Skip to main content
Til toppen
Solid venstrehåndsarbeid

Thomas Ueland fra Eiksenteret Varhaug (til høyre) har tilpasset en Fendt 716 S4 med armlene på venstre side for Alf Ingve Taksdal. Foto: Asle Haukland.

Solid venstrehåndsarbeid

Da Alf Ingve Taksdal mistet høyrehånda i en ulykke så han seg om etter noen som kunne hjelpe ham å komme tilbake i traktorsetet. Den 21 år gamle mekanikeren Thomas Ueland hos Eiksenteret Varhaug så løsningen, og utstyrte en Fendt 716 S4 med armlene på venstre side.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Asle Haukland

– Det har tatt litt tid å venne seg til å styre alle funksjonene med venstrehånda og styrer rattet med høyrehånda, men nå går det vannvittig bra. Dette trengte jeg for å kunne fortsette som bonde, forklarer Alf Ingve Taksdal fra Brusand på Jæren.

Melkebonden tok over gården etter foreldrene i 2013, bygde nytt fjøs tre år senere og nær tredoblet melkeproduksjonen i løpet av kort tid. Så kom ulykken under grashøsten i 2017, og livet ble snudd på hodet. Heldigvis fant han en løsning lokalt.

– Jeg har vokst opp på gård og kunne ikke tenkte meg å gjøre noe annet. Derfor sjekket jeg rundt om noen kunne hjelpe meg å komme tilbake i traktoren, og Eiksenteret Varhaug var umiddelbart positive. Jeg hadde en eldre Fendt 716, men vi kom fram til at det ble enklere å tilpasse en nyere modell. Thomas Ueland laget noen skisser og så produserte han rett og slett alle delene. Det har vært helt fantastisk.

Den unge mekanikeren har alltid vært interessert i å finne ut av ting og lage dem fra bunnen av. Et armlene på venstre side ble en real utfordring.

– Det er viktig å gjøre ting skikkelig, sånn at det ikke blir halvgjort. Jeg brukte litt tid til å få alt på plass, og fikk litt hjelp med å lage ledningsnettet. Selve kassen til armlenet smidde jeg, og fikk laget vippebryter til å styre trepunkten bak, forklarer Ueland.

Alf Ingve Taksdal fra Brusand på Jæren har fått tilpasset sin Fendt 716 S4 med armlene på venstre side, etter at han mistet høyrehånda i en ulykke. Han er svært godt fornøyd med resultatet. Foto: Asle Haukland.

Han har også laget en bøyle i venstre sidevindu der det er mulig å sette fra seg ting.

– Ombyggingen har vært veldig spennende. Det meste fungerte med en gang, men vi hadde traktoren inne og fikk satt på en gassdemper, slik at armlenet står både nede og kan vippet opp igjen uten at det detter ned av seg selv, legger han til.

Taksdal var etter kort tid i sving igjen, både på hjemgården og i maskinstasjonen han kjører for.

– Når uhellet først er ute er det betryggende å få denne typen hjelp lokalt. Eiksenteret Varhaug har fulgt meg opp veldig tett og funnet en veldig god patent. Armlenet er formet etter hvordan jeg sitter og betjening av hydraulikk, trekkstenger, kjørespaken og alt annet ligger på venstre siden. Resultatet er rett og slett vannvittig fint, understreker han.

   

Lenker
Min side