Skip to main content
Til toppen
Gå vinteren trygt i møte med riktige kjettinger

Å vurdere hvilken kjetting du bør velge, starter med å vurdere hva man bruker traktoren til og hvilket underlag man kjører på.

Gå vinteren trygt i møte med riktige kjettinger

Selv om vinteren fortsatt er noen uker unna, tar det ikke lang tid før vi våkner til frost, glatte veier og snø på bakken. Og når det hvite teppet først har lagt seg, er det greit å ha utstyret i orden. Men dersom du trenger nye kjettinger, hvilke kjettinger skal du velge?

Tekst: Laaven/Flom Kjetting | Foto: Laaven/Flom Kjetting | Video: Laaven/Flom Kjetting

Det har skjedd mye med utviklingen av kjettinger de siste årene, både i form av brukervennlighet, tyngde og slitestyrke. Lettkjettinger til traktor har blitt mer og mer utbredt, og gjør det enklere å ta kjettingen av og på. Men når kan man velge en lettkjetting og når bør man velge en broddkjetting? Moderne kjettinger er også utstyrt med forskjellige typer gripe elementer, som har litt forskjellige egenskaper. Her kommer noen tips om hva du bør tenke på hvis du skal ha nye kjettinger før vintersesongen!

-    De siste årene har vært spennende i kjettingbransjen. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle nye modeller, og utfordre hva man kan forvente av en kjetting. Vi ser markedet endrer seg, og at brukerne stiller andre krav til kjettingene sine i dag enn de gjorde for noen år siden. I tillegg blir det mer og mer viktig å velge produkter som kommer fra en bærekraftig produksjon og som reduserer klimaavtrykket. Derfor utvikler vi norskproduserte kjettinger for norske forhold som svarer til disse forventningene, forteller Ingunn Leine Flom, Daglig Leder i Flom Kjetting.

Hvordan finner du den riktige kjettingen for deg?

Mye kan ha forandret seg siden sist du kjøpte kjettinger til traktoren din. Kjettingene er blitt flere og bedre, hvordan man bruker kjettingene kan ha endret seg og ikke minst har vintrene endret seg. Det kan derfor være lurt å vurdere valg av kjetting på nytt, istedenfor å kjøpe lik som “man alltid har gjort”.

Å vurdere hvilken kjetting du bør velge, starter med å vurdere hva man bruker traktoren til og hvilket underlag man kjører på. Noen viktige punkter å vurdere er:

1.    Bruksområde. Hvor skal du bruke kjettingen? Hvordan er underlaget?
2.    Skal du ta kjetting av og på ofte, eller har du de på hele sesongen?
3.    Skal du kjøre lange distanser med kjettingen? Eller skal du bruke den i skogen og på gården?
4.    Hvor stor er traktoren din, og hvilke krefter kommer du til å påføre kjettingen?

Lettkjetting - perfekt til brøyting

Lettkjettinger kjennetegnes ofte som kjettinger som ikke har brodder, men ofte liggende gripe elementer/flatbrodd. Om du skal bruke kjettingen til brøyting av veier, innkjørsler og andre mindre oppdrag som ikke krever at du har kjettingen på hele tiden eller at arbeidet ikke medfører kjettingen store påkjenninger, vil en lettkjetting være anbefalt. Lettkjettinger er designet for å være enkle å ta av og på traktoren og lett å transportere med seg. Lettkjettinger leveres også med ulike gripe elementer. En vanlig lettkjetting med flatbrodd har et godt grep på is og gir mer behagelig kjøring. Denne lettkjettingen er mer skånsom mot underlaget, og sparer derfor både kjettingen og veien du kjører på. Om man kjører mye på asfalt så vil denne kjettingen slites saktere enn en broddkjetting. Lettkjetting med flatbrodd er kjettingen for deg som bruker traktoren mest til brøyting og transport og ikke har behov for det beste grepet, men ønsker en kjetting som er enkel å ta av og på og gir deg en ekstra sikkerhet når det er snø og isføre. Har du en traktor som har 150 HK eller mer, bør du vurdere om man bør gå opp i kjettingdimensjon fra 5mm til 7mm.

