fendt 211 og fikk den spesialtilpasset med høye hjul hos Pfanzelt Maschinenbau-fabrikken i Tyskland.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Vårløk er vårt største produkt og står for halve omsetningen. I tillegg produserer vi vår egen Skjægårdsløk, som er en mild salatløk, og urter på friland. Produktene selger vi blant annet gjennom Meny-kjeden, og via utvalgte restauranter som À L’aise i Oslo, forteller Bjørge Madsen.

Han driver gartneriet i Åsgårdstrand sammen med kona Kristin Stenersen, og det er hennes familie som har bygd opp bedriften.

– Vi har alltid kjørt Fendt, og det var svigermor Turid Stensersen som kjøpte inn de første tidlig på 90-tallet. De har nå gått 23 000 timer, så jeg må si det er en billig traktor når du tenker på hvor mye bruk du får ut av den.

High wheel til vårløk

Det var med andre ord på tide med en ny traktor, og de tok kontakt med Eiksenteret Stokke.

– Målet var å kjøpe en traktor som gjør minst mulig skade på jord og planter, samtidig som den er sterk og komfortabel. Vi falt ned på en Fendt 211 Vario, og fikk denne spesialtilpasset i Tyskland med 70 cm bakkeklaring, 320/90 R50-hjul bak og 270/95 R48-hjul foran, forklarer Madsen.

Pfanzelt Maschinenbau-fabrikken i Tyskland har spesialisert seg på å bygge om Fendt 211 til radkulturer med mellom 1,8 og 2,0 meters bredde. Importør Eikmaskin organiserer ombyggingen og sørger for at traktoren leveres fra Fendt-fabrikken til ombygging og så videre til Norge.

Fornøyde med Fendt

– Såkalte high crop-traktorer er mer vanlig i Europa, men det er ikke solgt så mange i Norge. Vi synes det fungerer veldig bra. Vi har hatt en liknende traktor fra et annet merke tidligere, men vi liker jo å kjøre Fendt. Selv om Fendt 211 Vario er relativt enkelt utstyr er det noe helt annet enn andre merker, både på komfort og brukervennlighet.

Gartneriet har flere Fendt-er som må byttes ut etter hvert.

– Vi har tre traktorer som har gått omtrent like langt, så vi skal bytte ut. Når de har over 25 år på baken er bruksverdien mye høyere enn salgsverdien, så vi får se hva vi gjør. Vi bruker jo fortsatt de gamle traktorene også.

Spesialfabrikken

Pfanzelt Maschinenbau har fått flere priser for sine ombygginger. Fendt 211 Vario har i utgangspunktet høy løftekapasitet og hydraulisk kapasitet. Når de bygger om disse traktorene øker ikke fabrikken bare bakkeklaringen og setter på høye hjul, men forlenger trekkstengene på fronthydraulikken, slik at det blir enklere å bruke frontmontert redskap. I tillegg endrer de dieseltanken, utvekslingen i trompetene på bakakslingen og tilpasser dekslene på sidene slik at de ikke blir til hinder for de høye hjulene.

I tillegg til Fendt-traktoren bygger Pfanzelt Maschinenbau profesjonelt utstyr for bruk i skogen, som vinsjer, tømmerhengere med kraner og fjernstyrte beltemaskiner som kan utstyres med vinsj eller klippeaggregat.

Utvikler seg stadig

Skjærgaarden Gartneri har tatt i bruk GPS-teknologi og synes det er merkelig at ikke flere brukere av små traktorer kjører med det. Det handler hele tiden om å utvikle seg å se framover.

– Vi pleier å si at vi produserer smaksgrønnsaker som setter en spiss på måltidet. Vårløk er jo et nisjeprodukt, men vi ser at interessen øker. For å være effektive og lønnsomme må vi hele tiden se på hvordan vi jobber, og da er riktig utstyr viktig.

Fendt 211 Vario har Fendt-kvalitet i alle ledd, og er svært manøvrerbar og kompakt, samtidig som den har krefter nok med 110 hk.

– Vi er fornøyd med Eiksenteret Stokke, men først og fremst er vi veldig godt fornøyd med Fendt. Så håper vi at også den nye traktoren går i 23 000 timer, sier Bjørge Madsen

Traktoren er ombygd i Tyskland med høyere bakkeklaring og høye hjul, tilpasset dyrking av radkultur. I tillegg er trekkstengene på fronthydraulikken forlenget, slik at det blir enklere å bruke frontmontert redskap.