Skip to main content
Til toppen
Den perfekte traktoren for entreprenøren

Gjennom de 7 siste årene, har Dag Håvard Muldbakken kjøpt 3 nye Massey Ferguson traktorer - sist en MF 8S med E-Power.

Den perfekte traktoren for entreprenøren

Entreprenør Dag Håvard Muldbakken investerte i en Massey Ferguson 8S med E-Power girkasse, som han bruker til brøyting på fjellet.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Sola titter så vidt opp over fjellet, i det vi møter Dag Håvard i Stavadalen i Reinli. På plassen står en flunkende ny Massey Ferguson 8S 265 med E-power girkasse parkert.

-    Det er viktig å ha utstyr som er kvalifisert for jobben. Du har en del kunder som forlanger en del av deg kan du si, forteller Dag Håvard. 

Dag Håvard brøyter i dag for 220-230 hytter, samt veiene inn på fjellet. Og når været står på som verst, kan dagene bli lange - da er det viktig å ha utstyr som fungerer.


En traktor som må tåle været

Selv om sola skinner i det vi besøker Dag Håvard, forteller han om hvor ekstremt været kan bli på fjellet og hva som kreves av utstyret.

-    Været er den største utfordringen. Når det er mye vind og snø, så driver jo veien igjen omtrent like fort som du får brøyta. Så når det er mye folk på hyttene, da går traktoren døgnet rundt, forteller Dag Håvard.

Men lange dager i traktoren og dårlig vær er ingen stopper for MF 8S-en. Inne i hytta er det god komfort, selv når timene i stolen runder tosifret og mørket faller på utenfor. Godt ventilasjonsanlegg og ny førerplass gjør at komforten i hytta er upåklagelig.

-    Veldig rolig og fin hytte, med lite bråk inne i hytta. Og enkel betjening av både klimaanlegg og andre funksjoner på traktoren, forteller han.

I tillegg er luftfilteret plassert i glippa mellom motoren og hytta, som sikrer at det ikke pakker seg med snø. Dermed kan brøytingen fortsette, uten at man må ut av hytta for å rense luftinntaket for snø.

Nok av kraft, selv i de tyngste bakkene

Dag Håvard sin nye 8S er levert av Eiksenteret i Fagernes og er utstyrt med E-power girkasse. Dette er en dobbeltkløtsj girkasse, utviklet av Massey Ferguson. Selv om det ikke er en trinnløs transmisjon, er betjeningen veldig lik, men med et mindre effekttap. Faktisk hele 27 %, og i tillegg får man en besparelse på 5% i drivstoff-forbruket.

-    Den nye E-power girkassa ser ut til å virke veldig bra. Hvertfall når du får stilt den inn etter den kjørestilen du selv har. Også har den en veldig bra motorbrems, legger Dag Håvard til.

Og bra motorbrems er greit å ha på stedene Dag Håvard brøyter. For bakkene er bratte og fokksnøen gjør kjøreforholdene svært krevende til tider.

-    Du kommer jo inn i brøytefonner på 2 til 3 meter gjerne, som du skal igjennom. Så det trengs jo litt power når du skal igjennom slike ting, forteller han.

En smidig traktor som tilpasser seg deg

Massey Ferguson 8S er en stor traktor med mye kraft, men stortrives på norske fjellveier.

-    Jeg hadde en 7718 før 8S-en, og det som overrasket meg mest var at MF 8S-en føltes mindre og mer manøvrerbar. Det er en stor traktor, men den kommer seg enkelt fram mellom hyttene, forteller Dag Håvard.

Men det er ikke bare manøvrerbarheten som gjør MF 8S-en smidig; den nye E-power girkassa gir deg også full kontroll over hvordan traktoren skal oppføre seg.

-    Du kan stille opp denne kassa så traktoren kan bli ganske så brutal, samtidig som du kan stille den inn til å være så snill og lettkjørt som du måtte ønske. Den er også veldig grei å kjøre på cruisekontroll. Hvis du skal senke eller øke farten, er det bare å rotere på hjulet i armlenet.

Og når veiene blir lange, og det er mye snø - er det viktig å ha en traktor som kan være både litt brutal, samtidig som du kan justere den til å være så komfortabel som du måtte ønske når du har passert de verste snøfokkene. Og det er spesielt en funksjon, Dag Håvard setter pris på.

-    Når du kjører med fres og med cruisekontroll, så øker traktoren nødvendig kraft helt selv etter mengde snø som går i fresen. Den girer opp effekten når det trengs.

God oppfølging gjennom 7 år

Håvard har gjennom de sju siste årene kjøpt hele tre nye Massey Ferguson traktorer fra Eiksenteret i Fagernes. Svært god oppfølging og service, har vært grunnen til dette.

-    Eiksenteret har gitt kjempebra service, for vår del. De har stilt opp uansett hva. Om det er helg, så er det bare å ringe. Hvis det er et eller annet som ryker på traktoren, så stiller de opp med lånetraktor til oss. Og det er en veldig bra trygghet for vår del som driver med dette, avslutter Dag Håvard.

Dette trekker Dag Håvard frem ved sin nye MF 8S

-    Nok kraft selv i de tyngste bakkene.
-    Veldig god kjørekomfort.
-    E-Power girkassa gir en veldig god kjøreopplevelse, som kan tilpasses behovet.
-    Traktoren er smidig, og kommer frem på trange veier.
-    Enkel betjening av redskap og laster, fra hytta.
-    Støysvak hytte og komfortabel kjørestol.
 

Lenker
Min side