Skip to main content
Til toppen
Med hjerte for norsk landbruk

Med sin gull-lakk er traktoren til Johan Hallager Westeren en som blir lagt merke til.

Med hjerte for norsk landbruk

En varm juni-dag møter vi Johan Hallager Westeren hjemme på gården hans i Steinkjer. Her driver han med kjøttproduksjon av høylandsfe, og produksjon av gras til disse. Ved siden av gårdsdrifta jobber han i en 100% stilling i fylkeskommunen, så dagene er travle. Men det er ikke mange år siden Johan bodde i leilighet, uten noen form for gårdserfaring.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Film: Laaven

-    Det var tilbake i 2018 jeg kjøpte gården her. Planen var å bygge et hus i området, men når gården plutselig ble lagt ut på markedet bestemte jeg meg for å handle. Jeg har ikke angret en dag siden, smiler Johan.

For Johan var det aldri noe alternativ å leie bort jorda si - han skulle drive den selv. Dermed startet reisen med å kjøpe seg dyr, utstyr og traktor. Han endte på en besetning med høylandsfe, MF-traktor og redskap fra det lokale Eiksenteret i Steinkjer.

-    Jeg hadde ikke mye gårdserfaring fra før av, så for meg var det viktig å finne en solid leverandør av utstyr som kunne geleide meg i riktig retning så jeg fikk det utstyret jeg trengte. Det fant jeg hos Eiksenteret i Steinkjer. Jeg ble tatt godt imot fra første stund, og selgeren hjalp meg å velge ut akkurat den traktoren og redskapen som passet til mitt bruk, forteller Johan.

Den første traktoren Johan kjøpte var en Massey Ferguson 5713. Størrelsen svarte perfekt på bruken Johan trengte på den tiden; en allround traktor med frontlaster som han kunne bruke til alt mulig på gården.

-    Jeg var veldig fornøyd med Massey Ferguson 5713 som jeg hadde. Den svarte på alle kravene jeg hadde til en traktor. Enkel å fôre dyra med, slå gras, vende og kjøre mindre dumperhengerlass. Den hadde også en veldig god svingradius, som kom godt med på gården her.

Men etterhvert som Johan utvidet driften, måtte han ha en større traktor. Da falt valget på en helt ny MF6718, i en noe spesiell farge.

En Massey Ferguson du snur deg etter

Da Johan skulle kjøpe seg ny MF6718 i 2019, ville han ha en traktor andre ikke hadde, og som sto i stil med merkevaren han ønsket å bygge rundt gården og kjøttproduksjonen. Fargevalget falt derfor på gull og svart, med egentilpassede dekaler og logoer over hele traktoren.

-    Det var han som hjalp meg å designe logoen min som kom opp med forslaget med gull og svart. Når jeg først så hvordan det ble, fant jeg ut at traktoren også måtte være i den fargen! Så da ble det bestilt opp en MF6718 med gull-lakk og alt man kan tenke seg av tilvalg, forteller Johan mens han ler.

Traktoren Johan bestilte var en MF6718, forgjengeren til dagens MF6S, utstyrt med frontlaster, blitsere rundt hele taket, ekstralys, ekstra skjerm i hytta samt kraftuttak foran. De samme tilvalgene kan man i dag gjøre på MF6S og MF7S som er dagens modell i denne størrelsen. 

-    Jeg var veldig fornøyd med MF5713 som jeg hadde, men jeg trengte en litt større traktor til frakting av rundballer og til brøytingen jeg hadde på vinteren. Det ble rett og slett mer og mer krevende oppgaver som skulle utføres, noe som gjorde at jeg trengte ekstra hester. Selv om jeg nå vurderer å gå til innkjøp av en MF47-serie til mindre lasterarbeid på gården.

Selv om en MF47-serie er det som står nærmest for Johan akkurat nå, har han også planen klar for hva som skal kjøpes den dagen MF6718 skal byttes ut.

-    Neste blir nok en MF8S, ja. Det blir mer og mer leiekjøring, og jeg merker det at å ha en stor traktor med mye kraft kommer godt med. Også er det en utrolig fin traktor da. Designet og utformingen er helt rå, sett med mine øyne, smiler Johan.

Ny rundballepresse for sesongen

Etter å ha leid inn folk til å presse for seg de siste sesongene, valgte Johan i år å gå til innkjøp av en helt ny MF RB 3130F Protec kombipresse med filmbindingssystem. 

-    Når man driver med gras er man avhengig av å slå og presse til rett tid. Om det kommer en regnskur kan man ikke stoppe og vente på at den skal passere som man kan når man tresker; når man holder på med gras må man bli ferdig før regnet. Derfor bestemte jeg meg for å gå til innkjøp av egen presse, så jeg kan ha full kontroll på hele prosessen, sier Johan. 

En av de mest innovative funksjonene ved denne pressa er dens evne til å bruke plastfilm i stedet for nett. Dette bidrar ikke bare til å forbedre kvaliteten på fôret, men reduserer også avfallet, da plastfilmen er 100% resirkulerbar. Denne metoden for innpakning gir også en tettere ball, noe som betyr mindre eksponering for oksygen og dermed bedre fôrkvalitet.

-    Så langt er jeg strålende fornøyd med pressa. Dette er jo en stor investering for meg, så det var viktig å ta riktig valg når jeg skulle kjøpe utstyr. Det har vært mange samtaler med selgerne på Eiksenteret før jeg gikk til innkjøp. Det som solgte meg, er den gode oppfølgingen jeg har fått på traktorene mine tidligere, samt at de virkelig tok på alvor at de skulle ha reservedeler på lager om noe mot formodning skulle skje, sier Johan.

Med ny presse har Johan også begynt å ta på seg leiekjøring for å få ekstra inntekter på gården. Og spør vi han, finnes det ikke noe bedre å gjøre på en sommerdag enn å presse rundballer.

-    Å sitte i en Massey Ferguson med god musikk mens sola skinner, er jo betegnelsen på en fin sommerdag! Og når man i tillegg kan tjene penger på det, kan jo ikke tilværelsen bli bedre, sier Johan og smiler.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.


Med sin gull-lakk er traktoren til Johan Hallager Westeren en som blir lagt merke til.
Lenker
Min side