Til toppen
Rundballepresse med enorm kapasitet

Far og sønn Jo Agnar Hansen og Jo Emil Hansen har fått en driftssikker variabel kombipresse fra Fendt, og er imponerte over både kapasitet og kvalitet.

Rundballepresse med enorm kapasitet

Entreprenøren Jo Emil Hansen i Alvdal investerte i kombipresse med variabelkammer fra Fendt, og satte ny rekord med over 10.000 rundballer på én sesong.

Tekst: Tun Media | Foto: Tun Media | Video: Tun Media

Jo Emil startet som selvstendig entreprenør i landbruket i 2018 med noe slåing, raking og møkkakjøring, men med rundballepressing som hovedgeskjeft. I fjor investerte han i en Fendt Rotana 160 V Combi levert av Eiksenteret, og har ikke angret på valget.

– Som selvstendig næringsdrivende som tar betalt per ball jeg pakker, er jeg helt avhengig av utstyr som leverer. Og jeg er rett og slett imponert over den enorme kapasiteten og driftssikkerheten som rundballepressa fra Fendt har levert, sier Jo Emil. 

I slåtten ligger han på 12-timers dager og produserer da rundt 300 baller, og forteller om utstyr som har gått så og si knirkefritt.

Bedre kvalitet på ballen

Jo Emil har vokst opp på Tronslien gård i Alvdal i Østerdalen med faren Jo Agnar Hansen, og skal overta gården og de 500 vinterfora sauene på beitet.
 
Siden 1997, da faren begynte å jobbe med rundballepressing, har odelsgutten sett en voldsom utvikling på presser og pakker når det gjelder kapasiteten og effektiviteten, uten at det går på bekostning av kvaliteten.
 
– Faktisk ser jeg en bedre kvalitet på ballen en tidligere. Pressen har god komprimering og vi får mer gras og mindre luft i ballen, og en hard og kompakt kjerne, sier Jo Agnar Hansen.
 
Rotana-presseren kan produsere størrelser fra 70 til 160 cm store baller, flere kunder etterspør større baller. 
 
– Større baller gir mindre håndtering og plastforbruk, og dermed en betydelig kapasitets og miljøgevinst fra pressing til transport. Med andre ord bedre og billigere helt frem til forbrettet i fjøset, sier en tydelig fornøyd Jo Agnar.

Svært fornøyd med pick-up og innmater

En av egenskapene som Jo Emil er mest fornøyd med på Rotana-pressen er innmateren, som har svært god kapasitet og kutter bra med 25 kniver.

– Etter to sesonger med maskinen har jeg aldri stått og dratt ut gras for hånd på over femten tusen baller, og det har vi ikke opplevd før. Samtidig har jeg ikke måttet bytte en eneste pickup-fjær, sier Jo Emil.
 
Du får også en nettbinding som er svært solid med en Fendt Rotana 160 V Combi.
 
– Det kan være en utfordring å mate nettet på en variabel presse siden du må ha det inn foran istedenfor å slippe det inn på toppen, men siden det er en rull som mater nettet inn har det fungert helt utmerket og uten kluss, forteller han.

Nøyaktig pakker, også i vått gras

Far og sønn innrømmer de var litt skeptiske til en rundballepresser med variabelt kammer, men skepsisen forsvant etter fjorårets sesong med mye regn.
 
– Forrige sommer var ganske bløt og vi var nødt til å kjøre flere dager til og med i regnvær, men det skapte, overraskende for oss, ingen problemer. Så her får du en kombipresse som leverer uansett om det er vått eller tørt, sier Jo Emil.
 
Han trekker også frem at plastfilmen blir korrekt uansett størrelse på rundballen, fordi maskinen selv teller runder og plasserer pakkeringen midt på ballen uansett størrelse, slik at overlappingen alltid blir korrekt.
 
– Med Rotana-presseren trenger du ikke legge på en ekstra runde plast for å være sikker, den er alltid pakket nøyaktig.

Godt samarbeid med Eiksenteret

Far og sønn har ikke bare kjøpt kombipressen fra Fendt fra sitt lokale Eiksenter. De har også to Fendt-traktorer som passer utmerket til deres bruk med Vario-girkasse i kombinasjon med pressinga. Traktorene har de kjøpt via sin faste kontakt på Eiksenteret, Nils Odden. 
 
Å ha en selger de har full tillit til er viktig ifølge bøndene, ikke minst at de får hjelp øyeblikkelig når det er behov for det. 
 
– Problemet med utstyr er at det er når det er i bruk at det havarerer, for alt som går rundt går sundt. Da er det så viktig for oss at det alltid er noen som svarer telefonen på Eiksenteret, og de skaffer deler raskt. Og hvis det er nødvendig, skaffer de erstatningsutstyr, avslutter bøndene. 

Dette trekker Jo Emil frem ved Fendt Variable Rotana 160 V Combi:

●    Pick-up innmatingen går problemfritt, har aldri vært nødt til å dra ut gras for hånd. Kamløs pick-up med seks rekker med pinner gir mindre behov for vedlikehold. 
●    Gode fjærer i pickupen, ikke måttet bytte selv etter to sesonger.
●    Svært god komprimering av baller, med hard kjerne (hvis man vil) og lite luft.
●    Pakkeren er ekstremt nøyaktig og tilpasser seg etter diameteren på ballen automatisk.
●    Kan produsere flere størrelser enn de fleste presser. Større baller sparer håndtering og plast, og dermed miljø og penger.
●    Svært driftssikker, har gått som en klokke i to sesonger med minimalt med problemer.
●    Særdeles høy kapasitet, har erfart at den pakker ca. 300 baller på 12 timer
●    Leverer uansett vær og føre og grastype, har kjørt under tunge, bløte forhold uten problemer. 
●    Jo fortere og hardere du kjører, jo mer komprimerte baller får du, en motsatt erfaring enn med tidligere fastkammerpresser.
●    Mater nettet effektivt og problemfritt.