Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå
På Slettmo gård skal Magnus sørge for godt og rikelig med grovfôr til de 200 oksene sine. Storfeprodusenten fra Holmstaddalen i Sortland kommune overtok gården i full produksjon i januar 2019, og har allerede gjort endringer i produksjonen.
– Jeg var lite fornøyd med å ha to produksjonslinjer, en gammel innendørs plansilo og rundballepresse. Nå selger jeg rundballepressa og bruker kun to nybygde plansiloer ute. Det er mye mer effektivt, og jeg vil ha fôret hjem med en gang, sier Magnus.
Han har gjort noen økonomiske kalkyler av egen drift.
– Totalen viser at silokjøring med lessevogn gir best økonomi.
God kapasitet
Med Tigo 40 MR snitter og komprimerer Magnus gras på 520 mål på Slettmo. Han høster to ganger i sesongen, og har en silo til hver slått.
– Med en produksjon som tilsvarer mellom 1500 og 2000 rundballer, har siloene på 1600 kubikkmeter mer enn nok kapasitet. Men jeg er ikke selvforsynt med grovfôr, og må kjøpe inn i tillegg, sier han.
Teoretisk kan Tigo 40 MR romme 26 kubikkmeter snittet gras.
– Men jeg kan nok komprimere graset med 30-40 prosent, slik at kapasiteten når den er hardpakket er på nærmere 40 kubikk med godt kvalitetsfôr, mener han.
Myrjord
Mye av jorda Magnus driver på er bæresvak.
– Det at Tigo har store hjul og er såpass lett, var derfor et viktig poeng for meg da jeg skulle velge lessevogn.
At vogna har god kapasitet – det Magnus beskriver som overkapasitet – trakk også i positiv retning.
Men særlig viktig var det at lessevogna hadde rotorinnmating.
– Det er solid og robust. Og Fendt er jo kjent for kvalitet, så jeg var ikke engstelig for å gå for en lessevogn fra den produsenten.
Lite vedlikehold
En annen årsak til at Magnus valgte lessevogn som produksjonsredskap for grovfôr, er at den krever lite vedlikehold.
– Daglig smører jeg lager og ledd. Men det er ikke så mange av dem, så det er ikke tidskrevende, mener han.
Annenhver dag tar han en titt på knivene for å se om de har vært borti stein eller andre fremmedlegemer. Det er en enkel operasjon, forteller han.
– Det er lett å ta ned knivbrua. Da får du god oversikt over alle knivene.
God oppsnitting
For å sikre at han alltid har skarpe kniver, har han to knivsett. Ofte bytter han knivsett halvveis i høstinga for å sikre at knivene er skarpe.
Han mener det tar bare en halv time å skifte knivene. Har de bare gått i gras uten å treffe på stein eller liknende, blir de sjelden sløve.
– Det er viktig at foret er godt oppsnittet, noe Tigo absolutt gjør bra. Det ser jeg på at siloen er veldig hardpakket.
Enkel betjening
Tigo MR 40 er, i likhet med de andre modellene Tigo kan skilte med, enkel i bruk. Magnus trengte ikke mye tid før han kunne håndtere lessevogna.
– Når du kopler vogna til ISOBUS-kontakten, dukker alle funksjonene opp på panelet i traktoren. Det tar kort tid å sette seg inn i bruken av dem, og det er ikke innviklet, sier Magnus som sier at betjeningen stort sett dreier seg om å heve og senke pic-up, kjøre bunnbelte, heve og senke draget og åpne og lukke bakluka.
– I tillegg følger det et styrepanel med vogna. Det har jeg i reserve, men har aldri hatt bruk for det.
Hindrer sløsing
Magnus har valgt å kjøpe en Serigstad MP12 membranpumpe som egner seg godt for større høstemaskiner. Den legger på ensileringsvæske rett før det går inn i pickuppen, noe som han mener er nødvendig når fôret skal i silo.
– Jeg har kjøpt en pickup-bryter til MP12. Når jeg senker pickupen starter pumpen, og ved heving så stopper den. På den måten har jeg sikret at jeg ikke sløser med væsken.
Nok krefter
Magnus er i sin tredje sesong med Tigo 40 MR.
– Lessevogna svarer definitivt til forventningene, sier han.
Foran lessevogna kjører han en Fendt 313 med tvillinghjul. Magnus mener det er en perfekt traktor for lessevogna. Begge deler har det lokale Eiksenteret levert.
– Med 142 HK er det ingen problemer å dra vogna. Du kan klare deg med en mindre traktor også, sier Reiner Fleines, selger ved Eiksenteret Sortland.
Kan bytte rotordeler
– Vi har konsentrert oss om lessevogner med rotorinnmating, forteller Fleines.
Han begrunner det med at denne innmatingen er mer solid enn andre systemer, og derfor mer holdbar over tid.
– Det er også praktisk at rotordelene kan byttes ut uten at det er en stor reparasjon.
Han trekker også fram poenget med at du kan svinge knivbrua ut på siden med å løsne et par bolter.
– Du slipper å ligge under vogna for å skifte kniver. På Tigo lessevogn er det enkelt.
Økende etterspørsel
Fleines mener at fordelene Tigo har med høy nyttelast, brede hjul, mye ekstrautstyr, rask tømming og nedleggbart tak, gjør at den passer alle som har silo og litt transportvei.
– Lessevogna tar jo med 4-5 tilhengerlass på en gang, sier selgeren som venter at etterspørselen etter Tigo lessevogn vil øke betraktelig i tida som kommer.
– Stadig flere ønsker å gå over fra rundballer til plansilo, blant annet av miljøhensyn. Du unngår jo store deler av plastproblematikken.