Skip to main content
Til toppen
Hvilken motorsag skal jeg velge?

Her er de beste tipsene når du skal bruke motorsag. Foto: Husqvarna.

Hvilken motorsag skal jeg velge?

Hvordan velger jeg riktig motorsag? Hva er den beste motorsagen for mine spesifikke behov? 

Enten du skal ta ned et par trær i hagen eller driver skogbruk, finnes det en motorsag som er tilpasset oppgavene og kriteriene du ønsker å legge mest vekt på.  På Eiksenteret vet vi at som forhandlere er vi din fremste ressurs for å sikre at du får riktig motorsag  - så kom innom ditt nærmeste Eiksenter og la oss veilede deg frem til den rette motorsagen for deg.  For oss på Eiksenteret stopper ikke handelen når motorsagen er kjøpt. Vi har eget småmaskinverksted hvor våre dyktige medarbeidere stiller opp når du måtte trenge oss.

Ting å tenke på når du skal velge motorsag

For at vi best mulig skal hjelpe deg med å finne den optimale motorsagen bør du tenke gjennom hva du skal bruke den til. Hva er viktige egenskaper for deg og hvilke ønsker har du for motorsagen?   

 • Hva slags bruker er jeg?
  • Hvor mye erfaring har jeg med motorsag? 
  • Hvor ofte skal jeg bruke motorsagen?
 • Hvordan kommer jeg til å bruke sagen?
  • Når på året kommer jeg til å bruke motorsagen?  
  • Hva slags type trær (harde eller myke) kommer jeg til å felle?
  • Hvor store trær kommer jeg oftest til å felle?
 • Hvilke funksjoner er viktig for meg?
  • Hvor viktig er service- og vedlikeholdsfunksjonene?  Du kan spare tid på vedlikehold av motorsagen din om luftfilteret og drivstoffpumpen er lett tilgjengelige, og  det er lett å stramme kjedet.
  • Bør motorsagen ha varme i håndtaket, tilpasset vinterbruk?
FIRE TYPER MOTORSAGER

Profesjonelle sager er motorsager med maksimal ytelse og optimal ergonomi. De er laget for profesjonell heltids- eller deltidsbruk og er ofte tilgjengelige med varme i håndtakene.

Allroundsager er robuste motorsager som er bygget på samme måte som profesjonelle sager, men med litt lavere ytelse. De er laget for deltidsbruk, for eksempel til vedhogst.

Forbrukersager er små, brukervennlige sager som er laget for hjemmebruk av folk som ikke bruker motorsag veldig ofte.

Trepleiesager er utviklet for profesjonelle arborister innen trepleie.
Kilde: Husqvarna.no

Viktige faktorer i valg av motorsag

 Når du skal velge ny motorsag er det verdt å merke seg noen egenskaper som kan lette arbeidet ditt. 

Størrelse: Effekt, vekt og sverdlengde

En viktig faktor når det gjelder hvilken motorsag du skal velge er størrelsen på motorsagen.  Med størrelse menes både slagvolum (cm3) og motorkraft (hk eller kW).  I tillegg er sverdlengde relevant. Ditt erfaringsnivå og oppgavene du skal gjøre innvirker på hvilken størrelse motorsag som er best for deg. 

 1. Erfaringsnivå:  Dersom du er nybegynner, velg en mindre motorsag som er lettere å håndtere.  Dersom motorsagen er for tung blir du sliten i armene og hendene, noe som over lengre tid utgjør en sikkerhetsrisiko. 
 2. Tretyper og størrelser på trær: Dersom du skal felle større trær, velg en større motorsag med mer kraft. Om du bruker motorsagen ofte kan det forenkle jobben din om du har tilgang til minst to forskjellige sverdlengder, slik at du kan variere lengden for ulike trestørrelser. Et kort sverd veier mindre og er enklere å håndtere ved kvisting. Et lengre sverd brukes for større trær.

 

Komfort: Vibrasjoner kan medføre skader

Vibrasjonnivå er viktig med tanke på komfort og potensielle belastningsskader på hendene.  For en en profesjonell bruker som benytter motorsagen regelmessig er det viktig å velge en motorsag med et lavt vibrasjonsnivå for å redusere belastningen på hendene. Et lavt vibrasjonsnivå gir også en mer komfortabel bruk. 

 

Skal jeg velge bensindrevet motorsag eller batteridrevet motorsag?

Siden batteridrevne motorsager har kommet på markedet, har det vært betydelig enklere å bruke motorsag. De som har forsøkt å starte en kald bensindrevet motorsag, vet at man til tider må trekke i startledningen ganske mange ganger for å komme i gang. Med en batteridrevet sag trenger du bare å trykke på startknappen for å starte.

Med en batteridrevet motorsag, slipper du bensinsøl og bensindamp I tillegg har de et betydelig lavere støynivå og krever mindre service og vedlikehold enn de bensindrevne sagene.

Med mindre du jobber  lange økter ute i skogen og  ikke har mulighet til å ha med flere ekstra batterier, er en elektrisk motorsag et utmerket alternativ. Skaff deg to batterier, og lad det ene mens du bruker det andre. Elektriske motorsager er også praktiske og komfortable å bruke, siden de har et lavt vibrasjonsnivå og lager mindre støy. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for gasser og utslipp.

 

 

Finn din nye motorsag hos Eiksenteret

Finn din neste motorsag hos ditt lokale Eiksenter, ta kontakt for å snakke med en av våre kunnskapsrike ansatte. Vi hjelper deg gjerne med å finne den modellen som passer dine behov.

Husqvarna 135 Mark II 14'' motorsag

Robust, pålitelig og brukervennlig sag med stor skjærekapasitet for huseiere. Den perfekte hagemotorsagen for sporadiske oppgaver som vedkapping og felling av mindre trær. Lett å starte og håndtere, og takket være den sidemonterte kjedestrammeren kan du stramme kjedet raskt og enkelt

S0738010
Husqvarna 445 Ii E-Serie 13'' motorsag

En kraftig all-round 13" motorsag med profesjonelle kvaliteter, som er lett å starte og har slank design.

S0875227
Cramer 82CS25 motorsag 82V

Kraftig motorsag som minimerer avgasser, støy og vibrasjoner. Med 2.5 kW effekt.

S0824845
Cramer 82CS15 motorsag 82V

Kraftig motorsag som minimerer avgasser, støy og vibrasjoner. Med 1.5 kW effekt.

S0824844
Lenker
Min side