Til toppen
Første i Norge med Fendt Katana

Norges første Fendt Katana 650

Første i Norge med Fendt Katana

Tre timer nord for Trondheim svinger vi inn på Bertnem Gård i Overhalla. Her er det ikke vanskelig å forstå hvilket merke som gjelder; på tunet står seks Fendt-traktorer, samt en ny Fendt Katana.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Vi kjøpte den første Fendten for 8 år siden, og siden det har det bare ballet på seg. Det er utrolig gode traktorer som gjør hverdagen vår enklere, forteller Ole Johan Lysberg.

Ole Johan driver med storfekjøtt og har en konsesjon på slaktegris. Traktorene bruker han til grasproduksjon og gjødsling, både for seg selv og leiekjøring. Og med mange dyr og store områder som skal slås, var Fendt Katana den neste logiske investeringen for Ole Johan.

-    Verden går fremover. Lessevogn har fungert utmerket for vår del, men med Fendt Katana kan vi øke kapasiteten og tilby den snittelengden som kunden ønsker. Snitteren lar oss komprimere fôret mye bedre, samt at vi kan justere kuttingen ned på millimeternivå, forteller Ole Johan.

Snitteren Ole Johan har kjøpt seg er en Fendt Katana 650, og er den første som ble levert til Norge. Snitteren er utstyrt med et førerhus som gjør at enhver som tidligere har kjørt Fendt traktor, vil kjenne seg igjen.

-    Noen måtte jo være først med Fendt Katana i Norge, så da kjøpte jeg en da. Nå har jeg bare fått testet den litt, men så langt virker det veldig bra. Kontrollene er veldig intuitive, og man har god oversikt selv på en så stor maskin som dette er. Det blir spennende å se hvordan det går utover sesongen, sier Ole Johan.

En enklere hverdag med Fendt

Ole Johan kjørte et annet merke frem til han valgte å bytte til Fendt for åtte år siden. Etter byttet har han ikke vært sen med å utvide maskinparken, og kan nå fronte med hele seks Fendt traktorer, diverse grasutstyr, og sist men ikke minst; en Fendt Katana 650.

-    Da vi valgte å bytte til Fendt for åtte år siden, var det fordi vi så hvor langt fremme Fendt var med teknologi, komfort og driftssikkerhet på traktorene sine. Med det løpet vi legger opp her, er vi avhengig av maskiner som fungerer, forteller Ole Johan.

Uavhengig av driften er det viktig å ha maskiner som fungerer. Fendt-traktorer og utstyr er kjent for sin slitestyrke og lite nedetid, men skulle det oppstå problemer, er aldri en mekaniker langt unna.

-    På alle de årene jeg har handlet hos Eiksenteret, har jeg aldri måttet heve stemmen min til en mekaniker. De er alltid på plass så fort som over hodet mulig og klare til å hjelpe til. Man merker at de virkelig har peiling på det de driver med, forteller Ole Johan.

Eiksenterets landsdekkende serviceapparat sikrer at du får minimal nedetid på din traktor, og at du alltid får den oppfølgingen du trenger. Fra Lyngdal i sør til Målselv i nord.

Fendt Katana - fremtidens grasproduksjon

Snittere har fått en stadig større interesse i norsk landbruk. En snitter gir deg muligheten til å dekke et større område på kortere tid, og dermed produsere mer fôr i løpet av sesongen.

-    Jeg har valgt å investere i Fendt Katana for å utvide driften, samt forbedre hverdagen. Med snitteren kan jeg jobbe raskere enn tidligere, og dekke et større område. Flere av kundene jeg leiekjører for ønsker også at jeg bruker snitter, så da var Fendt Katana det rette valget, forteller Ole Johan.

Fendt Katana setter en ny standard for snittere, ikke bare i Norge, men på verdensbasis. Fendt leveres med komfort, kontroll og effektivitet som man forventer av en Fendt. Sjåføren sitter godt i et førerhus man kjenner igjen fra andre Fendt-maskiner, har god oversikt og mer enn nok kraft til å arbeide effektivt. Fendt Katanahar den største snittetrommelen på markedet med en diameter på 720 mm. Den store diameteren på trommelen med sin høye svinghjulsmasse sikrer veldig jevn kjøring og øker førerkomforten. Valgfrie snittetrommler med 20, 28 eller 40 kniver er tilgjengelige for snitteren. Disse dekker snittelengder mellom 2,6 og 41,4 mm.

En annen viktig funksjon er den optimerte avlingsflyten, som har en betydelig innvirkning på maskinens gjennomstrømning og høstekvalitet. Når avlingsflyten ble utviklet, var fokuset på en jevn avlingsflyt ved høye gjennomstrømninger og samtidig minimalt kraftbehov.

Med BalancedGrip flyttes alltid momentet til hjulet som er lengst ned i bakken ved hjelp av den hydrauliske drivlinjen. Dette skåner grasbakken og gjør Katanaen rå til å ta seg fram, selv også i bratt terreng.

Samlet sett er Fendt Katana en kraftig og effektiv løsning for norske bønder som søker å øke produktiviteten og lønnsomheten i deres landbruksoperasjoner. Med sin høye ytelse, robusthet og rekke funksjoner designet for å forbedre effektiviteten dekker Fendt Katana behovene til bønder som ønsker å øke sin kapasitet på innhøstingen.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.