Skip to main content
Til toppen
Fendt Katana - fremtidens grasproduksjon

Katana er fremtidens grasproduksjon

Fendt Katana - fremtidens grasproduksjon

Om bøndene som satt opp hesjer for å tørke høyet for 80 år siden i Steinkjer, hadde sett kapasiteten til Fendt Katana-en som ble igangkjørt hos Morten Brørs på Mære landbruksskole i sommer, ville de nok ikke trodd sine egne øyne. Den enorme kapasiteten, kvaliteten på fôret og størrelsen på maskinen viser sterke kontraster og stor fremgang i landbruket i Norge.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Selvgående snittere har vært vanlig nedover i Europa i mange år, og vi har sett en og annen her i landet også, men det er først de seneste årene de har kommet for fullt i Norge. Flere og flere bønder ser gleden og økonomien i det å investere i en slik maskin. Fôret kan høstes raskere, får en jevnere kvalitet og samholdet som blir i et høstelag kan også gi noen fordeler, forteller Even Enger, produktspesialist for Fendt redskap hos Eikmaskin. 

De første Fendt Katana-ene ble levert fra Eiksentrene i Norge i 2023, og setter standarden for moderne grasproduksjon. Med sitt moderne design, komfort, snittkvalitet og serviceapparat fra Eiksenteret, blir Fendt Katana førstevalget for bønder som ønsker å ta sin grasproduksjon til et nytt nivå.

-    Jeg har kjørt snitter tidligere, men når vi nå skulle bytte, falt valget på Fendt Katana. Jeg har handlet av Eiksenteret i en årrekke og har vært svært fornøyd med produktene og oppfølgingen fra dem. Så langt har oppfølgingen på Fendt Katana-en vært like bra som man forventer fra Eiksenteret, forteller Morten Brørs.

Morten har gått til innkjøp av den nye Fendt Katana 650. Maskinen, sammenliknet med sin forgjenger, har opptil 21% mer effekt takket være den 6-sylindrede MTU steg 5 motoren som yter hele 650 hk. Maskinen er også utstyrt med intelligent kontrollert 4WD. Den flytter vekta over på de hjulene som er lengst ned i bakken og sørger for at du kommer deg frem i de mest krevende forholdene, men samtidig tar vare på grasstorva selv i bratte bakker. 

-    Den nye Fendt Katana 650 virker å være en svært gjennomtenkt maskin. De har funnet smarte løsninger på mange av utfordringene andre snittere har hatt, både når det kommer til sjåføren sin komfort, samt resultatet på foret, forteller Morten.

Fendt Katana 650 er designet for lange dager, og i hytta vil enhver som har kjørt en Fendt traktor kjenne seg igjen. Mye av teknologien og utformingen er lik som på traktormodellene, noe som gjør “overgangen” til snitter mindre enn om man skulle byttet til et annet merke. 

-    Å kjøre snitteren er litt som å kjøre en traktor med Vario-transmisjon. Ting går veldig sømløst, og kontrollene er veldig intuitive. Så klart tar det tid å venne seg til å kjøre en maskin som dette, men så langt synes jeg det går veldig bra, forteller Morten.

En ny hverdag med Fendt Katana 

Snittere har lenge vært vanlig i det mer sørlige Europa, men det er først de siste årene snitterne for fullt har kommet til Norge. Så hvilke fordeler har egentlig en snitter, og for hvem lønner det seg å bytte ut lessevogna eller pressa?

-    Snitter og herunder Fendt Katana er ikke en løsning som vil passe for alle brukene vi har i Norge. Lessevogn og rundballepresser vil fortsette å ha sin plass i det norske landbruket i tiår fremover, men det er fortsatt flere som kan dra nytte av å legge om produksjonen i den ene eller andre retningen. Jeg ville startet med å ta kontakt med din lokale NLR rådgiver og i samarbeid med dem ta en gjennomgang av din høstelinje, sier Even Enger.

