Til toppen
Det er størrelsen det kommer an på

Jan Eivind Ellefsen er strålende fornøyd med sin nye MF 8740 S fra Eiksenteret Stokke. Foto: Lars Ovlien.

Det er størrelsen det kommer an på

Jan Eivind Ellefsen har hatt bortimot 20 forskjellige Massey Ferguson-traktorer. I juni fikk han en MF 8740 S – den absolutte toppmodellen – til gards. Ifølge den erfarne bonden og entreprenøren er dette den beste han har kjørt.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg driver med produksjon av hvete og åkerbønner på gården, og tar i tillegg på meg entreprenøroppdrag med en gravemaskin. Jeg synes MF 8740 S var perfekt til den kombinasjonen, forteller Jan Eivind Ellefsen fra Auli Gård i Sem rett utenfor Tønsberg.

Gården har aner tilbake til 1027, da fransiskanermunker eide landområdene. Familien til Ellefsen kjøpte den i 1931 med penger farfaren tjente på hvalfangst. Allerede i 1948 stod den første Gråtassen på gårdstunet, og opp gjennom årene har det blitt flere Massey Ferguson-modeller. Han byttet inn en MF 7624, og i juni fikk han sin nye MF 8740 S levert fra Eiksenteret Stokke.

– Jeg har hatt nærmere 20 Massey Ferguson-traktorer siden 1995, men dette er en helt ny opplevelse. Den er helt nydelig å kjøre, du bare gir gass og traktoren blåser opp i 50 km/t med én gang. VT-transmisjonen har ingen nøkking, det er som å kjøre en bil med automatgir, forklarer han.

Når Eikebladet kommer på besøk holder han på å skifte tak på kårboligen, men han tar seg tid til en traktorprat.

Årelang erfaring

Egentlig er Ellefsen gammel nok til å pensjonere seg, men det å være bonde og entreprenør er nå engang mer en livvstil enn et yrke. Og så lenge han synes det er morsomt å tusle over tunet på den tradisjonsrike gården fra vikingtiden og inn på verkstedet har han tenkt å fortsette med det.

– Jeg drev stort som entreprenør fram til for ti år siden. Nå har jeg trappet ned, men jeg tar på meg oppdrag som er mer lystbetont. Også driver vi med produksjon av hvete og åkerbønner. Det er veldig bra klima for begge deler, og åkerbønner er et flott produkt. Foreløpig går de til dyrefôr, fire kg åkerbønner tilsvarer en kilo protein fra Brasil, men etter hvert kan det bli populært som mat også.

En helt ny traktor

MF 8700 S-serien er utviklet for de som er opptatt av presisjonslandbruk og trenger litt ekstra hestekrefter. Det passer Ellefsen godt.

– Jeg startet med GPS-kjøring for tre år siden, og har i dag blant annet en Hardi Navigator 3000 liter sprøyte og en Junkkari Maestro såmaskin som jeg styrer med AutoGuide RTK, forklarer han.

Auto-Guide er Massey Fergusons autostyringssystem. Det leverer presisjon ned til centimeteren med RTK.

– Det er en helt ny verden. Jeg sparer 10 prosent på gjødsel og sprøytemiddel, og det er utrolig mye enklere å kjøre med GPS. Tidligere kjørte jeg med en labb overlapp på såmaskinen for å være sikker. Nå tar elektronikken seg av alt, og jeg kan snu og vende som det passer meg. Det er helt enestående.

Overraskende god på jordet

Med en vekt på 10,8 tonn kan en MF 8740 S tilsynelatende virke tung, men Ellefsen har ingen problemer ute på jordet.

– Først må jeg si at jeg har morenejord og leire på åkeren, og jeg har grøftet og drenert over tid. Så kjører jeg med 710-dekk og slipper ut luft så jeg har 0,8 bar trykk. Det gir en bæreflate på en meter, og det er helt uproblematisk med tanke på marktrykk. Jeg har jordene relativt samlet, så jeg slipper å kjøre langt på vei mellom åkrene.

Unik komfort

MF 8700 S-serien er tilgjengelig med to spesifikasjonsnivåer: Efficient og Exclusive. Ellefsen har valgt den best utstyrte modellen. Ingeniørene til Massey Ferguson har lagt ned mye arbeid for å skape den ultimate arbeidsplassen for entreprenører og profesjonelle bønder. Førerhusrammen har fire stolper som gir svært god sikt, og førerhusfjæringen sørger for at du alltid sitter rett. Dempingsnivået angir du fra Datatronic 5-terminalen.

– Hytta har blitt veldig fin, med store vindusflater. Jeg har helt rå oversikt fra førerhuset, og jeg føler at jeg sitter i en mye mindre traktor. Den nye Datatronic-skjermen er enkel å bruke, og det er ikke minst veldig god komfort i hytta. Den er romslig, og det nye luftfjærede førersetet er godt å sitte i, forteller han.

Fornøyd med Eiksenteret

Ellefsen har, i tillegg til den nye traktoren, en tre år gammel MF 6616. Han tresker med en MF 7347 S skurtresker og har en fem-skjærs vendeplog, en sju-meters He-Va harv og en Bigab 15-19 krokhenger.

– Jeg kan ikke få fullrost Eiksenteret Stokke, de gutta kan tingene sine. Jeg har vel vært kunde der siden 1970, da Lars Sletten begynte der. Han er for øvrig et ikon i området. Det handler om service, og hvordan du føler deg når du kommer dit. Jørn Aho har også tatt over den stafettpinnen, og når jeg i tillegg føler at jeg alltid blir tatt på alvor er det ikke rart det er rødt på gården her, både traktorer og tresker. Jeg er rett og slett meget fornøyd med Massey Ferguson og kommer til å fortsette å kjøre det, understreker Jan Eivind Ellefsen.

Er du nysgjerrig på å teste en MF 8740 S selv? Bestill prøvekjøring her.