Skip to main content
Til toppen
En enklere hverdag med Massey Ferguson

Selv på trange veier kommer MF4710M enkelt frem.

En enklere hverdag med Massey Ferguson

Det er mange bønder og småbrukere rundt om i Norge som har en drøm om ny traktor og redskap. Men for mange blir det med drømmen, da man ofte ser investeringen som for stor. Men en ny moderne traktor kan tilføre hverdagen til en bonde svært mye. Ikke bare blir hverdagen enklere gjennom at utstyret er i orden og komforten er god, men sikkerheten i en moderne traktor kombinert med moderne redskap er langt bedre enn på eldre traktorer.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Sauebonde Christian Bjørtomt er nettopp en av dem som har gått med en drøm om å bytte ut den gamle traktoren med en ny. Gjennom sommeren har han derfor fått låne en Massey Ferguson 4710M kombinert med en MF DM 255P slåmaskin og en MF RK 1-Rotors samlerive.

-    Jeg har en far som alltid har vært fan av gamle traktorer, så det er jo det jeg har vokst opp med. Personlig har jeg de siste årene fått et større og større ønske om å oppgradere til en moderne traktor. Det hadde vært veldig behagelig å komme seg gjennom slåttonna uten at noe ryker, samt det å ha et godt varmeapparat på vinterstid hadde vært en velkommen luksus, sier Christian med et smil. 

Christian driver sammen med sin far Ulf, gårdsbruket Øvre Rognstad Gård. For tre år siden kjøpte de til nabogården, og har nå cirka 90 mål med gras. Graset bruker de til å fore sine 50 vinterfora spælsauer. 

-    For oss har jo gården alltid vært en hobby. Det er ikke noe vi lever av, men et sted man prøver å koble av når man ikke er på jobb. Dette er jo en familiegård, så for meg betyr det veldig mye å ta vare på gården, og kunne sette den i litt og litt bedre stand for hvert år som går. Sammen med fadern har vi kjøpt til nabogården, noe som har gjort at vi nå har dobbelt så mye gras og skog og jeg merker nå at nytt utstyr kunne kommet ekstra godt med, forteller Christian. 

Christian har derfor gjennom sommeren fått låne helt nytt utstyr fra Massey Ferguson. Traktoren, slåmaskinen og riva han har fått låne er enkelt og moderne utstyr, som løser utfordringene bønder på mindre gårdsbruk står overfor i hverdagen.

MF 4710M - en moderne arbeidshest

Traktoren Christian har fått låne gjennom sommeren er en MF4710M. Traktoren har en AGCO Power 3-sylindret motor som yter hele 100 HK, kombinert med en 12x12, Dyna 2 girkasse. 

-    Hvis jeg skulle oppsummert traktoren med en setning måtte det blitt; en enklere hverdag. Det å komme hjem fra jobb, og sette seg inn i en ny og moderne traktor har vært en større oppgradering enn jeg hadde sett for meg. Å kunne sitte behagelig, ha aircondition, bruke kløtsjfritt vendegir og kraftig hydraulikk har stor innvirkning på hvor lettvint det er å gjennomføre oppgavene som må gjøres. Så klart får jeg utført arbeidet med de gamle traktorene jeg har fra før, men tiden jeg sparer og den økte komforten med å bruke en ny traktor har virkelig overrasket meg, forteller Christian. 

Massey Ferguson 4710M er en kompakt og enkel traktor, som har enkle og driftssikre løsninger. En moderne og ergonomisk utformet hytte sørger for at føreren sitter godt selv på lange dager. Dyna 2 girkassen kombinert med vendegir gjør også traktoren enkel å betjene. Vendegiret kan benyttes uten å trykke inn kløtsjen, og girskift kan enkelt gjøres ved å trykke på kløtsj-knappen som sitter på girspaken. Dette gjør at man slipper å bruke venstrebeinet til å kløtsje. 

