Skip to main content
Til toppen
Akkurat passe stor

Andreas Wiese ble bonde på en klassisk vestlandsgård da han var 35 år. Behovet for en kompakt traktor med lavt tyngdepunkt resulterte i en MF 4707. Foto: Harald Vatne.

Akkurat passe stor

Andreas Wiese bestemte seg for å bli bonde da han var 35 år, og kjøpte en klassisk vestlandsgård. Der har han melkegeiter og sau, og snaut 170 mål gras. Behovet for en kompakt traktor med lavt tyngdepunkt resulterte i kjøp av en MF 4707.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Harald Vatne

– Jeg har kjørt Massey Ferguson i noen år, og den nye MF 4707 er den modellen jeg har vært aller mest fornøyd med. Det er en robust og enkel maskin som har alle egenskapene jeg trenger i den daglige driften, forteller Andreas Wiese.

For seks år siden kjøpte han og kona en gård i Skjolden, innerst i Sognefjorden. Her disponerer de snaut 170 mål egen og innleid jord, og dyrker gras til melkegeiter og sau. I tillegg driver de litt nisjeproduksjon av gris, gjess og egg. Kona Lene jobber som regnskapsfører ved siden av gårdsdriften.

– Da vi tok over gården her, kjøpte vi en MF 3625 fra Eiksenteret Sogndal. Den oppgraderte vi først til en MF 3630, og senere til en MF 5610. Den siste ble litt stor, og da vi gikk sammen med tre andre naboer om pressing av rundballer trengte jeg ikke så mye kraft.

Kompakt og manøvrerbar

MF 4707 er en del av den nye Global-serien til Massey Ferguson. Dette er moderne, enkle og slitesterke traktorer med effektiv transmisjon og god komfort. Perfekt til mindre gårdsbruk rundt om i landet.

– Jeg fikk den nye traktoren til jul, og har brukt den grådig mye siden den kom på tunet. Det blir mye kjøring mellom små teiger, men også opp på stølen på fjellet. Selv om vi ikke har noen ekstremgård med veldig bratte jorder er det en del rufsete terreng enkelte steder. Derfor er det viktig at traktoren er stabil og har lavt tyngdepunkt og lav hytte, forklarer Wiese.

– I tillegg til at traktoren føles trygg selv der det er skrått har den god svingradius, noe som kommer godt med her på trange tun.

Flere arbeidsoppgaver

MF 4707 har en tresylindret AGCO Power-motor på 75 hk og Mekanisk Synchroshift 12 x 12 transmisjon. Perfekt i størrelse og ytelse for Wiese.

– Tidligere vekslet jeg mellom to traktorer, men nå kjører jeg bare den nye MF-en. Vi kjører med plog, harv, rundballeklyper, frontlaster og annet utstyr som inngår i driften her. Om vinteren skal jeg bruke den til brøyting også, forteller han.

Den tilfeldige bonden

Wiese er egentlig fra Bergen, og han og kona flyttet for 15 år siden til Kårhamn Vest-Finmark, der de driver produksjon av tørrfisk. Denne virksomheten eier de fortsatt, og de har erfaringer med MF derfra. Derfor valgte de også MF på gården.

– Vi var uerfarne med landbruk da vi tok over her, men har fått god hjelp av Ola Hauge og Eiksenteret Sogndal. For meg er traktor først og fremst et hjelpemiddel, og ikke noe jeg er interessert i ellers.

Det aller viktigste er at det virker.

– Jeg er veldig fornøyd med størrelsen og plattformen på MF 4707. Funksjonene er som de skal være, og hvis jeg får behov for det kan jeg kjøpe en tilsvarende traktor med større motoreffekt. Det er en trygghet, sier Andreas Wiese.

Lenker
Min side