Til toppen
- Liten traktor med nok hestekrefter

Per Tomas Hunderi var på utkikk etter en liten traktor med nok hestekrefter. Han så en YouTube-video av MF 4709 Global og falt for det nye designet. Den nye traktoren kom i desember, og etter noen måneders bruk er han godt fornøyd med nyervervelsen. Foto: Jan Egil Fimreite.

- Liten traktor med nok hestekrefter

Per Tomas Hunderi fra Lærdal var blant de første i landet med en MF 4709 Global i stallen. Entreprenøren trengte en liten traktor med nok hestekrefter, og etter noen måneders bruk er han godt fornøyd med valget.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Jan Egil Fimreite

– Jeg driver et lite firma der jeg har mye oppretting og hagearbeid. I tillegg har jeg litt veivedlikehold med feiing og avfallstømming, og jeg har to minigravere jeg tar på meg småoppdrag med. I desember 2016 byttet jeg ut en to år gammel MF 3630 med en ny MF 4709 fra Eiksenteret Sogndal, forteller Per Tomas Hunderi fra Lærdal.
Han er nummer to i rekken, mens broren driver familiegården sammen med faren. Til daglig jobber Hunderi som gravemaskinfører, men siden 2003 har han drevet som entreprenør ved siden av.
– Jeg har holdt på med dette siden ungdomsårene hjemme på gården. Vi er alle glade i traktorer, og jeg har hatt en MF 362, en MF 250 Turbo og en Fendt 260 tidligere. Broren min samler på traktorer, og har rundt ti stykker.

Liten og snerten

Hunderi jobber på mange trange plasser, og da er størrelsen på traktoren like viktig som hestekreftene. MF 4700-serien er designet for å være en universell arbeidshest med allsidighet, kraft, holdbarhet og høy kapasitet.
– Jeg var veldig godt fornøyd med den gamle MF-en, men den hadde litt lite hester når jeg skulle kjøpe meg henger. MF 4709 virket som en god kombinasjon: en liten traktor med nok hester. Jeg synes og 6-trinns girkasse og kløtsjfritt vendegir virket spennende, der jeg slipper å bruke pedalene til alt men kan bruke knappene på girstangen. Så langt virker det bra, forteller Hunderi.

Enkel og slitesterk

MF 4700-serien er de første nye Global-modellene på markedet. MF har utviklet en helt ny plattform for enkle og slitesterke traktorer som gir kundene innovative og praktiske løsninger. MF 4709 har en 3-sylindret 3,3 liters AGCO Power-motor på 95 hk med god drivstofføkonomi.
– Det begynte med at jeg så MF 4709 på YouTube rundt påsketider i fjor og ble fascinert av det nye designet. De nye Global-modellene er nok ikke like alle andre MF-er. Det er en enkel traktor å bruke, samtidig som det er en imponerende god hytte med mer plass og mindre lyd enn i den gamle MF 3630-modellen.

Godt utstyrt

En av de viktigste komponentene i den nye Global-serien er drivlinjen. Traktorkroppen er designet på nytt for optimal styrke. MF 4700-serien har også fått en helt ny synkronisert transmisjon som gir totalt tolv hastigheter forover og tolv hastigheter i revers i to grupper. Seks gir er innen 4-12 km/t for vanlig arbeid i felten, mens maksimumshastigheten er 40 km/t. Tilbakemeldingene fra kundene som allerede har kjørt sine nye traktorer noen måneder har jevnt over vært gode.
– Den nye traktoren er absolutt et steg opp. Samtidig har faren min en god gammel MF 372, en av de beste MF-ene som har vært, og det føles som om MF 4700-serien tar opp arven etter disse, understreker Hunderi.

Nok å gjøre

Hunderi har også investert i en ny Foss-Eik-henger og en feiemaskin, og fra før av har han Dalen brøyteskjær, pallegaffel og skuffe.
– Foss-Eik-hengeren er fin, fordi den er litt lavbygd i forhold til andre dumperhengere. Jeg bruker den først og fremst til å transportere minigraverne med. Så bruker jeg traktoren en god del til snørydding, med Dalen skjær bak og skuffe foran. Nå har det vært en snøfattig vinter her, så siden desember har det vært mest veivedlikehold i skogen. I tillegg er det en del massetransport av grus, singel og jord, og om sommeren blir det kjøring med vakuum-vogn og avfallstømming. Så det er ganske mye å gjøre, sier Per Tomas Hunderi fra Lærdal.