Skip to main content
Til toppen
MF-bonden ser fremover

MF-bonden Raymond Langvik fra Skjeberg har funnet den perfekte kombinasjonen med leasing og serviceavtale for å sikre seg forutsigbar økonomi. Foto: Gard Molvig.

MF-bonden ser fremover

Raymond Langvik sier han ikke har giftet seg med Massey Ferguson, men han er blitt utrolig glad i dem. På gården står det to røde traktorer fra før, og nå har MF-bonden fra Skjeberg fått en sortlakkert MF 5713 S med AutoGuide.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Gard Molvig

– Jeg har en MF 7618 Dyna-6 og en MF 5613 Dyna-6. Så hadde jeg en MF 6455 som jeg nylig byttet inn i en sortlakkert MF 5713 S fra Eiksenteret Sarpsborg, forteller Raymond Langvik.

Han er kjent fra Eiksenterets Facebook-sider som MF-bonden i Skjeberg, der han har delt sine erfaringer som melke- og kornprodusent på hjemgården. Langvik har 22 dyr og en melkekvote på 150 tonn, samt 95 mål egen jord og 650 mål leiejord.

– Det er elleve år siden jeg tok over gården. Da var jeg 28 år gammel. Faren min sleit med skuldrene, og jeg så bare fordeler med å ta over såpass tidlig. I tillegg til egen gård driver jeg leiekjøring. Jeg har også en Massey Ferguson C6-tresker som faren min på 71 år insisterer på å kjøre, forteller han.

Rimeligere i drift

På gården har det vært røde traktorer i mer enn 40 år.

– Massey Ferguson sitter i blodet mitt. Faren min kjøpte den første MF 135 i 1976, så det har kommet inn med morsmelka. Jeg har kjørt andre merker, men er mest glad i Massey Ferguson.

I fjor kjøpte Langvik en MF 5613, som egentlig skulle brukes til snøbrøyting. Den ble raskt tatt i bruk til andre oppgaver i tillegg.

– Jeg velger helle tre små traktorer enn én stor. Du får gjort de fleste oppgavene med 130 hk, og jeg synes det gir et fint forhold mellom vekt og effekt. MF 6455 har vært en knallgod lastertraktor, og jeg har kjørt rundballer med den daglig. Jeg har brukt MF 5613 til gjødsling, sprøyting og pløying. Den er rimeligere i drift enn MF 6455, og det teller når du kjører mange timer i året. Så hvis MF 5713 S går like rimelig som MF 5613 er jeg fornøyd.

GPS for framtiden

Den nye traktoren på gården er, etter nøye vurderinger, kjøpt med AutoGuide GPS.

– Det var en vurdering å kjøpe den klargjort for GPS, men da var det like greit å gå hele veien. Jeg regner med å ha traktoren i fem år, og GPS kommer bare mer og mer. Jeg kalker også litt for Norgesfôr, og det er en fordel med presisjon når jeg kjører brennkalk med en vogn med bommer på, forklarer Langvik.

– Nå vurderer jeg å kjøpe en sprøyte med seksjonsstyring. Gjødsler du eng er det utfordrende uten GPS, så her ligger det et potensial for innsparing. Jeg har en god blanding av små og store skifter, og har nesten mer nytte av GPS på små skifter.

Komfort og frisikt

Med lange dager i traktorsetet er komfort viktig.

– Jeg finner meg godt til rette i Massey Ferguson. Når jeg brøyter håndterer jeg giring og vendegir med joysticken. Du kan faktisk kjøre traktoren kun med stikka. Den nye MF 5713 S har jeg fått godt utstyrt med komfortsete, klimaanlegg og elektriske speil med varme. Det fordyrer traktoren noe, men jeg synes det er verdt det med mange timer bak rattet. Så må jo være ærlig og si at jeg synes den sorte lakken er veldig tøff.

Lasteren er også sort, og med frisiktpanser blir det god oversikt både på jorden og veien.

– Med frisiktpanser får du utrolig god sikt, og det blir nesten litt rart når du kjører en vanlig traktor etterpå.

Får alltid hjelp

For Langvik er servicen han får fra Eiksenteret Sarpsborg en viktig faktor.

– Service blir bare viktigere og viktigere. Når du kjører på Mesta-kontrakter må du levere, og da er det viktig å få rask hjelp hvis noe skjer. Derfor har jeg serviceavtale på alt nytt utstyr, noe som gir meg en garanti for at kostnadsnivået ikke drar i vei. Der er maskinskadeforsikring inkludert, og jeg tror ikke du kommer noe dyrere ut av det med en serviceavtale, forteller han.

Han brukte litt tid på å bestemme seg for den nye traktoren. Kanskje dro det ut fordi han trives godt på Eiksenteret Sarpsborg.

– Jeg synes vi har en løs og fin tone. Så skal det sies at uansett om jeg ringer eller stikker innom er det hjelp å få. Det betyr mer enn om traktoren er ti tusen kroner billigere. For eksempel kjørte jeg i stykker en rem på treskeren i høst, og da skrudde de til sent på kvelden for å hjelpe meg.

Velger leasing

Med leasing fra AGCO Finance får Langvik skreddersydd finansieringen etter behov.

– Jeg betaler ned MF 5613-traktoren mest på vinteren, når den genererer penger på brøyting. Treskeren betaler jeg i hovedsak på om høsten. Det er utrolig behagelig å ha en slik fleksibilitet. Det er ikke noe i veien med den lokale banken min, men de klarer ikke å matche AGCO Finance på rentenivå uansett. Så for meg er leasing og serviceavtale en perfekt kombinasjon. Da vet jeg alltid hva jeg skal betale, poengterer MF-bonden Raymond Langvik.

Og du kan følge ham med jevne mellomrom på Eiksenterets Facebook-sider.

Lenker
Min side