Tekst og foto: Lars Ovlien
– Leirjorden her på Romerike er godt egnet for redusert jordarbeiding. Jeg ble interessert da jeg studerte på Ås, og har drevet med det i 30 år. De siste 20 årene har jeg hatt et eget felt der jeg gjør avlingsregistreringer sammen med Norsk Landbruksrådgiving. Jeg har hele tiden hatt med fokus på økt moldnivå i topplaget, forklarer Lars Kjuus.
Han jobber til daglig hos Norsk Landbruksrådgiving og er kjent som en kapasitet på nettopp redusert jordarbeiding. På familiegården dyrker han korn, og han bruker HE-VA Triple-Tiller stubbharv rett etter innhøsting for å kjøre halm ned i jordsmonnet.
– Erfaringene mine er at du kan få like gode eller bedre avlinger med redusert jordarbeiding. Mer organisk materiale er viktig for jordas fruktbarhet. Derfor jeg også i lang tid brukt fangvekster. Der jeg ikke har fangvekster harver jeg rett etter innhøsting for å blande halm og jord. Halmen brytes ned og er med på å tilføre organisk materiale.
Prisgunstig alternativ
– Jeg hadde en gammel stubbharv fra 1990, men var på jakt etter noe med bedre planeringsevne etter tindene, slik at det ble jevnere og klart til å sås rett etterpå, forklarer Kjuus.
Triple-Tiller har tre rekker med harvetenner som gir god oppharving, taggede skåler som sikrer at jordoverflaten blir jevn og en etterharv som jevner ytterligere ut til slutt.
– Stubbharver er bygd med en tindeavstand som tilsier at du bør ha en arbeidsdybde på 10-12 cm. HE-VA Triple-Tiller er et prisgunstig alternativ, og jorda ser ikke forskjell på stål.
Kjuus prøver å ha høstkorn på halvparten av arealet, og trenger en harv som tåler mye halm, slik at han kan så rett etterpå.
– Flere av disse harvene kan påmonteres vingeskjær i stedet for vanlige spisser om du ønsker full gjennomskjæring som en del av ugraskampen, eller om du vil bryte av den kapillære vannledningsevnen til jorda for å få den til å tørke opp. Hittil har jeg benyttet meg av vanlig vanlige spisser.