Skip to main content
Til toppen
Lite plunder og heft

Lite plunder og heft

Det har alltid stått en Fendt på tunet hos Jon Froestad i Vikersund, så da han skulle investere i egen firkantpresse var valget enkelt. Etter en sesong med Fendt 990 er erfaringene gode. Det er lite plunder og heft, og kundene liker størrelsen på ballene.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Selve gården vår er på 110 mål, men jeg leier jord så jeg har 1300 mål totalt, med 600 mål korn og tilsvarende med gras. Så har jeg litt beitemark også, til ammekuene mine, forklarer Jon Froestad.

Han driver gård på Vikersund, og kjøpte før sesongen en Fendt 990-presse av Eiksenteret Vikersund.

– Tidligere har jeg samarbeidet med andre, og vi har hatt forskjellige presser. Siden jeg har en Fendt 724 Vario og har hatt Fendt-traktorer på gården siden 80-tallet, var det moro å få en presse i samme stil.

Hjelp til justering

Fendt 990 er den minste modellen i en serie av seks firkantballepresser, og Eiksenteret har solgt flere i det norske markedet. Modellen har en 2,26 meter bred pick-up plassert lavt over bakken, og kombinert med fire tinderekker som styres på en dobbel kamrekke, sikres rent opptak av avlingen. Sentreringsskruene leder materialet effektivt rett inn i forkomprimeringskammeret.

– Da vi skulle justere oss inn hentet Eiksenteret Vikersund inn en spesialist fra Danmark, som var helt genial. Han hjalp oss å justere inn firkantballepressen, og den gikk som et skudd etterpå, forteller Froestad.

God kvalitet

Det er 30 år siden den første firkantballepressen forlot fabrikken i Hesston, og siden lanseringen i Tyskland for 15 år siden har Fendt firkantballepresser opparbeidet seg et godt rykte. Utviklerne har hatt fokus på solid konstruksjon, brukervennlighet og enkelt vedlikehold. Froestad synes det har vært vellykket.

– Fendt 990 er en enkel og solid presse med god kjørekomfort. Den har en stor vifte bak som blåser godt med luft, som holder støv og skitt unna knyteapparatet. Der har jeg hatt problemer med andre merker. Pressen har sentralsmøring og greit vedlikehold, så jeg gruer ikke for å ta en runde med fettpressen, forklarer han.

Passe ballestørrelse

Fendt 990 produserer firkantballer på 80 cm x 90 cm, noe som er mer kvadratisk enn Froestad var vant til fra før.

– Vi presset litt over 900 baller i førsteslåtten, og er i gang med andreslåtten nå. Kvaliteten på ballene ser bra ut, det er lite feilknuter og adskillig enklere å pakke enn de gamle ballene på 120 cm x 70 cm. Tidligere har vi hatt problemer med plasten, men dette har vi ikke merket noe til med Fendt 990. Det virker som om hesteeierne som kjøper baller av meg er mer fornøyd med denne typen baller også. Tilbakemeldingene er at det er enklere å ta fôret av ballen, sier Jon Froestad.

Lenker
Min side