-    Jeg skal ærlig innrømme at det var en tilvenningsprosess å legge fra seg kløtsj-beinet når man skulle gire, men det gikk seg fort til. Kløtsjknappen sitter enkelt til på girspaken, så det ble veldig naturlig å bare trykke inn den når man skulle gire. Dette er en funksjon jeg ikke så gleden av, før jeg faktisk fikk prøvd den i bruk en stund. Girskiftene blir mer sømløse, og man kan sitte mer komfortabelt i sete, når man ikke må bruke venstrebeinet på kløtsjen hver gang man skal gire, sier Christian.

Alle utgavene av Massey Ferguson 4700M serien leveres med den mekanisk synkroniserte 12x12, Dyna 2 girkassen. 

-    Traktoren har imponert meg som en moderne traktor med enkle løsninger. Dette er ikke en traktor med masse skjermer og synlig elektronikk, men en traktor med enkel betjening. Hydraulikken betjenes enkelt med tre spaker på høyre hånd, og lasterspaken sitter enkel plassert på høyre hånd. Betjeningen er noe man kan kjenne igjen fra eldre traktorer, men hvor sømløse og behagelige de er kan ikke sammenliknes. Presisjonen man har på lasterspaken og på hydraulikk-kontrollen er som i enhver annen moderne ny traktor, forteller Christian.

Easy Shift-knapp på girspaken, kløtsjfunksjon på bremsepedalen, ergonomisk utformet betjening på høyre hånd og sømløs hydraulikk er funksjoner enhver bonde kan sette pris på. Men også traktorens størrelse, er noe som kommer godt med i det norske landbruket.

-    På Øvre Rognstad hvor vi holder til, er det mye små, bratte og tidvis bløte jorder. De fleste nye traktorer blir derfor for store for å komme seg frem gjennom de små traktorvegene i skogen her, samt at de blir for høye til å fungere godt i bratta. MF 4710M har derfor imponert meg stort med sin kompakte form og lave tyngdepunkt. Jeg har enkelt kommet frem på alt av traktorveger her, og har følt at traktoren har vært svært stabil selv på de bratteste jordene, sier Christian.

Grasutstyr som gjør slåttonna enklere

Det er ikke bare traktorer som har fått en stor oppgradering gjennom de siste 20 årene. Også redskap har hatt store fremskritt både i resultat, drift og sikkerhet. 

-    Dette er første året på lenge vi har fått gjennomført slåttonna uten noen form for driftstopp på slåmaskin eller rive. Så klart, vi får graset ned med den gamle slåmaskinen vi har også, men resultatet blir helt klart bedre med MF DM255P-slåmaskinen. Kuttet blir svært godt, og jeg opplever slåmaskinen som svært driftsikker. Vi har svært ujevne jorder, med mye berg og stein som stikker opp. Dette fører ofte til at knivene slår nedi, men det har ikke skjedd en eneste gang med den nye slåmaskinen. Den var svært enkel å stille inn til riktig kutt-høyde, og fløyt ekstremt godt over alt av ujevnheter, forteller Christian. 

MF DM255P er en moderne og enkel sidemontert slåmaskin med lav vekt, som passer svært godt på mindre gårder og småbruk. Slåmaskinen er utstyrt med en strømlinjeformet slåttebjelke, som sørger for at man unngår at det kommer jord i fôret, også i vanskelige og våte forhold. Knivene på maskinen overlapper, noe som sørger for perfekt kutting selv ved store grasvolumer. 

-    I tillegg til slåmaskin har jeg også fått teste en MF RK 1-Rotors samlerive. Også riva har imponert meg stort. Først og fremst var den svært enkel å stille inn, slik at høyden på den ble riktig i forhold til bakken, samt at slipp-punktet enkelt kunne justeres. Riva er utstyrt med en boogie-aksling, noe som gjør at den fløyt veldig godt over alt av ujevnheter på jordet, uten at den dro med seg jord eller slo nedi med tindene.

Både slåmaskinen og samleriva er enkle i bruk, og passer godt til små og mellomstore jorder. Begge redskapene leveres i flere størrelser og med ulike tilvalg, slik at man kan finne den versjonen som passer sin drift best.

-    Kombinasjonen av traktor, slåmaskin og rive har gjort årets slåttonn til den beste jeg har vært med på utstyrsmessig. Det har vært lite gras og gammel eng i år, men det er ikke utstyret det skal stå på, forteller Christian med et smil.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side