Skip to main content
Til toppen
Er redskapene klare til våronna?

På Eiksenteret Furnes viser vi deg tips til hva du bør sjekke over før våronna på redskapen din.

Er redskapene klare til våronna?

Vi er klare for vår og sommer, men er maskinene dine? Eikmaskins produktspesialister gir deg råd om innstillinger og klargjøring til våronna.

Tekst: Tun Byrå | Video: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå

Hvorfor ikke gjøre det til en fin rutine å gå over maskinene og redskapene dine i god tid før de skal ut på jordet? Små justeringer kan nemlig gjøre store utslag. Her får du tips om gjødselspreder, plog og såmaskin.

Jevn gjødselspredning

Snart er vi inne i sesongen for gjødsling av åker og eng. 

Produktsjef Ole Jørgen Baarlid har noen tips til deg for kontrollpunkter for gjødselspreder:

1.    Riktig påmontering av spreder på traktor: Likt lufttrykk i alle dekk, lik høyde på trekkstenger på begge sider og lett justerbart toppstag. 
2.    Korrekt høyde over bakken. Dette finner du i spredetabellen for den aktuelle sprederen. 
3.    Riktig vinkling på sprederen. Bruk et vater som har en vinkelmåler. 
4.    Finn viktig gjødseldata gjennom Amazone mySpreader appen. Her finner du informasjon om innstillinger i forhold til gjødseltype og spredebredde. Du kan også opprette en egen profil for den gjødselsprederen du har. 
5.    Hold jevn kjørehastighet og lik kjøreavstand for å sikre jevn gjødsling. 


Klargjøring av plog 

Pløying er en kostbar jordbearbeiding som krever mye tid og energi. Derfor er det viktig at du stiller inn plogen optimalt slik at du får et best mulig resultat. 

— Før vi går i gang med innstilling av plogen kan det være lurt å sjekke om du har eventuelle slitedeler som bør byttes ut. Da kan det være lurt å bestille og bytte disse nå i god tid før våronna, sier Tormod Hammer, teknisk servicespesialist hos Eikmaskin. 

Nye slitedeler får du bestilt hos ditt nærmeste Eiksenter

Se her hvordan du stiller inn plogen:

Sjekkliste for klargjøring av plogen: 

1.    Sjekk lufttrykk i dekk. Dette avhenger av dekktype og belastning, men det aller viktigste er at det er likt på begge sider. 
2.    Trekkstenger har lik høyde. Bruk et målbånd og mål avstand fra senter til senter på øvre og nedre bolt på løftestaget. 
3.    Forploger justeres til ⅓ av pløyedybde. Det er tommelfingerregelen. 
4.    Dybdehjulet har lik høyde på begge sider. Her bruker vi en rettskive og måler avstand fra skjær til dybdehjulet. Viktig å måle begge sider, ikke bare kopiere innstillingen fra den ene siden til den andre. 
5.    Juster plog så den vender like mye til begge sider. Før man kan gjøre det må man sørge for at traktoren står i vater. 
6.    Smør alle punkter før du drar ut på jordet og gjør resten av innstillingene. 

Såing og etablering 

En riktig innstilt såmaskin er viktig for god oppspiring. Går noe galt her kan det være vanskelig å rette det opp senere i vekstsesongen. Følg Ole Jørgen sin sjekkliste her: 

1.    Gå over såmaskinen og smør alle lager og kjeder. 
2.    Pass på at såmaskinen går horisontalt med bakken. 
3.    Gjør en dreieprøve. I henhold til det som står i instruksjonsboka på såkorn og gjødsel. Ta utnytte av den praktiske informasjonen som er å finne der. 
4.    Sjekk dybde på både såkorn og gjødsel når du skal ut og kjøre på jordet. Våg å grave litt i jorda og kontroller at sådybden på såkornet er 3-4 cm og gjødselen 5-7 cm.  
5.    Sjekk at gjødselmengde og såkornmengden stemmer overens når man begynner å kjøre på jordet. 

Med disse tipsene for våronna ønsker vi i Eiksenteret deg god gjødsling og såing, og lykke til med pløyinga!

Lenker
Min side