Skip to main content
Til toppen
En ny generasjon traktorer

Massey Ferguson 6S og 7S ser like ut, men under panseret finner du forskjellen.

En ny generasjon traktorer

Gjennom de siste årene har vi sett en rekke oppgraderinger av Massey Ferguson sitt traktorprogram, og sist ut er MF 6S og MF 7S. To nye traktorserier, som fyller rommet mellom MF 5S og MF 8S.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Nye MF 6S og MF 7S har fått de samme oppgraderingene som vi har sett MF 5S og MF 8S har fått tidligere. Hytta har blitt grå, og begge er blitt utstyrt med det helt nye armlenet med kjøre- og lasterspak. Den største forskjellen fra de tidligere modellene finner man i hytta, som nå er utstyr med teknologi som gjør traktoren klar for fremtidens oppgaver.

-       Det er gode og gjennomtenkte oppgraderingen som er gjort på disse traktorene. Nytt design, ny motor- og transmisjonsstyring,  og et helt nytt brukergrensesnitt i hytta. Dette er traktorer vi er helt sikre på vil falle i smak hos mange, forteller Ole Jakob Rustad, Produktsjef for Massey Ferguson.

Traktorene dekker inn mellomrommet mellom MF 5S og MF 8S, og har derfor et bredt nedslagsfelt. Så hvem er denne traktoren for, og hvilke oppgaver passer den til?

-    Dette er en traktorer som passer like godt til gårdsbruk, som i entreprenørdrift. Hvilke av dem man skal velge, kommer litt an på hvilke egenskaper man ser etter! MF 6S har en 4 sylindret mens MF 7S har en 6 sylindret motor. MF 7S har større nyttelast, mens MF 6S har litt kortere akselavstand. Det hele koker ned til hva man skal bruke traktoren til, forteller Syver Bjørgo som er Områdesalgssjef for Massey Ferguson.

Føreren satt i fokus

Som både MF 5S og MF 8S, er også føreren satt i fokus når MF 6S og MF 7S ble utviklet. Begge har fått det helt nye armlenet, samt et nytt sete.

-    Det er to veldig like traktorer og det er i hovedsak akselavstand og motorkraft som skiller de to. MF 6S leveres med en 4-sylindret motor og går fra 135 til 180 hk, mens MF 7S har 6 sylindre og går fra 155 til 210 hk. 

Men selv om motorene er ulike, har de en del felles fordeler satt mot forgjengerne. Begge har fått ny styring av motor og transmisjon og 600 timers serviceintervall. Dette sikrer reduserte driftskostnader for eieren. Men hva med innsiden av hytta?

-    Utformingen på de to traktorene er veldig like, og leveres med identisk betjening. Vi har Massey Ferguson sin helt nye kjørespak og armlene, samt lasterspaken. Begge traktorene har også fått et helt nytt sete i Exclusive utgaven, Deluxe VRS setet. Dette setet har dynamisk demping som gir bedre demping av lavfrekvente vibrasjoner, samt demping også sideveis, forteller Ole Jakob.

Men det er flere funksjoner som gjør det nye setet til en favoritt. Med innebygd setevarme og justerbar nakkestøtte som kan skyves til siden, kan man ha en behagelig stilling uansett om man skal vri seg bakover. Selve setet kan også svinges noen grader mot høyre eller venstre.

-    Muligheten til å flytte nakkestøtten til siden gjør det behagelig å skulle følge med på en bakmontert fres, eller andre redskaper bak på traktoren. Det er utrolig hvor stor forskjell en detalj som dette kan gjøre, fortsetter Ole Jakob.

Men det er ikke bare komforten i setet som gjør dette til en fører-fokusert traktor. Traktoren er utstyrt med den nye kjørespaken, samt lasterspaken som gjør det svært enkelt og kontrollere traktoren. 

-    Kjørespaken gjør det veldig lettvint å kontrollere traktoren. Ved å dytte spaken helt frem, akselerer traktoren opp til angitt makshastighet. Også det å bytte mellom kjørespaken og kjørepedalen er svært enkelt - man trenger bare å røre kjørepedalen, så bytter traktoren automatisk til pedalen, og visa versa, forteller Syver.