I dag finnes det lettere broddkjettinger som også karakteriseres som lettkjettinger. Blåmann U-brodd 6mm er en slik kjetting. Om du trenger et bedre grep enn lettkjetting med flatbrodd er U-brodd 6mm å anbefale. U-brodden er designet for å gripe dypere ned i underlaget enn andre kjettingtyper og gir deg markedets beste grep. U-broddene griper spesielt godt når det er dyp snø som pakker seg under hjulene kombinert med isete underlag. Dette er en kjetting som derfor vil passe godt til arbeid på veier og underlag med krevende og bratte forhold. En U-brodd kjetting kan også brukes til lett skogskjøring. U-brodd gir deg det beste grepet, men er mer utsatt for slitasje enn tradisjonelle piggkjettinger. Så om man kjører mye lange avstander på asfalt så kan man oppleve at kjettingen slites raskere enn andre kjettinger. Da vil en kjetting med flatbrodd eller tradisjonell pigg være et bedre valg.

Broddkjettinger - den beste allround kjettingen

Ønsker du en kjetting som kan brukes til alle gårdsarbeider, brøyting, skogsarbeider etc. vil en kjetting med tradisjonelle pigger være anbefalt. Disse kjettingene er tyngre enn lettkjettingene, noe som gir enda bedre slitestyrke. Moderne kjettinger har ofte firkantpigger da disse har vist seg å gi et litt bedre grep enn en rundpigg. En tradisjonell broddkjetting vil passe deg som bruker traktoren til alle oppgaver og lar kjettingen stå på hele vintersesongen. Broddkjettingen er den beste allround kjettingen, med best slitestyrke og en kjetting du kan ha i mange år. Enkelte kjettinger er også laget for å tåle ekstra slitasje, eksempelvis Blåmann Traktor 7 som har overdimensjonert kjetting i slitebanen som gjør kjettingen til en av markedets aller sterkeste universalkjettinger. Kjetting på 7mm passer de aller fleste, men har du en større traktor eller trenger en kjetting som skal brukes på mer krevende underlag og utstrakt skogs- og anleggskjøring bør man vurdere 9mm kjettinger.

Broddkjettinger er designet for å tåle store belastninger, noe som kommer godt med når du arbeider i skogen. Kjettingens oppbygging sikrer at den ikke blir ødelagt om du skulle komme borti en stein, stubbe eller andre hindringer som dukker opp i ulendt terreng. Kjettingen gir også et svært godt feste, da firkantpiggen griper dypt ned i underlaget. I likhet med lettkjettinger leveres kjettingene med firkantpigg i ulike modeller, både 7 og 9 mm. Så om du har en større traktor, vil 9mm være å anbefale. 

Firkant pigg eller U-brodd - hva skal jeg velge?

I de siste årene har vi sett en stor dreining mot å velge en kjetting med U-brodder. Men er det egentlig det beste valget for de fleste? Kort fortalt vil en U-brodd ha et bedre grep, men lavere slitestyrke enn en tradisjonell broddkjetting med firkantbrodd. Har du et behov for et ekstremt godt grep og i tillegg kanskje tar kjettingen av og på etter forholdene så er en U-brodd kjetting et ypperlig valg. Derfor velges ofte denne kjettingen av brøytere som vanligvis kjører på industridekk med pigger og trenger kjetting kun på dager med det vanskeligste føret.

En tradisjonell broddkjetting med firkantbrodder vil ha et mer enn godt nok grep for de aller fleste. Fordelen med en tradisjonell broddkjetting er at broddene er flere og står mye tettere. Grepet er meget godt og fordelene er at piggene står ikke så utsatt til, og kjettingen har totalt sett et mye bedre slitesjikt enn en U-brodd kjetting. Kjettinger med firkantbrodd er kjettingen for deg som vil ha en slitesterk kjetting med et sikkert og godt grep som har bedre allround egenskaper enn en U-brodd.

Du finner oss hos Eiksenteret

Om du er i markedet for ny kjetting, eller ønsker å oppgradere den du allerede har, er ditt neste stopp Eiksenteret. Med et team av erfarne fagfolk vil de veilede deg gjennom valget, sikre at du får den riktige kjettingen tilpasset ditt behov. Det er viktig å merke seg at bak hvert produkt, bak hver lenke i kjettingen, ligger det en historie om innovasjon, kvalitet, og en lidenskap for å levere det beste for norske forhold.

Lenker
Min side