Skip to main content
Til toppen
Gullet kom hem

Jørn Hafslund ble verdensmester i ost med Fanaost, produsert på hjemgården utenfor Bergen. Foto: Marit Hommedal.

Gullet kom hem

Det ble gull til Bergen da Jørn Hafslund fra Ostegården gikk til topps i World Cheese Awards med sin Fanaost. Den kvalitetsbevisste bonden har sverget til Fendt siden 1992, og har akkurat fått en ny Fendt 211 med frontlaster hjem til gården.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Marit Hommedal

– Hverdagen har blitt snudd på hodet etter at jeg gikk til topps i oste-VM med Fanaost, forteller Jørn Hafslund fra Fana.

Etter at han vant World Cheese Awards på hjemmebane i november 2018 har ikke telefonen stått stille. Den hardtarbeidende bonden startet osteproduksjon i 2006 for å utnytte lokale råvarer, og produksjonen har vokst jevnt og trutt siden.

– Jeg er glad i ost, spesielt i franske typer, så vi begynte med å lage Camembert og Brie. Neste prosjekt var Fanaost, som er basert på en modifisert Gouda-oppskrift. Jeg var vel ikke helt klar over hvor vanskelig det er å lage kvalitetsost da vi startet.

Begynner med råvarene

Som med alle gode produkter starter Fanaosten med råvarene. I dette tilfelle hva kyrne på gården spiser.

– Vi har mye gammel eng, og dyrker alt fra 12 til 14 grassorter. Det som andre kaller ugras kaller vi gjerne krydder, humrer Hafslund.

Det går 10 liter melk til én kilo ost, og det nytter ikke å lage gull av gråstein.

– Selve ysteprosessen, og ikke minst lagringen, spiller inn. Vi begynte for alvor å lagre Fanaost i 2014. Ost vinner seg jo generelt på lagring, selv om vi i Norge ofte spiser den opp med en gang.

VM-gull er ikke den første utmerkelsen til Fanaost. I 2017 vant den gull i NM i Gårdsost. Etterspørselen har det da heller ikke vært noe å si på.

– Vi har bare noen få ostehjul igjen til trofaste kunder, resten er dessverre utsolgt. Planen vår er å øke kapasiteten til neste år, men det tar tid å lage god ost.

Det gjelder å ha kvalitet i alle ledd. Verdensmester Jørn Hafslund kjøpte sin første Fendt i 1992, og fikk nylig en ny Fendt 211 med frontlaster inn på tunet. Foto: Marit Hommedal.

Sverger til Fendt

I tillegg melkekyr driver Hafslund med produksjon av smågnagerhøy til dyrebutikker om sommeren, og med brøyting om vinteren. Arbeidet utføres med Fendt-traktorer fra Eiksenteret Bergen.

– Jeg kjøpte den første Fendt-en i 1992, det var en demokjørt Fendt 275 SA. Så kjøpte vi en ny Fendt 209 i 1998, og deretter en Fendt 211 i 2010. Nå i høst har jeg fått en ny Fendt 211 med frontlaster på gården, forteller han.

Han har også en skiveslåmaskin han slår cirka 180 mål gras med.

– Vi tørker vel cirka 100 dekar av førsteslåtten på låven, og resten blir til rundballer. I andreslåtten går alt til rundballer. Vi river rundballene med en Serigstad silorive før vi fôrer ut.

Riktig størrelse

Gården til Hafslund er bakkete og jordlappene er små, ikke uvanlig for gårder på Vestlandet. Da trengs det en liten og smidig traktor tilpasset terrenget. Fendt 200-serien er som skapt for slike forhold, med opptil 111 hk motor, lav vekt og mulighet for ekstra komfort for en enklere arbeidsdag.

– Fendt er fantastiske traktorer. Jeg har vært gårdbruker hele livet, og det Fendt har stappet inn i traktorene sine er jo akkurat det vi ønsker oss her på Vestlandet. Trinnløs Vario-transmisjon, lavt tyngdepunkt, samt lett og god sving. Det lave tyngdepunktet er viktig så de ikke velter, og jeg velger små traktorer så de går lett på myrene.

Får god hjelp

Samarbeidet med Eiksenteret Bergen har fungert utmerket hele veien.

– Den gode kvaliteten gjelder både traktor og redskap. Vi har kjøpt møkkavogn, siloriver, slåmaskiner og alt annet hos Eiksenteret. De har stilt opp for oss hele veien og har helt fantastisk service. En gang kjørte jeg ut med salting en fredag kveld etter åtte, og fikk problemer i snøføyken. De var der i løpet av en halvtime og hjalp meg i gang igjen.

Så skader det heller ikke med god annenhåndsverdi.

– Fendt er kanskje dyr i innkjøp, men du må tenke både på annenhåndsverdi, driftskostnader og nytteverdi for å se den egentlige kostnaden. Da mener jeg vi har valgt riktig når vi kun handler på Eiksenteret, sier Hafslund.

Stadig utvikling

Egentlig hadde 64 år gamle Hafslund tenkt å cruise inn til pensjonisttilværelsen, men slik ble det ikke.

– Gullet i VM var vel dråpen som fikk neste generasjon til å ville ta over. Jeg jobber nå for å utviklet dette best mulig for barna. Magnus, den yngste sønnen min, jobber allerede fulltid på gården. Jørgen er elektriker i Nordsjøen, men bidrar så mye han kan. Datteren min Merethe har ikke helt bestemt seg ennå, forteller han.

Han er opptatt av å samarbeide med andre norske osteprodusenter.

– Det er mange muligheter, bare vi trekker sammen. Norge har alle forutsetninger for å produsere ost i verdensklassen, med gode råvarer og dyktige fagfolk. Da må vi rett og slett hjelpe hverandre å bli gode, understeker oste-verdensmester Jørn Hafslund.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lenker
Min side