Kjørespaken er også utstyrt med den samme mikrojoysticken vi finner i MF 5S og MF 8S, som gir oss mulighet til å kontrollere to spolerventiler ute på maskinen. Vi har også knapper for hev og senk av trepunktshydraulikken. Ved siden av kjørespaken sitter den nye lasterspaken, og her er det spesielt en funksjon som trekkes frem.

-    På den nye lasterspaken har vi fått en egen bryter med elektronisk betjening av tredjeuttaket på lasteren. Dette gjør at vi slipper å holde inn en knapp for å så bevege spaken til siden for å styre tredjefunksjonen. Dette gir en mulighet til å kjøre funksjonene simultant, sier Ole Jakob.

Knappene på både kjørespaken og lasterspaken kan også programmeres enkelt etter sjåførens ønske ved hjelp av Datatronic 5 skjermen.

 

Den perfekte traktoren til ditt bruk

Massey Ferguson 6S og 7S har som nevnt en overlappende motorstørrelse og effekt. Men hvilken traktor skal man egentlig velge og hvilken vil passe best til ditt bruk?

-    Egentlig koker spørsmålet ned til hvilken akselavstand man foretrekker, og om man liker lyden av en 4-sylindret motor som vi finner i MF 6S eller en 6-sylindret motor som sitter i MF 7S best, sier Ole Jakob og smiler.

Selv om traktorene er like, understreker både Ole Jakob og Syver at hvilken man skal velge kommer ned til preferanser og bruksområde. De to nye traktormodell-seriene sørger for at du kan finne akkurat den traktoren som passer til ditt bruk.

-    Begge traktorene egner seg godt både til gårdsdrift og til entreprenørdrift. Du får begge med en motorstørrelse som gjør de egnet til å utføre tungt jordarbeid, samt til brøyting eller transport under tøffe forhold, forteller Syver.

Det er i hovedsak to forskjeller, som skiller traktorene. MF 6S har en noe kortere akselvanstand enn MF 7S, da den har en kortere 4-sylindret motor, mot MF 7S sin 6-sylindret. Dette gjør at MF 6S blir litt smidigere å svinge seg rundt med, mens MF 7S på sin side får litt bedre stabilitet med ca 20 cm lengre akselavstand. Også når vi ser på den tillatt totalvekten er det forskjell. MF 6S med Dyna VT har en tillatt totalvekt opp til 12,5 tonn, mens MF 7S med Dyna VT har en tillatt totalvekt opp til 14 tonn på de største modellene.

-    Om man skal kjøre mye tunge lass som entreprenør, så er nok MF 7S med Dyna VT å foretrekke. Her får man 14 tonn tillatt totalvekt, samt at man har mulighet for 210 HK + 10 HK boost som tas ut når traktoren trenger det, legger Ole Jakob til. 

Både MF 6S og MF 7S kan leveres med to transmisjoner; Dyna 6 og Dyna VT.

Traktor for nåtid og fremtid

Både MF 6S og MF 7S kan ustyres med MF Connect, som gjør at både du og ditt lokale verksted får full oversikt over service og drift på traktoren. MF Connect gir også muligheten for å kunne se hvor traktoren befinner seg og annen viktig informasjon.

-    Med MF-Connect kan vi sikre minimal nedetid. Skulle det være en feil, kan verkstedet fjerndiagnosere traktoren og ta med seg det som trengs av deler ut med en gang. Også er det veldig praktisk å ha oversikt over driftstimer og annen info direkte på telefonen eller nettbrett, forklarer Syver. 

Traktorene kan også utstyres med MF Guide, som er autostyring-systemet til Massey Ferguson. Det gir mulighet for seksjonskontroll fra 24 seksjoner opp til 96 seksjoner. Man kan også benytte seg av variabel tildeling, med utgangspunkt i kartdata fra skifteplan, lokale målinger eller annet.

-    Inne i hytta finner vi også den nye Datatronic 5 skjermen, som gjør det enkelt å betjene redskaper og GPS. Skjermen gir mulighet for å fritt sette opp spoleventiler og annen betjening. Traktorene kan også utstyres med en ekstra skjerm, Fieldstar 5. Denne gir mulighet for å flytte Isobus, MF-Guide og kamera opp i denne skjermen etter ønske, forteller Syver.  
 

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side