Til toppen
Klargjør traktoren før våronna

Etter vinteren er traktoren gjerne full av salt og skitt. Sørg for å vaske traktoren godt med bra trykk der du skal ha trykk, men pass på at elektronikken ikke får vann i seg.

Klargjør traktoren før våronna

I overgangen fra vintersesongen til våronna er det viktig å klargjøre traktoren for å unngå driftsstans, øke levetiden, sikre en høyere annenhåndsverdi og unngå dyre reparasjoner. Serviceleder Birger Kildal hos Eiksenteret Jaren har noen gode tips på veien.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Det er mange gode årsaker til å klargjøre traktoren før våronna, spesielt hvis du har kjørt mye i vintersesongen. Skal du ha traktoren inn på service er det lurt å bestille time. Mange har traktoren stående på kontrakt til en spesifikk dato, og det er gjerne rundt den tiden vi har det som travlest, sier serviceleder Birger Kildal ved Eiksenteret Jaren.

Han gir sju gode råd om hvordan du kan klargjøre traktoren til sesongen, og dermed unngå driftsstans og sikre en best mulig totaløkonomi.

1. Vask

Etter vinteren er traktoren gjerne full av salt og skitt. Sørg for å vaske traktoren godt med bra trykk der du skal ha trykk, men pass på at elektronikken ikke får vann i seg. Dette er spesielt viktig bak på traktoren hvis du har kjørt med saltspreder. Husk å skylle med mye vann.

2. Smørepunktene

Etter at du har vasket traktoren må du ta en runde med fettpressa og oljekanna. Pass på at den har fått tørke først. Beveg på trege/fastrustede deler. Trekkstag og slingrestag kan ruste fast om vinteren. Hvis du ikke passer på kan det bli en omfattende jobb å rette på.

3. Lufttrykk

Mange øker lufttrykket om vinteren når de kjører mye på vei. Husk å senke ned til riktig lufttrykk for å redusere marktrykket ute på jordet under våronna.

 

4. Forstilling

Sjekk forstilling, styrekuler og oppheng. Kjører du med tunge skjær hele vinteren kan det gnage på styrekuler og oppheng. Ikke alle har tilgang til å løfte traktoren i fronten for å avlaste før smøring når det er kaldt ute. Her kan det være lurt å komme innom Eiksenteret.

5. Kontroller oljer og væsker

Sjekk at det er nok hydraulikkolje, girolje og motorolje, og at det ikke har kommet kondens i oljene. Vurder om du må skifte motorolje hvis motoren har gått mye på tomgang eller med høy belastning. Da soter den mye, og den holder ikke like lenge som normalt.

6. Sjekk filtere

Strør du mye eller har gått mye med grusing kan du oppleve tette luftfiltre. Det gjelder hvis du driver med kosting og børsting også.

7. Innvendig vask

Mange går ut og inn hele vinteren med salte bein. Da er det viktig å få saltet ut, slik at dette ikke blander seg med skitt og blir liggende slik at for eksempel gasspedalen ruster fast. Noen har egne sko stående inne i traktoren som de bytter til.