Norge er et land med variert landskap, som også gjenspeiler seg på gårdene. En løsning som passer for en, vil ikke naturlig passe for “kollegaen” et time lenger nord eller sør. Derfor er det viktig å finne utstyr som er optimalisert for bruket man har.

-    Fendt Katana gir et overlegent snitte resultat av fôret, det er helt klart en av de største fordelene. Den jevne snittekvaliteten er i en egen klasse, både sammenliknet med andre snittere, men også om man ser overgangen fra ei lessevogn eller rundballepresse til Fendt Katana. Så om man har størrelsen og arealet som kreves for å holde en Fendt Katana i drift, vil investeringen helt klart lønne seg, forteller Even.

Fendt Katana har en enorm kapasitet, noe som gjør at innhøstingen skjer mye raskere enn med andre metoder. For de med store arealer vil derfor en snitter kunne effektivisere hele innhøstingen, og gi mulighet for å utvide arealene sine eller ta på seg leiekjøring.

-    Vi ser at flere av de som kjøper Fendt Katana har egne store gressarealer, og i tillegg planlegger å ta på seg leiekjøring. En Fendt Katana er også en maskin som passer fint å gå til innkjøp av sammen med omkringliggende nabogårder. Da kan man samkjøre innhøstingen og øke fôrkvaliteten samtidig, forteller Even.

Fendt Katana er en maskin vi kommer til å se mer og mer av i Norge i årene som kommer. Med økt komfort, effektivitet og forkvalitet gir Fendt Katana bønder med de rette gårdene og arealene muligheten til å ta driften sin til det neste nivået.

Fendt Katana - fremtidens grasproduksjon

Snittere har lenge vært et vanlig syn i utlandet, men har nå også blitt mer og mer vanlig i Norge. En snitter gir deg muligheten til å dekke et større område på kortere tid, og dermed produsere mer fôr i løpet av sesongen.

-    Jeg ser frem til å bruke Fendt Katana i årene som kommer. Førsteinntrykket er veldig godt, ikke bare på maskinen, men også på oppfølgingen fra Eiksenteret. Når man kjøper en maskin som dette, er det å føle seg trygg på serviceapparatet og selgeren alfa og omega, forteller Morten Brørs.

Fendt Katana setter en ny standard for snittere, ikke bare i Norge, men på verdensbasis. Fendt leveres med komfort, kontroll og effektivitet som man forventer av en Fendt. Sjåføren sitter godt i et førerhus man kjenner igjen fra andre Fendt-maskiner, har god oversikt og mer enn nok kraft til å arbeide effektivt. Fendt Katana 850 har den største høstesylinderen på markedet med en diameter på 720 mm. Den store diameteren på sylinderen med sin høye svinghjulsmasse sikrer veldig jevn kjøring og øker førerkomforten. Valgfrie høstesylindere med 20, 28 eller 40 kniver er tilgjengelige for høstmaskinen. Disse dekker høstelengder mellom 2,6 og 41,4 mm.

En annen viktig funksjon er det optimerte avlingsflytet, som har en betydelig innvirkning på maskinens gjennomstrømning og høstekvalitet. Når avlingsflytet ble utviklet, var fokuset på en jevn matingsflyt ved høye gjennomstrømninger og samtidig minimale kraftkrav. I tillegg er Kemper 490plus-skjærehodet med en arbeidsbredde på 12 rader tilgjengelig for Fendt Katana. Med dette skjærehodet blir maskinens fulle kraft fullt utnyttet, og høstevinduene er optimalisert.

Samlet sett er Fendt Katana en kraftig og effektiv løsning for norske bønder som søker å øke produktiviteten og lønnsomheten i deres landbruksoperasjoner. Med sin høye ytelse, robusthet og rekke funksjoner designet for å forbedre effektiviteten dekker Fendt Katana behovene til bønder som ønsker å øke produksjonen sin.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side