Tekst og foto: Lars Ovlien
– Mandelpoteten hører geografisk hjemme i fjellbygdene og er et produkt som gir oss en merverdi. Jeg jobbet i forsøksringen da NRKs Forbrukerinspektørene satte fokus på mandelpotetproduksjonen i Norge. Sammen med blant annet BAMA og Forskningsrådet ble det arbeidet målrettet med både volum og ikke minst kvalitet for å utvikle en merkevare fra fjellbygdene. I dag er mandelpotet den tredje største potetsorten i Norge, forklarer Harald Sve Bjørndal fra Sve gård i Vågå.
Totalt produserer de brutto i underkant av 3000 tonn i året, som de dyrker på vel 800 mål eid og leid jord i Vågå og Sel. Potetene er populære lokalt, men distribueres nasjonalt gjennom GH/BAMA. I tillegg til potetproduksjonen har de 180 vinterfôrede sauer.
– Turistnæringen i distriktet er dyktige til å koble landbruk med turisme. Potenee leverer vi til alt fra lokale hoteller og turisthytter til Arne Brimi og hotellet nedi gata her. Vi jobber kontinuerlig med å sørge for best mulig kvalitet og da må vi ha godt utstyr.
Solid traktor
I april 2020 fikk Sve gård sin nyeste Massey Ferguson på tunet. En MF 7719 S som blant annet skal brukes til å slepe Grimme potetsetter og potetopptaker.
– Det er den første traktoren med trinnløs transmisjon på gården, og når du først har kjørt med slik transmisjon vil du helst ikke kjøre noe annet, forklarer Ola Sve Bjørndal.
Sammen med broren Thor har 23-åringen lenge vært aktiv i driften av gården. Ola er glad i Massey Ferguson.
– Vi har en MF 382 som går noen timer i året. Den kjøpte far da han tok over sist på 90-tallet. I tillegg har vi en 2006-modell MF 6465, en 2008-modell MF 6480 og en MF 5610 fra 2012.
Eget brenneri
Da Harald høsten 2019 ble valgt til ordfører i Vågå måtte neste generasjon, den fjortende i rekken, ta større ansvar for driften av gården. Eldstemann Erik er brennerimester i Sve Gardsbrenneri.
– Mandelpoteten som sorteres ut på grunn av feil størrelse eller ytre kvalitetsfeil går til brennevinsproduksjonen. Slik utnytter vi ressursene best mulig. Også her drives det stadig produktutvikling. Vi prøver blant annet lokale krydderurter og dyrker kvann, johannesurt og malurt som vi smaksetter brennevinet med.
Tradisjonsrik skysstasjon
Sve gård ligger bare noen hundre meter fra sentrum av Vågåmo. Her var det Skysstasjon i mange år, og blant annet bodde kunstneren Erik Werenskiold her noen år da han skulle illustrere Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.
– Vi er opptatt av å ivareta tradisjonene her på gården, samtidig som vi må drive moderne og lønnsom produksjon for kommende generasjoner. Gjennom Eiksenteret Vinstra får vi god service av fagfolk som har peiling på det de driver med, og møter selgere som har god kunnskap om produktene sine, slik at vi har utstyr som fungerer når vi trenger det. Det er spesielt viktig om høsten, slik at ikke frosten tar avlingen. Og da må det være rødt, sier Ola Sve Bjørndal.