Skip to main content
Til toppen
Fra hest til gråtass

Gråtassen var som skapt for de norske bygdene.

Fra hest til gråtass

Det er lite som har revolusjonert landbruket på samme måte som da traktoren ble introdusert. Jobber som tidligere hadde tatt flere dager og krevd mye av hest og mann, kunne nå enkelt gjennomføres på noen timer. Traktorene kunne gjøre alt som hesten gjorde og litt til! Traktoren som ble mest populær i Norge, var den velkjente “gråtassen” fra Ferguson.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Etter første verdenskrig, var det flere selskaper som jobbet hardt med å utvikle nye traktorløsninger for landbruket, uten at noen av modellene slo an i Norge. Men i 1930-årene utviklet Ferguson, som i dag er Massey Ferguson, en lett traktor med det revolusjonerende trepunkts koblingssystemet. Traktoren fikk navnet Ferguson modell TE20, bedre kjent som “gråtass” i Norge. Traktoren kunne enkelt betjenes fra førersetet, og med den hydrauliske løfteanordningen for redskapen ble det en svært anvendelig traktor.

Masseproduksjonen av Ferguson-traktoren startet i 1939 hos Ford i USA, før dette opphørte i 1947. Året før, hadde nemlig Ferguson startet sin egen produksjon av Ferguson-traktorer i Storbritannia, etterfulgt av nok et produksjonslokale i Detroit, USA i 1948. I årene som fulgte utviklet traktorene seg raskt og produksjonen endret seg i samme takt. I 1958 slo Ferguson og Massey seg sammen, og dannet det i dag verdenskjente navnet; Massey Ferguson.

Trepunkts-revolusjonen

Introduksjonen av trepunkts-koblingssystemet var en svært viktig brikke i Ferguson sin tidlige suksess. Før 1940-tallet var de fleste traktorer utstyr med slepedrag som kunne trekke slept redskap. Konseptet var enkelt, men krevde store traktorer med mye tyngde for å slepe redskapen som ofte var modifisert hesteredskap.

Harry Ferguson forsto tidlig at en ny koblingsmetode måtte på plass, for at mindre traktorer skulle kunne trekke tyngre redskap. Han patenterte derfor allerede i 1926 tre-punkts festet vi i dag ser på nesten alle traktorer. Den geometriske utformingen av festet overførte tyngden fra redskapen til bakhjulene på traktoren, noe som gjorde at Ferguson sine traktorer kunne være mye lettere og manøvrerbare enn hva tidligere traktorer hadde vært. Lettere traktorer åpnet muligheten for å kjøre på mykere og mindre jorder, man tidligere aldri ville begitt seg utpå med traktor. I årene som fulgte utviklet Harry Ferguson og hans kollegaer systemet ytligere med blant annet hydraulisk hev og senk, som gjorde at man kunne stille inn dybden på redskapen etter ønske.  Trepunkts-systemet ledet også til at Harry Ferguson startet produksjonen av egne redskaper til traktor. Ploger, potetopptakere, harver og løftkasser ble populære produkter rundt om i verden.

Ferguson traktorene sin lave vekt og gode manøvrerbarhet ble også nøkkelen til traktorenes suksess i Norge. Tidligere slepe-traktorer var store og kunne ikke brukes i de mange bygdene rundt om i Norge. Men Ferguson traktoren kom frem der hesten kom frem. Smale stier, bratte jorder og halvråtne låvebruer var ingen stopper for Gråtassen. 

Når gråtassen kom til bygda

Det er mangt en historie fra norske bygder om når den første traktoren kom. Ofte ble det store folkeansamlinger da den grå traktoren med “Eikmaskin Stavanger” dekalene malt på panseret med blå skrift rullet inn på tunet. 

-    Det å få en traktor på tunet var en stor begivenhet for mange, og det er klart folk måtte komme for å se. På tiden hvor Gråtassene virkelig gjorde sitt inntog, var det jo kun hest som var blitt brukt på norske gårdsbruk, forteller Ole Jakob Rustad som er produktsjef for Massey Ferguson i Eikmaskin.

