Skip to main content
Til toppen
Fendt 942 - en skikkelig jentetraktor!

Karoline Løkeberg trives best i førersete på store maskiner

Fendt 942 - en skikkelig jentetraktor!

Landbruket har lenge vært et mannsdominert yrke, men de siste årene har fler og fler kvinner fått øynene opp for landbruksyrket. En av disse er Karoline Løkeberg på Løken i Aurskog-Høland. Her drifter hun og hennes far, Knut Løkeberg, 3700 mål i samdrift med Vidar Evenby.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Det var i forbindelse med at korona slo inn at jeg begynte å engasjere meg mer aktivt i drifta. Da hadde jeg plutselig en del ledig tid, og fant ut at det hadde vært gøy å vært mer delaktig i gårdsdrifta. Det resulterte i at jeg bestemte meg for å ta over gården på sikt, forteller Karoline Løkeberg.

Karoline er den yngste av to søstre, men det har allerede blitt bestemt at det er Karoline som skal ta over driften.

-    Når jeg først begynte å engasjere meg i drifta her, fant jeg fort ut av maskiner og landbruk er utrolig morsomt. Det kan jo se veldig vanskelig og skremmende ut, men når man først får satt seg inn i det er det veldig overkommelig. Jeg tror flere jenter hadde valgt landbruksyrket om de bare hadde blitt sluppet til eller tørt å engasjere seg mer. Man må ikke være redd for å gjøre noen feil, smiler Karoline.

I tillegg til de 3700 målene, har Karoline og Knut også et stort fjøs med kalkuner på gården. På spørsmål om størrelsen på drifta og fremtiden, holder Karoline alle muligheter åpne.

-    At jeg vil ta over er jeg sikker på, men om jeg vil drive på den skalaen vi gjør i dag har jeg ikke bestemt meg for. Kombinasjonen av kornproduksjon og kalkun er veldig fin, men det er mulig jeg gjør det i mindre skala i fremtiden, forteller Karoline.

Til vanlig jobber Karoline med å kjøre skogsmaskin, så forkjærligheten for maskiner strekker seg ut over kun traktorkjøring.

-    Utenom gårsdrifta jobber jeg med å kjøre skogsmaskin, og det er en jobb jeg trives utrolig godt med. Å kunne være ute i skogen, samtidig som man kjører store maskiner er jo drømmen, forteller Karoline og smiler.

Med lange dager i maskinen både på jobb og på gården, blir det viktig å finne gode og effektive arbeidsmetoder.

-    Etter en lang dag i skogsmaskinen er det ikke alltid man har like lyst til å dra ut på jordet, så da hjelper det veldig å ha en komfortabel og effektiv traktor. Jeg kjører stort sett en Fendt 942 Gen6, og den er utrolig komfortabel. Jeg sitter godt, har god utsikt og hytta er støysvak så man kan sitte og høre på musikk, sier Karoline.

Stortrives med FendtGuide

Presisjon og selvkjøring er noe flere og flere bønder har fått øynene opp for, og Karoline er ikke noe unntak. Autostyringssystemet FendtGuide, gjør ikke bare hverdagen enklere - men sparer også driften for unødige utgifter.

-    Jeg er utrolig fornøyd med autostyringa på Fendt. Man legger enkelt inn jordet man er på, trykker på Go også finner traktorene en kjørelinje. Man hadde aldri klart å holde den presisjonen vi gjør her uten autostyring. Systemet gjør jo selvfølgelig timene i hytta mer komfortable enn om man skulle kjørt manuelt, men innsparingen på diesel, såfrø, gjødsel og sprøytemidler er like så viktig. Siste tallet jeg hørte var en innsparing på 10% når man kjører på autostyring på en gård over 1300 mål, forteller Karoline.  

Fendts autostyringssystem bruker avanserte satellittnavigasjonssystemer samt en rekke sensorer for sporing og styring av maskinen. Med det innebygde FendtGuide-systemet kan landbruket oppnå svært presise sporfølgings- og styringsmuligheter, ned til noen få centimeter. Systemet lar operatører lagre og gjenbruke arbeidslinjer og veier, noe som sparer tid ved repeterte oppgaver. Det kan også tilpasses for å jobbe med ulike arbeidsbredder og implementer, noe som gir større fleksibilitet og effektivitet.

Fordeler med FendtGuide

1.    Økt effektivitet: Ved å automatisere styringen, kan landbruksmaskinene operere kontinuerlig uten behov for manuell inngripen. Dette kan øke effektiviteten og redusere arbeidsbyrden for føreren.
2.    Økt presisjon: Autostyringssystemer tillater mer nøyaktig styring enn hva som er mulig med manuell styring, noe som kan redusere overlapping og  glipper på jordet. Dette kan også føre til mer effektiv bruk av innsatsfaktorer som frø, gjødsel og drivstoff.
3.    Redusert belastningen på fører: Ved å fjerne behovet for kontinuerlig manuell styring, kan Fendts autostyringssystem redusere belastningen på føreren og forbedre sikkerheten.
4.    Sporbarhet og dokumentasjon: Autostyringssystemer kan registrere og lagre data om hva som utføres på jordet, noe som kan brukes for dokumentasjon og for å forbedre fremtidige operasjoner.

Fendt 900 Gen7

Fendt 900-serien har lenge vært et flaggskip for Fendt, og med Gen7 utgaven av Fendt 900-serien har en allerede god traktor blitt enda bedre.

-    Fendt 900 Gen7 er bygd rundt føreren. Man har tatt utgangspunkt i det beste fra Gen6 modellene og lagt til funksjonene og løsningene bøndene selv ønsket seg. Resultatet har blitt en moderne traktor, med svært god komfort, kvalitet og driftsikkerhet, forteller Jørgen Skjelin, produktsjef for Fendt hos Eikmaskin.

Det er ikke bare inne i hytta Fendt 900 Gen7 leverer. Under panseret finner vi en 6-sylindret, 9.0 liter motor, kjent for sin pålitelighet, holdbarhet og imponerende kraft. Den har en effekt fra 296 til 415 hk, avhengig av modellen. Motoren er også utstyrt med en effektiv SCR-teknologi for å redusere utslipp, noe som gjør traktorene mer miljøvennlige.

Både kjøring langs veg og på jordet blir også mer komfortabelt med Fendt 900 Gen7s VarioDrive, en kontinuerlig variabel transmisjon, som gir optimal kraftoverføring under alle forhold. Traktorene har også Fendts VarioGrip dekktrykkreguleringssystem, som tillater justering av dekktrykket for å forbedre trekkraft og redusere jordkompresjon.

Fendt 900 Gen7 representerer en ny æra i landbruksteknologi. Med sin avanserte teknologi, imponerende ytelse og fokus på brukerkomfort, er disse traktorene designet for å møte de moderne bøndenes behov. De er et bevis på Fendts kontinuerlige forpliktelse til innovasjon og kvalitet. Med Fendt 900 Gen7 kan bønder se frem til en mer effektiv, produktiv og behagelig arbeidsdag på gården.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side