Skip to main content
Til toppen
En traktor for alle dager

Kjetil Olstad fra Åmli i Aust-Agder er godt fornøyd etter å ha kjørt Fendt 313 Vario i litt over ett år. Den sterke og kompakte traktoren passer godt til et bredt spekter arbeidsoppgaver. Foto: Elisabeth Grosvold.

En traktor for alle dager

Åmli-bonden Kjetil Olstad bruker Fendt 313 Vario som allroundtraktor på gården. Med mye krefter, lav egenvekt og høy komfort takler den alle oppgaver, både ute på jordet og langs veien, fra rundballepressing om sommeren til snøfresing om vinteren.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Elisabeth Grosvold

– Jeg har cirka 200 vinterfôrede sau og 12 ammekyr. I tillegg dyrker jeg gras til dyra, og sammen med en nabo har jeg en del leiejord der vi dyrker korn og gras til blant annet hest. Om vinteren tar jeg på meg snekkeroppdrag og er tilkallingshjelp ved brøyting, forklarer Kjetil Olstad fra Åmli i Aust-Agder.

Han var bare 21 år gammel da han overtok familiegården Negard fra en onkel og en tante som ikke hadde barn selv.

– Det er noen fordeler med å overta rett etter landbruksskolen. Du har gjerne mer overskudd, energi og pågangsmot, og det er jo en fordel på et gårdsbruk, sier han.

Lettkjørt traktor

Før jul i 2018 investerte Olstad i en ny Fendt 313 Vario Profi og frontlaster fra Ålø med veiefunksjon. Traktoren har en 4,4 liters motor på 138 hk og VisioPlus førerhus.

– Det er min første Fendt. Først og fremst er den passe stor til mitt bruk, som er alt av gårdsarbeid. I sesongen blir det mye rundballer. Vi slår cirka 1500 mål i året og Fendt 313 har bra effekt i forhold til vekten, noe som er en stor fordel her hvor det er en del bæresvak jord. Veieenheten på frontlasteren er praktisk når jeg lager hestefôr, forklarer han.

– Jeg lånte en Fendt 313 fra Eiksenteret Rykene og fikk prøvekjøre den en ukes tid. Den ga et godt inntrykk. Ikke minst er Vario-transmisjonen behagelig og fin å kjøre med, spesielt når jeg freser snø. Derfor bestemte jeg meg ganske fort for å kjøpe den. Hytta er oversiktlig og fin og Vario-terminalen er enkel å bruke.

Allroundtraktoren

Fendt 313 Vario Profi har ekstra komfort som kommer godt med i hverdagen.

– Jeg har hatt fjæring på framakslingen før, men her er det på hytta også. Det merker jeg godt når jeg kjører langs vei og ute på jordet. Drivstoffeffektiviteten er bra også. Siden den går i 40 km/t kan sønnen min Magne på 15 år kjøre den også, og han er kjempefornøyd.

Servicen fra Eiksenteret Rykene har vært viktig.

– Jeg har fått god oppfølging av Vidar Dalen og de andre på Eiksenteret. God kontakt med serviceapparatet er viktig og gir trygghet. Når jeg i tillegg føler jeg har fått en mer effektiv hverdag har valget av Fendt 313 Vario vært riktig for meg, sier Olstad.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING

Lenker
Min side