Folkeansamlingene førte også til mange gode historier om hvordan igangkjøringen av traktorene gikk. Flere av bøndene som kjøpte seg traktor, hadde aldri før kjørt hverken bil eller andre maskiner - så at noen spenstige seanser oppsto er ikke til å komme unna. En historie som har utspilt seg i mange bygder er nemlig bøndenes bruk av “heste-kommandoer” for å stoppe eller starte traktoren. Men med god opplæring fra selgerne fra Eikmaskin, gikk igangkjøringen seg til og traktorene bredte seg over gårdsbrukene i Norge.

Med traktor på gården, gikk arbeidsoppgavene raskere og det krevde mindre av bøndene. En jobb som tidligere hadde krevd flere dager, kunne nå gjøres på bare noen timer. Gråtassen tok over for hesten sine arbeidsoppgaver både på jordet og i skogen. Denne effektiviseringen av landbruket og skogsdrifta førte til at bøndenes hverdag ble lettere.

Større, sterkere og smartere

Utviklinga i traktorer og landbruk har vært stor siden Gråtassene for fullt rullet inn på 40 - 50-tallet i Norge. I tiårene som fulgte ble en rekke ikoniske modeller introdusert. I 1964 ble MF 100-serien introdusert som ble levert i en rekke ulike modeller og størrelser. Traktorene ble svært populære, og mange er fortsatt i drift rundt om på norske gårdsbruk. På 1970-tallet ble MF 100-serien byttet ut med MF 200-serien, som var en oppdatert versjon av 100-serien. Traktorene fikk et oppdatert design, og “UK safety cabins” ble introdusert. Et gjenkjennbart trekk var de sølv detaljene rundt den svarte grillen med innebygde lys. På 70- og 80-tallet fulgte en rekke modeller som MF 500-serien som var den første med flatt gulv, MF 600-serien på 80-tallet og de større MF 1000, 1200, 1500, 2000 og 2700 seriene. Men det var i 1986 vi så de første tegnene til “den moderne traktor” - nemlig MF 3000-serien.

MF 3000-serien ble redesignet fra bunnen opp for å møte de nye kravene bønder og entreprenører stilte til traktorene sine. Teamet hos Massey Ferguson startet med blanke ark, og designet en helt ny traktor med utgangspunkt i brukernes ønsker.
-       Når MF 3000-serien kom i 1986 var det en traktor forut sin tid. Gulvet var flatt, trepunktshydraulikken var elektrisk styrt og den første Datatronic-skjermen var også å finne i disse traktorene, forteller Ole Jakob Rustad.
På 2000-tallet og frem til i dag, har Massey Ferguson fortsatt å introdusere nyvinninger. Massey Ferguson tilbyr traktorer i alle størrelser og har en produktlinje som passer alle formål. Lettere og mindre traktorer som passer det norske landbruket har alltid vært, og er fortsatt en viktig del av identiteten til Massey Ferguson. Massey Ferguson har vært og er fortsatt en svært viktig bidragsyter for utviklingen av landbruket, og stiller sterkere enn noen gang med dagens fult oppgraderte produktlinje.

Viktige begivenheter
●    1891 - Massey og Harris slås sammen til Massey Harris.
●    1933 - “The black tractor” med trepunktshydraulikk og dybdekontroll blir produsert.
●    1938 - Massey Harris MH-20, verdens første selvgående skurtresker.
●    1946 - storskala produksjon av Ferguson traktorer med 3-punktskobling.
●    1958 - Massey Harris og Ferguson går sammen til Massey Ferguson
●    1964 - MF 100-serien blir lansert.
●    1986 - MF 3000-serien blir lansert. Den første “moderne” traktoren.
●    1993 - MF 3065, første traktor med frisikt panser.
●    2003 - MF 7400-serien var den første med Dyna-VT.
●    2021 - Massey Ferguson 8S med helt nytt design.

Lyst til å vite mer?

Er du på utkikk etter ny Massey Ferguson? Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side