Skip to main content
Til toppen
Gjerdesjekk, spesielt viktig  etter vinteren

Gjerdesjekk, spesielt viktig  etter vinteren

Etter en krevende vinter, er det viktig å foreta en inspeksjon av strømgjerdet før starten av sesongen. Alt utstyr krever vedlikehold og oppfølging, og strømgjerdet er ingen unntak. Isolatorer og tråd/bånd er utsatt for store påkjenninger, inkludert belastninger fra is, snø og fallende trær og busker.

Som det gamle ordtaket sier, et kjede er aldri sterkere enn sitt svakeste ledd. Det samme gjelder for et strømgjerde. Selv om du har det beste gjerdeapparatet,  vil et dårlig punkt svekke gjerdets styrke. Dårlige isolatorer, ledninger og knuter på tråden kan ødelegge et ellers robust gjerde. Derfor er det viktig å regelmessig inspisere alle elementene i gjerdet for å sikre at gjerdet fungerer som det skal.



Sjekk isolatorene

Ta deg en runde rundt gjerdet og se på isolatorene, sjekk om de er sprukket/knekt eller dratt ut av snømassene. Dersom du har ringisolator med stålkjerne, må du være ekstra oppmerksom på sprekkdannelser i plasten. Isolatorer kommer i mange forskjellige kvaliteter, selv om de ser like ut kan det være stor forskjell på plastkvaliteten.  Sprekker i isolatoren er en enorm strømtyv og kan redusere effekten på gjerdet til det ubrukelige.

Dette kan skje på relativt nye isolatorer dersom de er av dårlig kvalitet, og det kan være vanskelig å finne frem til hvor og hvilken isolator det gjelder. En løsning er å sette på strømmen på gjerdet og lytte ved hver enkelt isolator. Er du «heldig» hører du at det knepper/tikker ved isolatorene som har sprukket.

Hvis man ønsker en mer effektiv løsning har man en «Fault finder» som viser veien til overslaget ved å holde «feil finneren» inntil tråden/båndet. Et godt verktøy som Faultfinder, kan spare deg mange timers arbeid ved å finne feil vesentlig raskere.

Bånd / tråd

Når det gjelder tråd, så er det stor forskjell på om du benytter ståltråd eller polytråd. Med ståltråd er det relativt enkelt å se om det har blitt brudd. Dersom du har fått brudd på ståltråden, er Gripple skjøter en rask, enkel og sikker måte å skjøte/stramme opp tråden igjen med. 

Bruker du bånd eller poly tråd, så er det viktig å sjekke over lederne i båndet/tråden og se at de er hele. Har du skjøter må du passe på å bruke bånd/tråd skjøter av god kvalitet. Hvis du ikke benytter skjøtestykker må du ta ut lederne først i hver ende og forbinde de ordentlig før du knyter, du mister opp til 1000V i en knuteskjøt som er dårlig. Knepper det i en skjøt når strømmen er på, er skjøten for dårlig.  

Jording

Det viktigste av alt er jordingen, og det er her flest «synder». Du får ikke et godt gjerde uten god jording.   Det er ingen fasitsvar på antall spyd per joule.

Har du jord med mye sand, vil jordspydet få dårligere kontakt mot bakken enn det får i god mørk jord. Det vil si at du må måle spenningen på jordspydet og slå ned spyd til du har under 500V på jordspydet (helst 0V).  Spenningen på tråden vil da stige etter hvert som du får ned spenningen mellom jordspydet og bakken. For å lett kunne sjekke om du har god jording kan du lage en kortslutning med et jordspyd ute på gjerdet.

Mål spenningen over jordspydet, dersom denne er på over 500V må du sette ned flere spyd. Det lønner seg å ha fuktig jord, så myr eller bekk i nærheten er bra. Benytt deg alltid av kobberspyd på minimum 1M når du skal jorde. Galvaniserte spyd leder ikke like bra som kobber, så kobber gir vesentlig bedre resultat. Det er ikke uten grunn at kobber er det eneste som er lov til husets jording. 


Hos ditt Eiksenter får du gode råd og ikke minst gode produkter til konkurransedyktige priser.

 


Lenker
Min side