Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven
Etter første verdenskrig, var det flere selskaper som jobbet hardt med å utvikle nye traktorløsninger for landbruket, uten at noen av modellene slo an i Norge. Men i 1930-årene utviklet Ferguson, som i dag er Massey Ferguson, en lett traktor med det revolusjonerende trepunkts koblingssystemet. Traktoren fikk navnet Ferguson modell TE20, bedre kjent som “gråtass” i Norge. Traktoren kunne enkelt betjenes fra førersetet, og med den hydrauliske løfteanordningen for redskapen ble det en svært anvendelig traktor.
Masseproduksjonen av Ferguson-traktoren startet i 1939 hos Ford i USA, før dette opphørte i 1947. Året før, hadde nemlig Ferguson startet sin egen produksjon av Ferguson-traktorer i Storbritannia, etterfulgt av nok et produksjonslokale i Detroit, USA i 1948. I årene som fulgte utviklet traktorene seg raskt og produksjonen endret seg i samme takt. I 1958 slo Ferguson og Massey seg sammen, og dannet det i dag verdenskjente navnet; Massey Ferguson.
Trepunkts-revolusjonen
Introduksjonen av trepunkts-koblingssystemet var en svært viktig brikke i Ferguson sin tidlige suksess. Før 1940-tallet var de fleste traktorer utstyr med slepedrag som kunne trekke slept redskap. Konseptet var enkelt, men krevde store traktorer med mye tyngde for å slepe redskapen som ofte var modifisert hesteredskap.
Harry Ferguson forsto tidlig at en ny koblingsmetode måtte på plass, for at mindre traktorer skulle kunne trekke tyngre redskap. Han patenterte derfor allerede i 1926 tre-punkts festet vi i dag ser på nesten alle traktorer. Den geometriske utformingen av festet overførte tyngden fra redskapen til bakhjulene på traktoren, noe som gjorde at Ferguson sine traktorer kunne være mye lettere og manøvrerbare enn hva tidligere traktorer hadde vært. Lettere traktorer åpnet muligheten for å kjøre på mykere og mindre jorder, man tidligere aldri ville begitt seg utpå med traktor. I årene som fulgte utviklet Harry Ferguson og hans kollegaer systemet ytligere med blant annet hydraulisk hev og senk, som gjorde at man kunne stille inn dybden på redskapen etter ønske. Trepunkts-systemet ledet også til at Harry Ferguson startet produksjonen av egne redskaper til traktor. Ploger, potetopptakere, harver og løftkasser ble populære produkter rundt om i verden.
Ferguson traktorene sin lave vekt og gode manøvrerbarhet ble også nøkkelen til traktorenes suksess i Norge. Tidligere slepe-traktorer var store og kunne ikke brukes i de mange bygdene rundt om i Norge. Men Ferguson traktoren kom frem der hesten kom frem. Smale stier, bratte jorder og halvråtne låvebruer var ingen stopper for Gråtassen.