Skip to main content
Til toppen
Norges første SILOKING eTruck

Elektrisk drift sørger for bedre klima inne i fjøset.

Norges første SILOKING eTruck

Høsten 2023 ble Norges første SILOKING eTruck levert til Lie Gård i Gausdal, hvor Olav Enger Olsen driver med melkeku og slaktegris.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Det var litt av en tilfeldighet som gjorde at vi endte opp med en elektrisk SILOKING, men mye av grunnen var at vi fortsatt ønsket et kjørbart fôrbrett uten å måtte binde opp en traktor. Da vi fikk muligheten til å kjøpe en elektrisk SILOKING som kunne lades på en 230 ampere sikring, slik at vi slapp å bytte transformator, falt valget på SILOKING eTruck, forteller Olav Enger Olsen.

SILOKING-en Olav kjøpte er en TruckLine eTruck 1408. Denne er 100 % elektrisk og kan derfor lades fra fornybar energi. Den elektriske driften sørger for lav støy og lite utslipp inne i fjøset, noe som skaper et bedre klima for dyrene.

-    Når vi først skulle investere i en selvgående fôrblander, så vi flere fordeler med å investere i en hel-elektrisk utgave. Dieselprisene har jo skutt i været de siste årene, så ethvert område der man kan spare på diesel er et pluss. Strøm er jo fortsatt relativt billig, så vi kommer godt ut av det økonomisk i den daglige driften av maskinen, sammenlignet med en dieseldrevet, sier Olav. 
I tillegg til de økonomiske fordelene, har Olav merket forbedringer både i komfort og klima i fjøset.

-    Det er jo ikke til å legge under en stol at traktorer og dieselmotorer bråker litt, spesielt når man skal drive rundt en fôrblander. Derfor er det nesten som magi når man setter i gang eTruck-en, og man ikke hører noen motorlyd. Det er bare en rolig summing fra skruene som går rundt og blander fôret. En annen stor fordel er å slippe all eksosen fra en dieselmotor inne i fjøset. Det setter både vi som jobber der, og kuene pris på. Det er en merkbar forskjell inne i fjøset med eTrucken sammenlignet med løsningen med dieselmotor vi hadde tidligere, forteller Olav.

I tillegg til komfort, er manøvrerbarheten til maskinen en fordel. SILOKING eTrucks elektriske og presise hjuldriftsystem sikrer optimal manøvrerbarhet selv på trange områder.

-    Presisjonen til maskinen er ekstremt god. Elektriske motorer er jo meget presise i seg selv, og i kombinasjon med den gode svingradiusen på SILOKING eTruck har det blitt en ny hverdag når det kommer til å operere i fjøset. Jeg kan presist kjøre gjennom fjøset, og enkelt snu hele maskinen i en vending på utsiden. Ikke noe behov for rygging frem og tilbake, sier Olav fornøyd.

En maskin for fremtidens landbruk

Selv om SILOKING eTruck, som er levert i Gudbrandsdalen, er landets første, er produktsjef for SILOKING i Eikmaskin, Kristine B. Pedersen, sikker på at det ikke blir den siste.

-    Den elektriske produktserien til SILOKING blir et satsningsområde for oss i Norge. SILOKING eTruck passer perfekt til størrelsene på fjøsene vi har i Norge, samt et steg mot en grønnere profil i landbruket, forteller Kristine.

Tilgangen på relativt billig og ren strøm blir også et viktig innsalgspunkt for flere som vurderer en slik maskin i Norge.

-    Selv om vi har hatt perioder med varierende strømpriser i Norge, har vi fortsatt billig strøm når man skal måle det opp mot dieselprisen. Flere og flere bønder har også solceller montert på låvetakene, noe som gjør at man kan lade opp SILOKING eTruck med egenprodusert strøm, sier Kristine.

SILOKING eTruck er utformet med tanke på effektivitet, ikke bare i arbeidsytelse, men også når det gjelder lading. Den innovative batteriteknologien sørger for rask og effektiv lading, noe som er kritisk for å opprettholde kontinuerlig drift. Kapasiteten på batteriene holder for flere fôringer, og kan fint lades opp mellom morgen- og kveldsfôringen.

SILOKING eTruck 2012

SILOKING satser tungt på sin elektriske produktportefølje og lanserte i høst en oppgradert versjon; SILOKING eTruck 2012. Oppgraderingene gjør SILOKING eTruck enda gunstigere for den norske bonden.

-    Med opptil 5000 ladesykluser og kapasitet til å utføre 2-4 fullfôrblandinger per lading sikres både effektivitet og driftssikkerhet. Dette gjør den nylanserte SILOKING eTruck 2012 til en miljøvennlig og høytytende løsning for norske bønder, forteller Kristine.

Modellen kombinerer ergonomi med teknologi for å tilby enestående brukervennlighet og komfort. Med sitt luftavfjærede førersete, enkle kontrollpanel og intuitive multifunksjonelle armlene krever eTruck minimalt vedlikehold, noe som gjør den til et ideelt valg for moderne gårdsbruk.

eTruck representerer en ny æra i landbruksteknologi med sin 100 % elektriske drift. Uten fossilt drivstoff er den både miljøvennlig og høytytende, og kan lades med grønn energi. Dens stille og utslippsfrie drift forbedrer arbeidsmiljøet, noe som er spesielt verdifullt i arbeid i fjøs.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side