Skip to main content
Til toppen
– GPS er et fantastisk verktøy

Snorre Forsbakk fra Fauske er rett og slett litt overrasket over hvor bra Fendt er. Foto: Helge Simonsen.

– GPS er et fantastisk verktøy

Etter noen år i annen jobb tok Snorre Forsbakk fra Fauske opp igjen jobben som landbruksentreprenør sommeren 2018. Til årets sesong investerte han i en toppspesifisert Fendt 724 med AutoGuide RTK og angrer ikke ett sekund.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Helge Simonsen

– Jeg driver egen gård, men ikke i noe større omfang enn at jeg har et par hundre sauer. Fram til i fjor jobbet jeg ved siden av, men til sommeren 2018 startet jeg som landbruksentreprenør, og det har dratt på seg litt, forklarer Snorre Forsbakk fra Fauske.

Etter å ha prøvekjørt en Fendt 516 med GPS som han lånte fra Eiksenteret i Bodø forrige sesong, bestemte han seg i løpet av vinteren for å investere i en toppspesifisert Fendt 724 med VarioGuide RTK. Det er en lettkjørt og drivstoffsnål traktor med 246 hk og teknologiske detaljer som gjør hverdagen både mer effektiv og behagelig.

– Jeg har pløyd og sådd noen hundre mål og presset vel tre tusen rundballer, og må jo si at Fendt rett og slett er fantastisk. De har tenkt på alt, og det er bare artig å kjøre.

VarioGuide automatiske sporfølging med RKT-signaler kan gi opp til 10 prosent bedre arealdekning, avhengig av arbeidsbredden.

– GPS er et fantastisk verktøy. Jeg registrererte yttergrensene med navn på de fleste skiftene i vår, og det gjør det utrolig enkelt å komme tilbake for å så, gjødsle eller slå gras. Traktoren kjenner igjen skiftet når jeg kjører inn på det, og henter fram lagrede data inkludert kjørelinjer og areal, forklarer Forsbakk.

Du kan lagre flere ulike kjørelinjer pr skifte dersom det er ønskelig, og du kan også opprette mange forskjellige typer kjørelinjer etter behov.

– Der du kjører flere ganger etter samme kjørelinjen ser du helt tydelig at den oppgitte presisjonen på +/- 2,5 cm er korrekt. Det er helt fantastisk så presis den er.

Med GPS og automatisert styring blir hverdagen mye mer effektiv for Forsbakk. Foto: Helge Simonsen.

 

Både traktor og det meste av redskapen er kjøpt hos Eiksenteret Bodø.

Eiksenteret i Bodø har i alle år vært helt suverene til å stille opp når det har vært nødvendig, og jeg er svært fornøyd med dem som leverandør. Når de i tillegg har traktorer og redskap av topp kvalitet er valget enkelt. Dette er den tredje nye traktoren jeg har kjøpt hos dem siden 2002, og det blir nok neppe den siste.

Med GPS og automatisert styring blir det mye mer effektivt. Du kan velge mellom ulike satellitter og Fendt kan bruke alle relevante korreksjonssignaler. 

– Jeg pløyer med GPS og kjører etter med en He-Va TipRoller med sloddeplanke uten å måtte tenke på hvor jeg kjører. Det blir ikke noe overlapp med såmaskinen heller. Grasslåing går som en drøm og når jeg kommer tilbake for å presse rundballer ligger alt i rette og fine rader. Jeg har ikke regnet på det, men det er klart at besparelsen er stor tidsmessig.

Oversikten får han opp på Vario-terminalen inne i førerhuset.

– Jeg ble rett og slett litt overrasket over hvor bra Fendt er. Når jeg først har investert i så bra utstyr ser jeg på muligheten for å utvide og ta på meg enda mer jobb neste år, sier Forsbakk.

Forsbakk har full oversikt over utstyret på Vario-terminalen inne i førerhuset. Foto: Helge Simonsen.
Lenker
Min side