Til toppen
Kunsten å vedlikeholde gress

Egil Ekrehagen har vedlikeholdt kunstgressbaner i mer enn 10 år. Han er spent på hva slags erfaringer han vil gjøre med en Fendt 211 Vario P. Foto: Lars Ovlien.

Kunsten å vedlikeholde gress

I mer enn 10 år har Egil Ekrehagen vedlikeholdt kunstgressbaner i Oslo og Bærum. I samarbeid med Eiksenteret Hønefoss tester han nå en Fendt 211 Vario P med brede Nokian Country King traktordekk.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien, Tor Mjøen

– En traktor kan brukes til en rekke arbeidsoppgaver, men på kunstgressbaner er det viktig at den ikke er for tung. Jeg har en kompis som kjører en vanlig Fendt 211, og jeg syntes Vario-transmisjonen så interessant ut, men jeg ønsket meg en mindre traktor. Så fikk jeg øynene opp for de tre spesialversjonene, som er smalere og lettere. Etter litt vurdering landet vi på P-versjonen, forklarer Egil Ekrehagen.
Han har drevet vedlikehold av kunstgressbaner de siste 11-12 årene, og i tillegg til å holde fire baner i orden, brukes han som ressurs landet over. Med et sted mellom 1200 og 1500 kunstgressbaner i Norge, er det et stort behov for godt utstyr.

Spent på Fendt

Ekrehagen ser potensialet i Fendt-traktoren, som med sin 3-sylindrede AGCO Power dieselmotor yter hele 110 hk, tross størrelsen. Den har trepunktsløft både foran og bak. Kraften overføres direkte fra motoren til kraftuttakstappen, som tilbyr hastighetene 540/540 E/1000 o/min.
– Det er mange som savner en fleksibel traktor i denne størrelsen, som er sterk, samtidig som den har lav nok vekt til at den er skånsom mot kunstgressunderlaget, forklarer han.
Ekrehagen har satt på brede 500/50R17 FL 693M BKT STEEL-dekk foran og Nokian Country King 620/60R26.5 bak. Disse har stor kontaktflate og lav rullemotstand, noe som gjør at de beveger seg lett og økonomisk både på kunstgressbanen og langs veien. Dekket er stillegående og ruller jevnt og rolig på veien. Den beskyttende stålbeltestrukturen gir maksimal punkteringsbeskyttelse og bærer lasten godt, selv på mykt underlag.
– Med så brede dekk bør Fendt 211 P være perfekt til vedlikehold av kunstgressbaner og andre oppgaver på et idrettsanlegg. Snørydding er selvfølgelig viktig, men også bruk av kost og harv på kunstgresset. Jeg har i flere år hatt et samarbeid med Parkmaskiner og tester i år ut en ny harv med kost for å være mer effektiv på idrettsanlegg. Med en kostrekke bakerst på harven slipper du å kjøre egne runder bare med kost.

Brede 500/50R17 FL 693M BKT STEEL-dekk foran og Nokian Country King 620/60R26.5 bak sørger for lavere marktrykk på kunstgressbanen på Stabekks hjemmebane, Nadderud stadion. Foto: Lars Ovlien.

Komfortabel å kjøre

Fendt 211 P har både permanent firehjulsdrift og automatisert firehjulsdrift som kan kobles inn og ut ved hjelp av en knapp. Den regulerer innkoblingen av forhjulsdriften helt automatisk, avhengig av styrevinkel og kjørehastighet. Du får dermed svært god manøvrerbarhet, samtidig som du reduserer dekkslitasjen.
– Min erfaring tilsier at den trinnløse Vario-transmisjonen er ideell til denne typen arbeid. Fendt 211 P utfører enkelt og komfortabelt arbeidsoppgavene, og har samtidig god transporthastighet langs veien. Jeg vet det er mange som har savnet et alternativ av denne typen traktor, som både er sterk og anvendelig, men samtidig ikke har for stort marktrykk. Jeg er spent på erfaringene jeg kommer til å gjøre meg de nærmeste månedene. Tunge jobber som fresing krever hestekrefter, samtidig som jeg tror at Vario-transmisjonen kommer til sin rett, understreker Ekrehagen.

Fendt 211 P er perfekt til fjerning av snø på kunstgressbaner. Her kjører Ekrehagen på idrettsparken i Kongsberg med skjær fra Parkmaskiner. Det kan halvere arbeidstiden. Foto: Tor Mjøen.

Brede 500/50R17 FL 693M BKT STEEL-dekk foran og Nokian Country King 620/60R26.5 bak sørger for lavere marktrykk på kunstgressbanen på Stabekks hjemmebane, Nadderud stadion. Foto: Lars Ovlien.