Skip to main content
Til toppen
Fendt 210 Vario med GPS

Fendt 210 Vario i grønnsaksproduksjon

Fendt 210 Vario med GPS

Kun et steinkast fra Sola Flyplass møter vi Per Jan Rege og hans far, som driver med grønnsaksproduksjon. De produserer både nepe og gulrøtter.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Grønnsaksproduksjon har vært i familien vår lenge. Det er en grunn til at gården heter “Gulrotgården”. Her er det fine forhold for å dyrke, og når været spiller på lag er vi i gang allerede i starten av mars. 

Per Jan og hans far, Jan på 73 år, gjennomfører alt av såing selv, og det blir dermed mange timer i traktoren. Til innhøstingen leier de inn ekstra mannskap. På det meste er hele 14 mann i arbeid på Gulrotgården.

-    Det krever mye arbeid både under såing og innhøstingen. Under innhøstingen er vi helt avhengig av ekstra bistand, men når vi sår får far og jeg det til selv. Og etter vi gikk til innkjøp av Fendt 210 Vario-en til forrige sesong, har vi forlenget hvor lenge far orker å være med på arbeidet også.

Per Jan og hans far bestemte seg nemlig for å oppdatere traktoren før fjorårets sesong, og endte på en Fendt 210 Vario med GPS fra Eiksenteret på Klepp.  

En ny hverdag med GPS

Hverken Per Jan eller hans far har tidligere kjørt med GPS, så spenningen var stor når de først bestemte seg for å oppgradere. Utslagsfaktoren ble selgerne på Eiksenteret.

-    Hverken faren min eller jeg er veldig tekniske når det kommer til traktor, så for oss ble det viktig å handle traktor på et sted vi kunne få god oppfølging og opplæring på traktoren og systemet. Etter en prat med selgeren på Eiksenteret, ble vi derfor fort overbevist om å handle en Fendt av dem, sier Per Jan. 

Valget falt da på en Fendt 210 Vario, utstyrt med GPS-systemet Fendt Guide. Fendt 210 Vario er en innovativ og kraftig traktor som er designet for å håndtere jordbruksoppgaver med høy effektivitet og nøyaktighet. Med avansert teknologi og ergonomisk design gir Fendt landbruksprodusentene en enklere og mer produktiv arbeidsdag. 

-    Fendt 210 Vario har den perfekte størrelsen for vår drift, og det er få andre traktorer i denne størrelsen som kan utstyres med samme mengde teknologi som Fendt-en. Vi har det samme systemet i denne traktoren, som de største jordbrukstraktorene til Fendt har, forteller Per Jan. 

Fendt 200-serien er pakket med teknologi og komfort, designet for å gjøre bondens hverdag enklere. Fendt Guide gir nøyaktig posisjonsbestemmelse av traktoren, og muligheten til å programmere ulike funksjoner ut ifra hvor på jordet man er. Dette gir føreren en mer avslappet hverdag.

-    Med de automatiseringene som er programmert inn i Fendten nå, blir man mer en observatør. Man sitter selvfølgelig og følger med, men du kan samtidig slappe av. Det er et veldig pluss, forteller Per Jan. 

Den nye Fendten med GPS-utstyr har også gjort at faren til Per Jan takler lenger dager i traktoren enn hva han gjorde før.

-    Før vi gikk til innkjøp av Fendten, var far klar på at han ønsket å trappe ned på de lange dagene i traktoren. Han ble rett og slett for sliten. Men etter vi fikk den nye Fendt 210-en, kjører han lengre dager enn noen gang. Påkjenningen av å kjøre er mye lavere når han kan kjøre med GPS, og komforten er jo mye bedre. Uten denne Fendten hadde nok ikke far kunnet vært med å kjøre fulle dager som han gjør nå, forteller Per Jan med et smil.

Fendt gjør hverdagen enklere

Fendt 200 Vario har et ergonomisk design som er utformet for å gi føreren en komfortabel og effektiv arbeidsstilling gjennom hele arbeidsdagen. Traktoren er utstyrt med en romslig førerhytte som er fullstendig isolert fra motoren og gir minimalt med støy og vibrasjoner. I tillegg har traktoren et svært avansert ventilasjonssystem som gir god luftkvalitet i førerhytta, selv under tøffe forhold. 

Førerhytta er utstyrt med et justerbart ratt og en komfortabel førerstol som kan tilpasses etter førerens behov og preferanse. Høyde og helningsvinkel på både ratt og instrumentpanelet kan enkelt finjusteres med fotpedal. Traktoren har også en god og oversiktlig layout som gir enkel tilgang til alle betjeninger og brytere. 

Det slanke designet på 200 Vario -modellene gjør at traktoren har en svingvinkel på hele 52° (avhengig av hvilke dekk du bruker). Dette gir føreren god kontroll over traktoren og gjør det enklere å manøvrere rundt hindringer. Med en svært lav egenvekt på 4,1 tonn, er traktoren skånsom mot jorda og jordpakkingen blir betraktelig redusert.

Det er sjelden man ser slike sporfølgingssystemer  blant andre produsenter i traktorer på denne størrelsen. Her i Norge, hvor jordbruket ofte er preget av små gårder og høy arbeidskostnad, kan Fendt Guide være spesielt nyttig for å øke effektiviteten og redusere arbeidskostnadene for mange.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side